Recomandările industriei de protecție a plantelor din România pentru asociațiile profesionale și fermieri în perioada stării de alertă

Indiferent de perioada pe care o traversăm, de crizele de sănătate și de lipsa mobilității generale, lanțul alimentar trebuie să funcționeze în condiții normale pentru a garanta siguranța și securitatea alimentară. Un lanț alimentar perturbat poate duce la dezechilibre privind aprovizionarea cu alimente și alte bunuri necesare pentru a depăși momentele de criză. Evoluția pandemiei de coronavirus în lume, dar și în România a determinat autoritățile competente să ia o serie de măsuri pentru a limita răspândirea bolii. După 2 luni de stare de urgență, astăzi România se află în stare de alertă și au fost stabilite o serie de reguli stricte pentru toți, astfel încât reîntoarcerea la normal să nu aducă cu sine și o răspândire agresivă a virusului.

În acest interval de timp activitatea agricolă a continuat neperturbată, fermierii au mers pe câmp, și-au însămânțat culturile, au efectuat tratamente acolo unde a fost cazul, protejându-și culturile de atacul bolilor și al dăunătorilor. Nici activitatea companiilor din industria de protecție a plantelor nu s-a redus, fiecare luându-și măsurile de siguranță necesare pentru a-și proteja angajații și pe fermierii cu care aceștia intră în contact.

Asociația Industriei de Protecția Plantelor din România – AIPROM a pregătit un set de recomandări pentru asociațiile profesionale și fermieri pentru a trece mai ușor peste perioada stării de alertă și pentru a respecta recomandările autorităților:

