Noi Seminarii Privind Combaterea Contrafacerii Produselor de Protectia Plantelor si Initiativa de Utilizare in Siguranta a Produselor de Protectia Plantelor

Asociatia Industriei pentru Protectia Plantelor din Romania ( AIPROM) si Inspectoratul General al Politiei Romane, Directia Arme, Explozivi si Substante Periculoase au continuat campania de informare si educare a fermierilor si distribuitorilor de produse de protectia plantelor din Romania cu inca doua seminarii desfasurate la Constanta, pe 26 aprilie 2013 si la Timisoara, pe 24 Mai 2013.

In ambele locatii, prezentarile si discutiile initiate de AIPROM s-au bucurat de prezenta a numerosi fermieri, distribuitori si reprezentanti ai autoritatilor (Unitati Fitosanitare Judetene, Garda de Mediu, Garda de Coasta, Inspectoratul Judetean de Politie), cat si a responsabililor cu măsuri de stewardship si probleme de product-defense de la companiile membre AIPROM.

In cadrul seminarilor au fost prezentate cele doua proiecte ale AIPROM: Combaterea Contrafacerii Produselor de Protectia Plantelor – SCUT” cu observatii asupra dimensiunii fenomenului, dar si cu prezentarea actiunilor recente, desfăşurate in colaborare cu Inspectoratul General Al Politiei Romane, si proiectul „Initiativa de Utilizare In Siguranta a Produselor de Protectia Plantelor”, cu accent deosebit pe mesajele cheie pe care utilizatorii de PPP trebuie sa le cunoasca in vederea utilizarii acestora. In cadrul discutiilor a fost introdusa pentru prima data in prezentarile AIPROM si problematica echiparii cu deflectoare a masinilor de tratat seminte, atat ca forma de protectie a utilizatorului, cat si a mediului inconjurator.

Seminarul a fost completat de prezenta unor msuri de baza si necostisitoare pentru transportul si depozitarea in siguranta a produselor de protectia plantelor.

In cadrul seminarului a fost mentionat, in mod repetat, numarul cu acces gratuit TELVERDE 0800800181, la care se pot raporta cazuri suspecte de comercializare ilegala a produselor de protecţia plantelor, cu pastrarea anonimatului.

Urmatoarele seminarii prin care se intentioneaza diseminarea informatiilor relevante pentru aceste doua proiecte au fost planificate pentru aceasta toamna, la Iasi pe 18 Octombrie si la Tg.Mures pe 26 Noiembrie 2013.

Mai jos puteti vizualiza o selectie de fotografii de la cele doua evenimente, precum si prezentarile sustinute.

 

 

 

IMG00080-20130524-1332 

IMG00086-20130524-1502

IMG00089-20130524-1514

DSC 6589

 

 

 

Combaterea Contrafacerii Produselor de Protecţia Plantelor şi Iniţiativa de Utilizare în Siguranţă a Produselor de Protecţia Plantelor

 

Seminar organizat de

Asociaţia Industriei de Protecţia Plantelor din România (AIPROM)
      şi

Inspectoratul General al Poliţiei Române, Direcţia Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase

Hotel RAMADA Nord, Bucureşti, 2 aprilie 2013

 

 

Marţi 2 aprilie, Asociaţia Industriei de Protecţia Plantelor din România a demarat campania de instruire şi educare a fermierilor şi distribuitorilor de produse de protecţia plantelor din România cu un prim seminar desfăşurat la Hotel RAMADA Nord în Bucureşti.

La seminar au participat peste 40 de fermieri, distribuitori, reprezentanţi ai autorităţilor competente (unităţi fitosanitare judeţene din judeţele apropiate Capitalei şi ai Gărzii Naţionale de Mediu), responsabili pe probleme de product-defense şi măsuri de stewardship de la companiile membre AIPROM. Seminariile sunt organizate în colaborare cu Inspectoratul General al Poliţiei Române, din partea căruia au fost prezenţi la întâlnire dl. Comisar Şef Dan Ghiulţu şi dna. Comisar Mihaela Mihai.

Prima parte a seminarului a fost dedicată prezentării măsurilor de utilizare în siguranţă a produselor de protecţia plantelor. Dl. Aurelian Cojocaru, leaderul Grupului de lucru al AIPROM care se ocupă cu măsuri de "product stewardship" a deschis întalnirea cu mesajele cheie pe care utilizatorii de pesticide trebuie să le aplice în timpul utilizării acestora. Prezentarea dlui. Cojocaru a fost completată de dl. Florin Truşca de la Safety Logistics cu măsurile de transport şi depozitare în siguranţă a produselor de protecţia plantelor. Partea întâi a seminarului s-a încheiat cu rularea  videoclipurilor realizate de AIPROM şi difuzate în cadrul emisiunii Viaţa Satului pe TVR 1, în fiecare duminică până în luna iunie.

Partea a doua a seminarului s-a concentrat pe problema combaterii contrafacerii produselor de protecţia plantelor, problemă ce afectează din ce în ce mai grav fermierii.

Dl. Gabor Raviczki a facut o introducere în această temă în calitatea sa de leader al Grupului de lucru din cadrul AIPROM care se ocupă cu combaterea contrafacerii, în cadrul Proiectului SCUT. Dl. Raviczki a prezentat dimensiunile fenomenului şi câteva dintre acţiunile recente desfăşurate de industrie pentru stoparea fenomenului. Cu această ocazie a fost menţionat şi numărul de telefon cu acces gratuit administrat de AIPROM şi la care oricine poate raporta anonim cazuri suspecte de comercializare a produselor de protecţia plantelor. Numărul cu acces gratuit TELVERDE este uşor de retinut: 0800800181.

Dl. Ştefan Dragoş a insistat pe câteva măsuri cheie pe care fermierii trebuie să le aibă în vedere atunci când achiziţionează produse de protecţia plantelor şi care pot în mare măsură să prevină efectele dezastruoase ale produselor ilegale şi contrafăcute asupra sănătăţii oamenilor şi mediului, precum şi a culturilor agricole, implicit, a veniturilor fermierilor. După prezentarea celor două videoclipuri prin care Proiectul SCUT promovează măsuri preventive împotriva contrafacerii produselor de protecţia plantelor, seminarul s-a încheiat cu expunerea detaliată a unui caz de contrafacere, prezentat de dl. Comisar Şef Dan Ghiultu de la Inspectoratul General al Poliţiei Române, Direcţia Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase. Ancheta ale cărei rezultate au constituit subiectul prezentării s-a desfaşurat începand cu anul 2012 şi a fost finalizată cu recomandarea de trimitere în judecată a inculpaţilor care falsificau produse cunoscute de protecţia plantelor folosind apă şi vopsea. Prejudiciile înregistrate atât de fermieri cât şi de companiile care pun pe piaţă produsele originale au fost foarte mari, reţeaua de falsificatori fiind activă în multe judeţe din ţară de câţiva ani.

Seminarul de la Bucureşti este primul dintr-o serie care va continua la Constanţa pe 26 aprilie şi Timişoara pe 24 mai. În toamnă, vor avea loc alte seminarii în Moldova şi Transilvania.

 

DSC 6043

 

DSC 6050

 

DSC 6054

DSC 6060

DSC 6061

DSC 6057

DSC 6055