SCUT - Proiect de lupta impotriva utilizarii de produse contrafacute de protectia plantelor

AIPROM a luat iniţiativa combaterii utilizarii de produse contrafcute de protecţia plantelor printr-un proiect cu durata de 3 ani, susţinut la nivel european de Asociaţia Europeana pentru Protecţia Recoltelor (ECPA). Proiectul se adreseaza distribuitorilor şi utilizatorilor de produse de protecţia plantelor în special, dar şi autoritaţilor şi publicului larg. Proiectul a fost intitulat SCUT semnificând efectul sperat împotriva extinderii contrafacerii produselor de protecţia plantelor, comerţului şi utilizarii de produse contrafcute.

Misiune

Proiectul SCUT va identifica un set de instrumente sigure si uşor de utilizat pentru a reduce contrafacerea produselor de protecţia plantelor, şi implicit comerţul cu produse contrafacute de protecţia plantelor.

Obiective

 1. Schimbarea mentalitǎţii şi abordǎrii fenomenului de contrafacere a produselor de protecţia plantelor atât la distribuitorii de produse de protecţia plantelor şi fermieri, cât şi la autoritǎţi, sub sloganul "toleranţǎ zero faţǎ de produsele contrafǎcute de protecţia plantelor"
 2. Dezvoltarea durabilǎ a agriculturii, prin reducerea efectelor adverse asupra saǎnaǎtǎaţii oamenilor şi mediului
 3. Imbunaǎtǎatirea legislaţiei naţionale fitosanitare, prin propunerea de maǎsuri specifice anti-contrafacere

Cum?

 • Printr-o campanie susţinutǎ de informare şi educare a publicului, şi în special a distribuitorilor şi fermierilor
 • Prin furnizarea de instruire personalizatǎ anti-contrafacere organelor de control, distribuitorilor şi agricultorilor
 • Prin furnizarea de expertizǎ şi de materiale de formare privind practicile anti-contrafacere, cu atenţie la comerţul paralel şi reambalare
 • Prin modificarea legislaţiei, astfel încât monitorizarea produselor comercializate în paralel saǎ fie aceeaşi ca şi monitorizarea produselor de referinţǎa de protecţia plantelor
 • Prevenirea şi reducerea comerţului ilegal cu produse contrafacute de protecţia plantelor prin proiecte educaţionale şi prin dezvoltarea unui sistem de piaţaǎ de alertaǎ.

CITITI DESPRE PAGUBELE PE CARE LE ADUCE CONTRAFACEAREA PESTICIDELOR IN EUROPA

PRODUSELE CONTRAFACUTE

Despre produsele contrafacute de protecţia plantelor

Cantitţi crescute de produse contrafcute de protecţia plantelor sunt fabricate, puse pe piaţ şi vândute în întreaga lume, în vreme ce progresele tehnologice şi legislaţia comercial relaxat faciliteaz rspândirea acestora. Aceasta este o form serioas de crim organizat.

Ce sunt produsele contrafacute de protecţia plantelor?

Contrafaceri sofisticate (ambalarea şi etichetele sunt identice cu cele ale produselor originale)

Produse aduse in ţar prin modalitţi ilegale de comerţ paralel, mascate ca fiind legale dar conţinând materiale de calitate inferioar. Prin comerţ paralel se inţelege introducerea într-un Stat Membru a unui produs de protecţia plantelor care este omologat intr-un alt Stat Membru şi care este identic cu un produs de protecţia plantelor (numit produs de referinţ) deja omologat in Statul Membru care import.

Copii de calitate inferioara, fara eticheta sau etichetate rudimentare, neomologate şi netestate

Produsele contrafacute şi ilegale se împart in 3 categorii:

 1. Produse care conţin apa, talc, soluţii diluate de pesticide şi substanţe interzise, prezentate în ambalaje de pesticide;
 2. Produse sofisticate care conţin produse generice vândute ca produse de marc în ambalaje contrafcute minuţios;
 3. Importuri ilegale de produse generice introduse în ţar abuziv prin nerespectarea legislaţiei în vigoare.

Cum funcţioneaza acest comerţ periculos?

