Un nou proiect AIPROM in derulare

Un nou proiect AIPROM în derulare: Cum va fi influențată protejarea culturilor în România de legislația europeană bazată pe proprietățile intrisenci ale unei substanțe cu potențial de a cauza efect advers la speciile expuse?

Asociația Industriei de Protecția Plantelor din România (AIPROM) s-a alăturat demersului Asociației Europene de Protecția Culturilor (ECPA) în studierea impactului socio-economic al legislației bazate pe proprietățile intrinseci ale unei substanțe cu potențial de a cauza efect advers la speciile expuse (hazard-based legislation). Culturile selectate pentru studiul de impact riscă să fie compromise odată cu interzicerea utilizării a aproximativ 75 de substanțe active, ca urmare a aplicării legislației anterior menționate.

Proiectul a demarat în România în 14 martie, prin organizarea unui atelier de lucru la Hotel Caro din București, la care au participat Michal Kicinski, ECPA Government and Agricultural Affairs Manager și Hedda Eggeling, Steward Redqueen Project Manager, coordonatori ai studiului efectuat la nivel european în 2016, „Cumulative impact of hazard-based legislation on crop protection products in Europe”.

Invitații din România au reprezentat zona autorității competente (Autoritatea Națională Fitosanitară), cercetarea și consultanța agricolă, asociațiile de fermieri și producători din agricultură, distribuitorii de inputuri pentru agricultură, companiile membre AIPROM.

Michal Kicinski și Hedda Eggeling au prezentat participanților câteva dintre rezultatele studiului, realizat în 2016:

Franța: 364.000 de persoane și-ar pierde locurile de muncă, în urma interzicerii substanțelor de protecția plantelor susceptibile de a fi interzise ca urmare a aplicării așa numitei hazard-based legislation;

Germania: Recolta de sfeclă de zahăr va scădea cu 50%; Marea Britanie: Producția de grâu va fi afectată, sunt estimate pierderi de 400 milioane de euro;

Polonia: Recolta de mere și coacăze va înregistra o scădere de 20%;

Spania: Citricele ar aduce o pierdere în economie de 1,5 miliarde de euro;

Italia: Prețul măslinelor, cât și al strugurilor ar crește cu 18%-34%;

Olanda: O pierdere situată între 70%-100% pentru recoltele de lalele, ardei gras și mere;

Austria: 30.000 de persoane și-ar pierde locul de muncă;

Irlanda: Daunele din recoltele de ciuperci s-ar traduce printr-o pierdere de 108 milioane de euro în economia țării.

În continuarea prezentării rezultatelor studiului, experții participanți au ales care vor fi culturile incluse în studiul ce va fi realizat în România.

  • Grâu
  • Porumb
  • Floarea soarelui
  • Rapiță
  • Vița de vie
  • Măr
  • Tomate
  • Cartof

De asemenea,  s-a discutat și despre specialiștii care vor coordona cercetarea pentru fiecare cultură. Proiectul se va desfășura pe perioada anului 2017.

Contact

Carmen Botez

Director Executiv

carmen.botez@aiprom.ro


+40 21 231 95 64

Ai putea fi interesat si de

Cu sau fara pesticide

Mai multe detalii

Proiectele noastre

Mai multe detalii

Despre AIPROM


Asociația Industriei de Protecția Plantelor din România, AIPROM, a fost înființată în 2002 și reprezintă companiile care dezvoltă, formulează și reambalează produse pentru protecția plantelor. AIPROM reprezintă aproximativ 80% din piața de produse de protecția plantelor din România.

Mai multe detalii
Contact