Poziția industriei de protecția plantelor din România cu privire la Pactul Ecologic European (Green Deal)

În urma adoptării de către Parlamentul European a poziției sale referitoare la cadrul de politici de mediu pentru următorii cinci ani propus de către Comisia Europeană (Green Deal), industria de protecția plantelor din România susține următoarele:

Industria noastră a susținut întotdeauna o agricultură durabilă, dar productivă. Suntem receptivi la apelurile pentru reducerea pesticidelor și suntem pregătiți pentru o dezbatere deschisă și constructivă asupra a ceea ce înseamnă aceasta cu adevărat. Realitatea este că fermierii au nevoie de soluții pentru a-și proteja culturile și pentru a hrăni o populație în creștere. Trebuie să ne amintim că 26-40% din randamentul culturilor la nivel global anual se pierde din cauza bolilor și dăunătorilor.

Industria de protecția plantelor din România va continua să promoveze bune practici agricole asigurându-se că pesticidele, de origine chimică sau naturală, sunt utilizate de fermieri într-un mod sigur și responsabil, în conformitate cu Directiva de Utilizarea Durabilă.

Industria de protecția plantelor a analizat proactiv modul în care poate ajuta la atenuarea efectelor negative ale schimbărilor climatice și vrea să transmită autorităților competente că este parte din soluției și nu parte a problemei.

Industria de protecția plantelor este un susținător al unei Europe neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon până în 2050, iar companiile implicate în producerea și comercializarea produselor de protecția plantelor iau în considerare modul în care pot contribui la acest obiectiv prin propriile lor acțiuni.

AIPROM susține modelele de agricultură durabilă, care furnizează suficientă hrană sigură, de calitate și protejează mediul. Industria de protecția plantelor este atentă la modul în care poate ajuta la atingerea acestor obiective, oferind fermierilor instrumentele necesare pentru a gestiona eficient atacul bolilor și dăunătorilor asupra culturilor lor.

În contextul obiectivelor îndrăznețe ale Pactului Verde European este necesar stabilirea unor obiective bazate pe cercetări științifice, care să asigure rezultatele dorite în ceea ce privește conservarea biodiversității, protejarea sănătății și a producției agricole. Reducerea cantității de pesticide utilizată în agricultură nu contribuie la reducerea emisiilor de carbon sau la îmbunătățirea biodiversității dacă productivitatea pe hectar va înregistra valori din ce în ce mai mici în absența utilizării pesticidelor. Astăzi, autosuficiența Europei în producția de alimente îi permite să fie un exportator mondial de frunte, pentru produse cu înaltă calitate. Reducerea capacității de producție a fermierilor europeni în Europa va duce la o creștere a importurilor din țări terțe și la pierderea biodiversității în alte părți ale lumii, pentru a putea satisface o cerere mult mai mare de alimente.

De asemenea, vom continua să organizăm instruiri pentru fermieri la nivel național prin care îi încurajăm să poarte echipamente individuale de protecție adecvate, utilizarea celui mai recent standard de duze cu derivă scăzută și colectarea ambalajelor goale de pesticide pentru a spori și mai mult nivelul de protecție pentru sănătatea oamenilor și a mediului.

În colaborare cu parteneri locali, AIPROM promovează și diseminează cele mai bune practici de gestionare pentru a reduce la minimum pierderile de pesticide în sursele de apă și pentru a reduce impactul asupra biodiversității.

Membrii AIPROM continuă să investească în cele mai recente soluții de protecția culturilor, cum ar fi alternativele non-chimice de origine naturală, ajutând fermierii mici și mari să rămână competitivi, producând în același timp alimente într-un mod mai durabil și mai ecologic.

În parteneriat cu autoritățile competente, prin intermediul Planului Național de Acțiune, ne concentrăm toate eforturile pe reducerea riscurilor referitoare la utilizarea pesticidelor pentru sănătatea umană și a mediului, prin stabilirea unor indicatori de risc complementari la nivel național la indicatorii de risc armonizați deja Uniunea Europeană.

AIPROM salută abordarea de către Comisia Europeană a Pactului „Green Deal”. Membrii noștri înțeleg pe deplin responsabilitățile ce le revin în calitate de reprezentanți ai industriei. Industria de protecția plantelor va continua cercetările în domeniu pentru a se asigura că fermierii vor produce suficientă hrană, de calitate și sustenabilă. 

Despre AIPROM

Asociația Industriei de Protecția Plantelor din Romania-AIPROM a fost înființată în 2002 și reprezintă companiile care dezvoltă, formulează și reambalează produse pentru protecția plantelor. AIPROM reprezintă aproximativ 90% din piața de produse de protecția plantelor din România. Totodată, AIPROM este membru al Asociației Europene de Protecția Culturilor - ECPA. Obiectivul principal al industriei de protecția plantelor este acela de a oferi soluții durabile la provocările agricole contemporane.

Asociația Industriei de Protecția Plantelor din România și-a propus să promoveze utilizarea responsabilă a produselor pentru protecția plantelor în contextul agriculturii durabile, care combină respectul pentru sănătatea oamenilor, cu grija pentru un mediu sănătos, satisfăcând, totodată, cererea tot mai mare de produsele agricole.

AIPROM dorește să fie motorul unei agriculturi durabile în România. AIPROM propune o abordare logică a managementului culturilor care să îmbine grija ecologică pentru un mediu divers și sănătos cu exigențele economice ale agriculturii. Industria de protecția plantelor promovează agricultura durabilă prin dezvoltarea de produse cu impact redus asupra mediului, prin încurajarea sistemului de agricultură integrată, prin angajarea în inițiative voluntare, prin construirea dialogului de-a lungul întregului lanț alimentar și sprijinirea, instruirea și formarea fermierilor.

Industria de protecția plantelor este pe deplin angajată în realizarea standardelor sistemului european de reglementare transpus în legislația românească. Siguranța alimentară este o responsabilitate comună, iar AIPROM colaborează strâns cu ceilalți actori din lanțul alimentar pentru îndeplinirea obiectivelor ce trebuie atinse de România în acest domeniu.

Contact

Carmen Botez

Director Executiv

carmen.botez@aiprom.ro


+40 21 231 95 64

Ai putea fi interesat si de

Cu sau fara pesticide

Mai multe detalii

Proiectele noastre

Mai multe detalii

Despre AIPROM


Asociația Industriei de Protecția Plantelor din România, AIPROM, a fost înființată în 2002 și reprezintă companiile care dezvoltă, formulează și reambalează produse pentru protecția plantelor. AIPROM reprezintă aproximativ 80% din piața de produse de protecția plantelor din România.

Mai multe detalii
Contact