 1. Produsele contrafacute de protecţia plantelor sunt de cele mai multe ori fabricate în Asia. Operaţiunile de producţie difer, dar în toate situaţiile, ele nu respect standardele stricte de calitate şi siguranţ, aşa cum se cer în Europa.
 2. Produsele contrafcute sunt aduse in Europa pe cale maritim sau aerian. De obicei, li se creaz o identitate fals, ignorându-se standardele de siguranţ pentru transport şi manipulare. Substanţe foarte toxice sau foarte inflamabile sunt transportate în mod obişnuit fr nici o consideraţie faţ de siguranţa echipajului, a manipulatorilor sau a publicului în general.
 3. Produsele sunt distribuite în întreaga Europ de ctre infractori organizaţi, dintre care mulţi sunt implicaţi în traficul cu droguri, contraband şi prostituţie.
 4. Produsele contrafcute de protecţia plantelor sunt utilizate la ferme din întreaga Europ, ameninţând sntatea şi siguranţa consumatorilor, mediului şi fermierilor. Produsele contrafcute sunt traficate prin intermediul distribuitorilor comerciali sau direct de bandele de infractori.

CE PUTEM FACE?

Cum recunoaştem produsele contrafacute şi ce putem face împotriva contrafacerii

Produsele contrafacute sunt un pericol pentru santatea fermierilor, a consumatorilor, dar şi pentru mediul înconjurator. Acestea pun in pericol reputaţia producatorilor şi pot cauza importante pierderi financiare atât pentru fermieri, cât şi pentru producatorii de produse pentru protecţia plantelor. Falsificarea şi vânzarea ilegala a produselor de protecţia plantelor a crescut în mod semnificativ în ultimii ani. In acelaşi timp, tot mai des, autoritaţile din intreaga Europa aduc în faţa tribunalelor bandele de infractori, aplicând amenzi şi dând condamnari la închisoare, dar mai sunt multe de facut. Puteţi ajuta şi Dvs., învaţând sa recunoaşteţi produsele contrafacute.

Iat câteva dintre caracteristicile care pot fi regasite la examinarea atenta şi analizarea produselor contrafacute:

Calitatea slaba a substanţei active cu un conţinut ridicat de contaminare toxica

Doze mai mici de substanţa activa decât cele specificate pe eticheta

Substanţa activa diferita de cea declarata pe eticheta

Numeroşi poluanţi atât cunoscuţi, cât şi necunoscuţi, care depaşesc limitele stabilite în documentaţiile ONU cu privire la Alimentaţie şi Agricultura (FAO)

Reutilizarea ambalajelor/ recipientelor originale dupa folosirea conţinutului, pentru a fi reumplute cu produse contrafacute (conţinutul poate varia de la talc şi nisip pâna la amestec de produse chimice cu origini şi caracteristici necunoscute). Produsele contrafacute sunt importate în Uniunea Europeana prin diferite mijloace de transport, fara autorizaţie de comercializare şi sunt vândute cu numele producatorului.

Depistarea produselor contrafacute nu este facila.

Va puteţi întâlni cu doua categorii de produse contrafacute:

 1. Produse contrafacute uşor de identificat – eticheta este ataşata neglijent, este relipita sau uşor rupta; produsele sunt vândute pe piaţa neagra, prin intermediul comerţului din uşa în uşa sau a distribuitorilor implicaţi în producţia ilegala.
 2. Produse contrafacute greu de identificat – aspectul ambalajului, eticheta şi instrucţiunile de utilizare sunt foarte apropiate de original. La cel mai mic semn de indoiala cu privire la caracterul original al produselor, apelaţi la organele competente: Poliţie, Inspectorat Fitosanitar! Semnalaţi incidentul pe site-ul nostru!

Ce putem face pentru a evita achiziţionarea de produse contrafacute?

In ultimii ani, autoritaţile din întreaga Europa au adus in faţa tribunalelor bandele de infractori, aplicând amenzi şi dând condamnari la închisoare. Mari reţele de comercializare a produselor contrafacute au fost anihilate, iar cei implicaţi au primit amenzi sau ani de închisoare. Operaţiuni având ca scop oprirea comerţului cu produse contrafacute se desfşoara acum în întreaga Europa, în ţari precum Spania, Italia, Germania, Ungaria, Grecia şi altele.

Daunele şi riscurile potenţiale provocate de produsele contrafacute de protecţia plantelor ating atât fermierii, cât şi consumatorii. Ele se extind asupra vieţuitoarelor şi mediului în egala masur. De la pierderea potenţiala a culturilor la cazuri grave de intoxicare.

Despre AIPROM


Asociatia Industriei de Protectia Plantelor din Romania, AIPROM, a fost infiintata in 2002 si reprezinta companiile care dezvolta, formuleaza si reambaleaza produse pentru protectia plantelor. AIPROM reprezinta aproximativ 80% din piata de produse de protectia plantelor din Romania.

Totodata, AIPROM este membra a Asociatiei Europene de Protectia Culturilor - ECPA. Initiativa "Time to change - Este timpul schimbarii!" reflectă ambiția industriei de a oferi soluții durabile la provocările agricole contemporane.

Mai multe detalii