Ziua Mondială a Apei: Cum gestionăm eficient resursele disponibile?

Știați că...

  • 2,1 miliarde de oameni nu au acces la apă potabilă sigură?
  • până în anul 2050, se estimeză că populația mondială va crește cu încă 2 miliarde de oameni, iar necesarul de apă al planetei va fi cu 30% mai mare decât în prezent?
  • aproximativ 1,9 miliarde de oameni trăiesc în zone afectate de lipsa apei, iar până în anul 2050, se estimează că acest număr se va ridica la aproximativ 4 miliarde de oameni?
  • industria consumă 20% din resursele de apă, pentru producerea de energie și de bunuri?
  • agricultura utilizează 70% din necesarul mondial de apă, în mare parte pentru irigații, iar procentul este mai mare în zonele dens populate sau secetoase?
  • din restul de 10% rămas pentru consumul casnic, apa potabilă reprezintă mai puțin de 1%?

Apa în agricultură

Consumăm tot mai mult resursele naturale și punem în pericol ecosistemul. Această problemă a risipei resurselor de apă este un subiect de interes pentru autorități. Astfel, cel de-al 6-lea Obiectiv al Agendei ONU de Dezvoltare Durabilă prevede ca până în 2030 fiecare persoană să aiba acces la apă de calitate şi include măsuri eficiente privind protejarea mediului natural şi reducerea poluării.

Agricultura este în prezent responsabilă pentru două treimi din consumul de apă din lume, iar previziunile arată că, în 2050, dacă nu ne schimbăm comportamentul, va fi necesară o cantitate de două ori mai mare pentru a asigura hrana necesară populației de atunci.
Apa este una dintre cele mai mari provocări globale actuale și viitoare. Deficitul global de apă amenință sănătatea populației și reduce producția de alimente.

AIPROM susține utilizarea responsabilă a tehnicilor moderne de agricultură care respectă practicile prin care este minimizat pericolul deșertificării.

Ziua Mondială a Apei

În fiecare an, în 22 martie, sărbătorim Ziua Mondială a Apei. Decizia instituirii acestei sărbători a fost luată în cadrul Conferinței Națiunilor Unite pentru Mediu și Dezvoltare de la Rio de Janeiro, în data de 22 decembrie 1992. 

Care este, de fapt, semnificația ascunsă în spatele acestei zile? De ce dedicăm o întreagă zi resurselor globale de apă?

Scopul Zilei Mondiale a Apei este de a trage un semnal de alarmă asupra necesității de a proteja cantitativ și calitativ resursele globale de apă care avem atât de multă nevoie.

Ce măsuri sunt luate anual pentru a preveni risipa resurselor de apă?

În fiecare an, promovarea acestui obiectiv se face prin campanii de comunicare lansate sub coordonarea Organizației Națiunilor Unite. Temele abordate diferă, de la an la an și vizează aspecte diferite ale întrebuințării apei – în industria alimentară, energetică, în agricultură sau transport și, totodată, soluțiile care ne ajută să protejăm cât mai eficient resursele disponibile. Câteva exemple de teme abordate în ultimii ani, mai jos:

2014 – Water and Energy (Apa și energia)
2015 – Water and Sustainable Development (Apa și dezvoltarea durabilă)
2016 – Water and Jobs (Apa și locurile de muncă)
2017 – Why wastewater? (De ce să risipim apa?)

Concluzia tuturor campaniilor lansate este aceeași – apa este vitală pentru calitatea vieții, așa că trebuie să depunem constant eforturi pentru a opri risipa resurselor globale. Soluțiile vin din partea autorităților, noi trebuie doar să le aplicăm.

Să protejăm Natura & Apa – indispensabile vieţii pe Terra!

Anul 2018 vine cu o abordare diferită, legată de provocările majore ale secolului XXI – inundații, poluare și secetă. Cum gestionăm aceste riscuri? Răspunsul se află tot în natură, spun specialiștii ONU.

Campania  ONU de anul acesta a fost lansată sub sloganul  Să protejăm Natura & Apa – indispensabile vieţii pe Terra! ” – ”Nature for Water – How can we reduce floods, droughts and water pollution? By using the solutions we already find in nature.”

Deci, cum refacem echilibrul circuitului apei în natură? Cu ajutorul soluțiilor existente și funcționale din mediul înconjurător: revitalizarea zonelor umede, restabilirea conectivității râurilor cu luncile inundabile, împăduririle sau reîmpăduririle.

Mai multe detalii despre tema abordată anul acesta, pe site-ul oficial dedicat Zilei Mondiale a apei. 

 

 

 

 

 

 

 

Contact

Carmen Botez

Director Executiv

carmen.botez@aiprom.ro


+40 21 231 95 64

Ai putea fi interesat si de

Cu sau fara pesticide

Mai multe detalii

Proiectele noastre

Mai multe detalii

Despre AIPROM


Asociația Industriei de Protecția Plantelor din România, AIPROM, a fost înființată în 2002 și reprezintă companiile care dezvoltă, formulează și reambalează produse pentru protecția plantelor. AIPROM reprezintă aproximativ 80% din piața de produse de protecția plantelor din România.

Mai multe detalii
Contact