  • Fermieri acordați o atenție sporită cu privire la sursele de aprovizionare cu produse de protecție a plantelor. Inspectoratul General al Poliției Române, prin Direcția Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase au transmis informări repetate referitor la sustragerile de produse de protecție a plantelor din depozitele distribuitorilor și din fermele situate în mai multe județe ale țării: Buzău, Brăila, Galați, Prahova, Ialomița. Produsele furate au fost sau vor fi scoase la vânzare fie în aceste regiuni, fie în alte zone ale țării. Nu acceptați să achiziționați produse fără factură sau documente fiscale, aceste produse pot proveni din sustrageri din alte ferme și în timp ce vă bucurați că ați achiziționat un produs de calitate la un preț mic, un alt fermier suferă de pe urma pierderilor înregistrate în urma furtului. Nu uitati că oricând puteți fi în locul victimei.
  • Nu faceți stocuri de produse de protecție a plantelor în fermă. Achiziționați doar cantitățile de produse de protecție a plantelor de care aveți nevoie. Reduceți la minim perioada de timp în care produsele sunt depozitate în fermă. Conform legislație în vigoare este interzis să constituiți stocuri la nivel de fermă, iar legislația impune obligativitatea de a le consuma în termen. De asemenea, companiile noastre și-au luat toate măsurile necesare pentru a se asigura că produsele vor ajunge la timp în fermă dumneavoastră și în condiții de siguranță. Atenție, a crescut și numărul controalelor pe care le realizează autoritățile competente pentru a se asigura că produsele de protecție a plantelor sunt gestionate corect.
  • Produsele de protecție a plantelor sunt livrate la timp. La nivelul Uniunii Europene au fost implementate culoarele verzi pentru a asigura transportul neîntrerupt al mărfurilor, medicamentelor, echipamentelor medicale și a inputurilor necesare pentru agricultură. În acest moment nu sunt sincope în ceea ce privește livrarea de produse de protecție a plantelor necesare în această perioadă în fermă. Asociația Industriei de Protecția Plantelor din România menține legătura cu autoritățile naționale și europene pentru a se asigura că aceste culoare verzi funcționează corespunzător și se informează în permanență de la membrii săi în ceea ce privește posibilele întârzieri în livrare pentru soluționarea lor în cel mai scurt timp.
  • Cumpărați produse de protecție a plantelor cu eticheta scrisă numai în limba română. Verificați termenul de valabilitate al produselor, solicitați factura și bonul fiscal pentru fiecare achiziție. Contrafacerea și traficul ilegal de pesticide se sancționează conform legii. La cel mai mic semn de îndoială cu privire la caracterul original al produselor achiziționate, contactați autoritățile competente.
  • Dacă aveți suspiciuni cu privire la caracterul original al produselor achiziționate verificați site-ul companiei producătoare, importatoare sau formulatoare a produselor achiziționate. Produsele contrafăcute pun în pericol sănătatea fermierilor, a consumatorilor, dar și mediul înconjurător. De la producții mai mici – atunci când eficiența produsului achiziționat este mai redusă decât cea a originalului, la pierderea totală a culturilor înființate și până la cazuri grave de intoxicare a consumatorilor, produsele de protecție a plantelor contrafăcute sunt un pericol ce trebuie OPRIT.
  • Depozitați corespunzător produsele de protecție a plantelor achiziționate. Produsele de protecție a plantelor lăsate nesupravegheate sau depozitate necorespunzător pot fi ține sigure pentru hoți.
  • SCAPA de ambalaje! Predați GRATUIT ambalajele produselor de protecție a plantelor din plastic, metal sau hârtie la centrele de colectare SCAPA din țară. Centrele de colectare SCAPA din țară funcționează în condiții de siguranță, respectând recomandările autorităților naționale și sunt deschise pentru preluarea ambalajelor conform calendarului de colectare ce poate fi consultat aici. La începtul lunii mai a început prima campanie de colectare SCAPA ce se desfășoară în perioada mai-iulie. Orice fermier sau distribuitor care utilizează sau comercializează produse de protecție a plantelor poate preda GRATUIT, în timpul campaniilor de colectare, la centrele de colectare SCAPA cantitatea de ambalaje de plastic, metal sau hârtie pe care o deţine, respectând condițiile de preluare. Condițiile de preluare a ambalajelor de produse pentru protecție a plantelor pot fi consultate aici.
  • Evitați deplasările inutile în afara fermei. Pentru situația în care trebuie să vă deplasați luați-vă toate măsurile de protecție pentru a evita răspândirea virusului. Dacă trebuie să mergeți la sediul unei companii membre AIPROM efectuați o programare în prealabil. Astfel, persoana cu care urmează să vă întâlniți va putea lua toate măsurile de protecție necesare, de la igienizarea spațiului în care urmează să aibă loc întâlnirea și până la stabilirea unui culoar de intrare-ieșire astfel încât vizita dumneavoastră să se desfășoare în condiții de siguranță și să intrați în contact cu cât mai puțini oameni.
  • Păstrați distanța socială în fermă sau în locurile publice. Pentru situația în care mai mulți angajați trebuie să lucreze aproape unii de alții este recomandat ca aceștia să poarte echipamente individuale de protecție puse la dispoziție prin Programul SUI, acestea fiind eficiente și împotriva unor viruși și bacterii.
  • Purtați mască de protecție atunci când vă aflați în spații închise sau ori de câte ori intrați în contact cu persoane străine. Evitați strângerile de mână și îmbrățisările. Formula de adresare “Bună dimineața/Bună ziua” va ține locul strângerii tradiționale a mâinii.
  • Contactați Asociația Industriei de Protecția Plantelor din România – AIPROM atunci când întâmpinați situații dificile care necesită expertiza specialiștilor noștri. Dacă aveți nevoie de noi, ne puteți trimite un e-mail, la adresa: office@aiprom.ro sau ne puteți contacta la numărul de telefon: +40 21 231 95 64.

Contact

Carmen Botez

Director Executiv

carmen.botez@aiprom.ro


+40 21 231 95 64

Ai putea fi interesat si de

Cu sau fara pesticide

Mai multe detalii

Proiectele noastre

Mai multe detalii

Despre AIPROM


Asociația Industriei de Protecția Plantelor din România, AIPROM, a fost înființată în 2002 și reprezintă companiile care dezvoltă, formulează și reambalează produse pentru protecția plantelor. AIPROM reprezintă aproximativ 80% din piața de produse de protecția plantelor din România.

Mai multe detalii
Contact