Participarea AIPROM în cadrul conferinței - Agricultura în Green Deal. Oportunități și riscuri

Prezent în cadrul conferinței - Agricultura în Green Deal. Oportunități și riscuri, dl. Vasile IOSIF, Președintele AIPROM, a prezentat opinia Asociației Industriei de Protecția Plantelor din România - AIPROM privind implicațiile Pactului Verde European asupra activității fermierilor și a industriei de protecția plantelor.

„Pactul Verde European va genera oportunități, dar și multe probleme economice (...). Agricultura este privită de către Uniunea Europeană ca fiind un factor important în managementul schimbărilor climatice prin fixarea de carbon și menținerea biodiversității, dar totodată suntem și un domeniu care generează riscuri din punct de vedere al poluării, prin prisma utilizării produselor de protecția plantelor, a îngrășămintelor, a consumului de carburant, creșterea animalelor, antibiotice etc. Industria noastră consideră că CE nu a acordat atenție suficientă și nu a evaluat impactul negativ pe care aceste măsuri ar putea să le aibă asupra fermierilor. Considerăm că o abordare egalitaristă a reducerii consumului de pesticide în toate statele membre este contraproductivă și discriminatorie” – susține dl. Vasile IOSIF, Președinte AIPROM.

Industria de protecția plantelor trece prin transformări profunde în Uniunea Europeană și astăzi, percepția consumatorilor este mai degrabă una negativă referitoare la produsele de uz fitosanitar. Potrivit Președintelui AIPROM „tendința autorităților europene este aceea de a reduce numărul produselor de uz fitosanitar. Astăzi industria de protecția plantelor se confruntă cu provocări și îngrijorări serioase. Fermierul român și european are mai puține produse disponibile pentru a putea controla un număr în creștere de organisme de dăunare, iar acest lucru pune în pericol siguranța alimentară a cetățenilor”.

Recent, Departamentul pentru Agricultură al SUA a publicat un studiu cu privire la impactul reducerii consumului de pesticide prin implementarea strategiilor De la fermă la consumator și Biodiversitate. „În baza unor studii foarte amănunțite și elaborate se atrage atenția asupra faptului că prin aplicarea acestor strategii, țările membre ale Uniunii Europene se pot confrunta cu scăderea producției agricole cu 12%, prețul produselor agricole va crește cu 17%, exportul de produse agricole din Uniunea Europeană se va reduce cu 20%, veniturile fermierilor vor scădea cu 16%, creșterea cheltuielilor cu alimentele pe cap de locuitor în Uniunea Europeană va crește cu 153 de dolari pe an, iar UE va pierde din PIB aproximativ 71 de miliarde de dolari” - a subliniat Președintele Asociației Industriei pentru Protecția Plantelor din România.

Dl. Vasile IOSIF și-a încheiat intervenția din cadrul evenimentului - Agricultura în Green Deal. Oportunități și riscuri cu un cuvânt de mulțumire adresat membrilor AIPROM.

„Aș vrea să mulțumesc membrilor AIPROM pentru angajamentul ferm de a asigura produse și tehnologii de top pentru protejarea culturilor agricole împotriva organismelor de dăunare și să îi asigur pe toți fermierii români că în continuare AIPROM le va fi alături. Sănătatea plantelor este la fel de importantă precum este sănătatea oamenilor și trebuie să avem grijă ca siguranța alimentară a fiecărui cetățean să fie asigurată pentru că numai așa vom avea pace, prosperitate și progres în toate domeniile vieții” – a mai spus Președintele AIPROM.

Aici, puteți urmări înregistrarea completă a intervenției dl. Vasile IOSIF, Președinte AIPROM din cadrul evenimentului - Agricultura în Green Deal. Oportunități și riscuri, organizat de grupul Agrointeligența-BTvideo, în parteneriat cu platforma media Greendeal.ro.Contact

Carmen Botez

Director Executiv

carmen.botez@aiprom.ro


+40 21 231 95 64

Ai putea fi interesat si de

Cu sau fara pesticide

Mai multe detalii

Proiectele noastre

Mai multe detalii

Despre AIPROM


Asociația Industriei de Protecția Plantelor din România, AIPROM, a fost înființată în 2002 și reprezintă companiile care dezvoltă, formulează și reambalează produse pentru protecția plantelor. AIPROM reprezintă aproximativ 80% din piața de produse de protecția plantelor din România.

Mai multe detalii
Contact