Industria pesticidelor nu luptă impotriva agriculturii organice

„Agricultura organică este o ramură importantă în producția alimentară în Europa” - Graeme Taylor, Director of Public Affairs în cadrul Asociației Europene de Protecția Culturilor (ECPA).

Poate părea surprinzător că unul dintre oficialii industriei de produse de protecție a plantelor, pe scurt pesticide, declară public că nu există și nu ar trebui să existe un război între producătorii de pesticide sau fermierii care le folosesc și cei care preferă să cultive organic. Principalul obiectiv al industriei pesticidelor (fie că vorbim de producători, distribuitori sau fermieri) este de a asigura disponibilitatea hranei la nivel global și la un preț accesibil.

Agricultura organică este o opțiune bună în zonele în care clima nu influențează negativ recoltele prin apariția bolilor și acolo unde dăunătorii nu sunt prezenți.  Totuși, realitatea ne-a arătat că și culturile organice sunt protejate cu pesticide, mărturisește Taylor într-un articol publicat aici.

Într-o lume perfectă nu am fi bolnavi și nu ar trebui să mergem la medic și să ne tratăm. Într-o lume perfectă, nu am folosi chimicale pentru a ne cultiva hrana, dar, din păcate, nu suntem singurii care vor să mănânce. Oamenii concurează cu o listă lungă de insecte, ciuperci și bacterii care ne consumă recoltele.


80% din recoltele globale ar fi distruse fără pesticide - raport ONU

Potrivit unui raport al Organizației pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite, 40% din recoltele globale sunt pierdute din cauza bolilor și dăunătorilor. Conform aceluiași raport, pierderile ar fi dublate dacă am elimina folosirea pesticidelor din agricultură.

Provocările sunt mari când ne imaginăm pierderile de 80% la nivel global, mai ales în contextul în care, un alt raport al Națiunilor Unite a confirmat o creștere a populației globului la 8 miliarde în următorii șase ani.


Nu este o luptă între pesticide și organic, ci între a avea hrană și a nu avea

Specialiștii în agricultură știu sau ar trebui să știe că nu discutăm despre pesticide versus agricultura organică. În agricultură trebuie să oferim soluții care să acopere un spectru larg, dincolo de politică sau mediul privat. Pesticidele nu sunt un panaceu. Avem nevoie de o diversitate de soluții, care să îmbine cele mai bune practici de management pentru productivitatea agricolă, care aduc beneficii socio-economice și mediului înconjurător.

Agricultura organică are un rol important în lanțul de aprovizionare, dar unele dintre tehnicile organice de producție sunt depășite și limitative, conducând, astfel, la ineficiența sa relativă, mai ales în contextul creșterii populației la nivel global și al risipei alimentare. Trăim, așadar, un paradox, risipim hrana și trebuie să suplimentăm, în același timp, producția, încercând să asigurăm alimente accesibile ca preț și bogate în nutrienți.

 

Și în agricultura organică se folosesc chimicale.

 Dar, oare, consumatorii sunt conștienți de aceste lucruri? Potrivit unui sondaj, realizat de YouGOv în 2016, europenii nu știu ce înseamnă produs organic și nici nu conștientizează efectele eliminării pestidicelor din agricultură.

Întrebați dacă preferă să consume doar produse organice, aproape jumătate dintre repondenți (45%), au spus da. Dar puțini știu că și în agricultura organică sunt folosite chimicale pentru a proteja recoltele.

Agricultura și industria alimentară înseamnă mult mai mult decât o simplă dezbatere între organic și pesticide. Fie că vorbim de agricultură organică sau agricultura convențională, atât fermierii, cât și apicultorii, inginerii sau cercetătorii trebuie să lucreze împreună pentru a găsi soluții sustenabile și accesibile.

 

Contact

Carmen Botez

Director Executiv

carmen.botez@aiprom.ro


+40 21 231 95 64

Ai putea fi interesat si de

Cu sau fara pesticide

Mai multe detalii

Proiectele noastre

Mai multe detalii

Despre AIPROM


Asociația Industriei de Protecția Plantelor din România, AIPROM, a fost înființată în 2002 și reprezintă companiile care dezvoltă, formulează și reambalează produse pentru protecția plantelor. AIPROM reprezintă aproximativ 80% din piața de produse de protecția plantelor din România.

Mai multe detalii
Contact