Biotehnologiile pot fi soluția pentru protejarea biodiversității și obținerea de alimente sigure și în cantități suficiente

Biotehnologia poate contribui la îmbunătățirea modului de producție a unor alimente sigure pentru consum și în cantități suficiente. La fel cum primii fermieri au ales cele mai bune semințe pentru a le planta sezon după sezon, trăsăturile semințelor obținute prin metodele biotehnologice de astăzi le permit fermierilor să obțină recolte mai bogate utilizând mai puțin pământ ca niciodată, protejând totodată și mediul înconjurător. Cercetarea continuă și aplicarea biotehnologiilor sunt esențiale pentru dezvoltarea soiurilor de semințe care nu numai că pot supraviețui, dar mențin un randament ridicat în medii dificile. Acest aspect este extrem de important deoarece planeta noastră experimentează din ce în ce mai des fenomenul de secetă, inundații și temperaturi excesive. Biotehnologiile moderne permit culturilor să prospere chiar și în condiții de secetă sau să asigure o nutriție mai bună oamenilor din întreaga lume. Prin contribuția acestora, fermierii pot avea acces la instrumente suficiente pentru a face față provocărilor din viitor.

Bazându-se pe cunoștințele acumulate de primii fermieri, cercetătorii au reușit să înțeleagă mai bine importanța geneticii plantelor pentru a dezvolta culturi mai puternice și mai rezistente. Prin identificarea soiurilor de plante cu trăsături deosebite, precum caracteristici nutriționale mai bune sau toleranță mai mare la secetă, oamenii de știință au obținut plante mai sănătoase, mai rezistente și capabile să producă randamente sporite.

Astăzi, oamenii de știință găsesc gene specifice, responsabile pentru o serie întreagă de caracteristici care pot conduce la obținerea unor produse agricole mai gustoase, mai hrănitoare, mai rezistente sau mai tolerante la secetă, dăunători, inundații, pesticide sau medii saline. Genele care se regăsesc în fragmente mici de semințe sunt studiate în laborator. Ulterior sămânța este plantată și sunt analizate și observate condițiile de creștere în câmp. Acest lucru permite cercetătorilor să studieze harta genelor plantei dintr-un mediu controlat. Plantele individuale care prezintă trăsături utile sunt îmbunătățite cu ajutorul genelor identificate în laborator.

Dezvoltarea unei culturi prin biotehnologie este un proces de durată, însă oferă multiple beneficii pentru fermieri și consumatori. În 1996 au fost plantate primele culturi comerciale obținute prin biotehnologie. De atunci și până în prezent, 72 de țări (de pe fiecare continent, cu excepția Antarcticii) au înființat astfel de culturi. La nivelul anului 2019, 17 milioane de fermieri din 29 de țări au cultivat 190,4 milioane de hectare de culturi obținute prin biotehnologie. Recoltele obținute au permis acestor milioane de cultivatori să își crească veniturile și să contribuie la satisfacerea cererii de alimente.

Printre plantele care au fost îmbunătățite prin contribuția biotehnologiilor moderne se numără:

1. Porumbul

2. Bumbacul

3. Soia

4. Rapiță

5. Plantațile de papaya din Hawaii care riscau să fie distruse de virusului pătării inelare (PRSV)

În medie, este nevoie de mai mult de 13 ani și 136 de milioane de dolari pentru a pune pe piață semințe provenite din aplicarea principiilor biotehnologice, majoritatea timpului și a resurselor sunt cheltuite pentru a îndeplini cerințele de reglementare impuse de autorități. Asigurarea unor reglementări clare, previzibile și eficiente sunt esențiale pentru ca fermierii să beneficieze în timp util de culturi obținute prin biotehnologie pentru a face față provocărilor în creștere cu care se confruntă sectorul agricol.

Articol preluat și tradus de pe croplife.org.



Contact

Carmen Botez

Director Executiv

carmen.botez@aiprom.ro


+40 21 231 95 64

Ai putea fi interesat si de

Cu sau fara pesticide

Mai multe detalii

Proiectele noastre

Mai multe detalii

Despre AIPROM


Asociația Industriei de Protecția Plantelor din România, AIPROM, a fost înființată în 2002 și reprezintă companiile care dezvoltă, formulează și reambalează produse pentru protecția plantelor. AIPROM reprezintă aproximativ 80% din piața de produse de protecția plantelor din România.

Mai multe detalii
Contact