Produsele contrafăcute de protecția plantelor afectează sănătatea fermierilor, sunt un pericol pentru mediu și pentru siguranța alimentară

Produsele de protecție a plantelor sunt printre cele mai reglementate produse din lume. Cu toate acestea, comerțul internațional cu pesticide ilegale a evoluat, afectând întreaga lume. Pesticidele contrafăcute și ilegale sunt o problemă în creștere pentru industrie, având efecte negative asupra fermierilor, producătorilor, economiilor naționale și mediului înconjurător. În acest sens, Asociația Industriei de Protecția Plantelor din România – AIPROM se implică activ în combaterea acestui fenomen, într-un efort comun cu autoritățile și asociațiile de profil pentru a proteja fermierii, culturile agricole, mediul înconjurător și consumatorii.

O criză globală

Într-o lucrare publicată recent privind pesticidele contrafăcute, Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) a ajuns la concluzia că, acest comerț global cu pesticide ilegale a crescut constant în ultimii ani, amenințând sănătatea fermierilor, a consumatorilor și a mediului înconjurător. Poliția, autoritățile de reglementare și autoritățile vamale și-au intensificat activitatea și au reușit confiscarea unor cantități importante de pesticide contrafăcute și ilegale. Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală (EUIPO) estimează că doar în UE, „falsificarea în sectorul pesticidelor cauzează pierderi de vânzări de ~ 2,8 miliarde EUR”.Europol supraveghează activitatea de contrafacere a pesticidelor prin intermediul Operațiunii Silver Axe, capturând, în ultimii 5 ani, 2.568 tone de pesticide ilegale din UE. În 2015, potrivit unui raport prezentat de către Comisia Europeană pesticidele ilegale reprezentau 10% din piața europeană. EUIPO estimează că acest număr este acum mai aproape de 14%. Potrivit OECD, „veniturile globale asociate comerțului cu pesticide ilegale sunt estimate la 6-10 miliarde USD”. Acest lucru face din comerțul cu pesticide ilegale una dintre cele mai semnificative activități de crimă organizată din lume.

Ce sunt pesticidele contrafăcute?

Potrivit OECD, un pesticid ilegal se referă la un produs de protecția plantelor care nu este legal pentru utilizare în țara în care este „introdus pe piață”. Această categorie include și pesticidele contrafăcute. Aceste produse sunt extrem de periculoase, deoarece conținutul lor nu este cunoscut, nu sunt testate și nici reglementate, ceea ce aduce un prejudiciu grav fermierilor, culturilor și mediului (OECD, 2020, Pg.7).

Cum îi afectează pe fermieri pesticidele contrafăcute și ilegale?

Efectele negative ale pesticidelor contrafăcute sunt numeroase. Pentru fermieri, contrafacerile pot duce la pierderi de venituri din cauza scăderii randamentelor culturilor sau a daunelor grave produse asupra culturilor agricole. În țările cu venituri reduse, acest lucru poate agrava sărăcia și poate amenința securitatea alimentară pentru comunitățile deja vulnerabile. Fermierul cumpără adesea, fără să știe, produse contrafăcute care îi pot afecta grav culturile. În plus, față de provocările economice pentru fermier, aceste produse contrafăcute pot fi dăunătoare pentru mediu, deoarece nu sunt testate pentru siguranță.

Cum acționează AIPROM împotriva acestui fenomen?

AIPROM împreună cu membrii săi, cu Poliția Română, prin Direcția Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, cu Autoritatea Națională Fitosanitară și cu asociațiilor de fermieri au derulat campanii de informare în rândul fermierilor pentru a combate fenomenul de contrafacere. AIPROM colaborează la nivel național cu părțile interesate, derulând astfel de campanii pentru a crește gradul de conștientizare a efectelor achiziției și aplicării de pesticide contrafăcute.

Prin proiectul SCUT, AIPROM dorește să combată contrafacerea produselor de protecţia plantelor, comerţul şi utilizarea produselor contrafăcute. Campaniile de comunicare derulate de către AIPROM au scopul de a-i instrui pe fermieri să achiziționeze produse de protecția plantelor din surse sigure, autorizate și să raporteze autorităților produsele suspecte. Conștientizarea fermierilor cu privire la impactul acestor produse contrafăcute reprezintă un element esențial în strategia de combatere a acestui fenomen.

Avem un drum lung de parcurs în lupta împotriva pesticidelor contrafăcute, dar prin eforturile noastre, de instruire a fermierilor, împreună cu partenerii noștri, putem combate acest fenomen periculos!

Articol preluat și tradus de pe croplife.org.


Contact

Carmen Botez

Director Executiv

carmen.botez@aiprom.ro


+40 21 231 95 64

Ai putea fi interesat si de

Cu sau fara pesticide

Mai multe detalii

Proiectele noastre

Mai multe detalii

Despre AIPROM


Asociația Industriei de Protecția Plantelor din România, AIPROM, a fost înființată în 2002 și reprezintă companiile care dezvoltă, formulează și reambalează produse pentru protecția plantelor. AIPROM reprezintă aproximativ 80% din piața de produse de protecția plantelor din România.

Mai multe detalii
Contact