Doua evenimente organizate cu reprezentantii autoritatilor de implementare in lupta anti-contrafacere - aprilie 2012

De la inceputul anului 2012 si pana in prezent, in acord cu planul de activitate convenit cu ECPA, AIPROM a implementat doua dintre actiunile planificate pentru acest an: Forumul national al reprezentantilor institutiilor cu rol in prevenirea si combaterea contrafacerii produselor de protectia plantelor si Instruirea Regionala pentru reprezentantii autoritatilor din zonele portuare din estul tarii (judetele Constanta, Tulcea, Braila, Galati).

Cele doua actiuni au adus la aceeasi masa personal de decizie si personal operativ din cadrul urmatoarelor institutii:

  • Membrii AIPROM
  • Agentia Nationala Fitosanitara si Unitatile Judetene Fitosanitare din judetele mai sus mentionate
  • Laboratorul Central Fitosanitar
  • Inspectoratul General al Politiei Romane
  • Inspectoratele judetene de politie din judetele Constanta, Tulcea, Braila, Galati
  • Autoritatea Nationala Vamala cu unitatile regionale din judetele mentionate
  • Garda de Coasta
  • Garda Nationala de Mediu
  • Serviciul de Crima Organizata – Divizia Porturi Maritime
  • Inspectoratul general al Politiei de frontier cu unitatile regionale din judetele mai sus mentionate

Peste 80 de experti in combaterea contrafacerii au participat la cele doua intalniri, 32 in Bucuresti si 50 in Constanta. Companiile membre AIPROM au avut o prezenta foarte puternica la ambele evenimente, iar din partea ECPA am avut sustinerea a doi experti cunoscuti, dl. Gerwin Bouillon, responsabil cu lupta impotriva contrafacerii la firma Bayer, si dl. Gregor Hilfert, de la Autoritatea Fitosanitara din portul Hamburg.

Va invitam sa descarcati prezentarile sustinute in cadrul celor doua evenimente:

Arhiva 1

Arhiva 2

 

Seminar cu evaluatorii pe toxicologie animala si simpozion cu autoritatile de reglementare pentru PPP cu participarea expertilor CRD

Intre 21 si 24 martie 2012, AIPROM, in colaborare cu Chemicals Regulation Directorate (CRD) din Marea Britanie, a organizat doua evenimente stiintifice dedicate activitatii de omologare a produselor de protectia plantelor si aplicarii Regulamentului 1107/2009. Evenimentele s-au desfasurat la Hotel Capital Plaza (http://www.capitalplaza.ro/) din Bucuresti.

Primul seminar intitulat “Toxicologia mamiferelor” a fost facilitate de dl. Ian Dewhurst, un eminent specialist in domeniu. La acest eveniment au participat 10 reprezentanti ai Institutului de Sanatate Publica (INSP) din Bucuresti si din tara. Participantii au interactionat foarte bine intre ei cat si cu expertul britanic, apreciind sansa create de a comunica, de a schimba opinii si de clarifica aspecte legate de evaluarea toxicologica a produselor de protectia plantelor. Ei au devenit constienti de importanta utilitatii unei echipe coezive de evaluatori, care sa se poata consulta rapid si eficient.

Desi gradul de experienta al participantilor nu a fost unitar, participantii au cazut de acord ca trebuie facute eforturi pentru corectarea lipsei de comunicare, de informare si de cunostinte.

Ultimele doua zile ale saptamanii respective au fost dedicate unui simpozion pe probleme de autorizare zonala si recunoastere mutuala, sustinut de catre dna. Tracy Roberts, expert CRD. Doamna Roberts a realizat contactul cu participantii, reprezentati de peste 30 de membri ai autoritatilor, prin intermediul unor intrebari legate de procedurile de echivalare tehnica, proiectul de raport de omologare, acceptabilitatea dosarului depus de applicant, intelegerea procesului zonal, etc.  Lucrarile simpozionului s-au axat pe nevoia intelegerii comune a prevederilor Regulamentului 1107/2009, aplicate inteligent, fara repetarea unor etape, irosirea de resurse si ingreunarea procedurilor de omologare.

Ambele actiuni s-au bucurat de aprecierea participantilor, urmata de solicitarea facuta de acestia pentru cresterea frecventei unor astfel de evenimente, atat de utile specialistilor din industrie.

     

    In continuare puteti consulta cateva materiale puse la dispozitia noastra de catre cei doi experti din Marea Britanie.