2020 este anul sănătății plantelor

La nivel internațional, anul 2020 este dedicat sănătății plantelor. Organizația pentru alimentație și agricultură a Națiunilor Unite (FAO) a declarat acest an, Anul Internațional al sănătății plantelor, acțiune ce are ca scop creșterea gradului de conștientizare a producătorilor și consumatorilor cu privire la modul în care asigurarea sănătății plantelor prin folosirea produselor de protecție puse la dispoziție de industrie poate ajuta la scăderea gradului de înfometare al populației, la reducerea sărăciei, la protejarea mediului înconjurător și la stimularea dezvoltării economice.

Pentru Asociația Industriei de Protecția Plantelor din România (AIPROM) anul 2020 este dedicat sănătății plantelor și evenimentele organizate în acest an se vor desfășura sub sloganul ”2020 – anul internațional al sănătății plantelor” și vor avea ca principal obiectiv creșterea gradului de conștientizare a rolului pe care industria de protecția plantelor îl are în asigurarea sănătății plantelor, precum și contribuția industriei la furnizarea necesarului de hrană în continuă creștere a populației. Astfel, politicile și acțiunile de promovare a sănătății plantelor sunt fundamentale pentru atingerea obiectivelor de dezvoltare durabilă.

Plantele de cultură reprezintă 80% din cantitatea de alimente pe care le consumăm și împreună furnizează 98% din oxigenul pe care îl respirăm. Odată cu evoluția cercetărilor în domeniul cultivării plantelor au apărut boli și dăunători ce pun în pericol obținerea unor producții stabile.

În fiecare an, până la 40% din culturile globale se pierd din cauza dăunătorilor și bolilor plantelor, iar pierderile anuale în comerțul agricol mondial sunt de peste 220 de miliarde de dolari. Tot aici pot fi însumate și milioane de oameni care nu au ce mânca, dar și afectarea gravă a veniturilor comunităților rurale sărace, unde singura sursă de venit este reprezentată de activitatea agricolă desfășurată.

Schimbările climatice și activitățile umane intense modifică ecosistemele, reduc biodiversitatea și creează condiții în care dăunătorii pot prospera. În același timp, călătoriile și comerțul internațional s-au triplat în volum în ultimul deceniu și pot răspândi rapid dăunători și boli în întreaga lume provocând mari pagube plantelor native și mediului.

SCAPA de ambalaje - GRATUIT

În același timp, AIPROM se implică activ în protejarea mediul și a producătorilor agricoli. Acțiunile de protejare a mediului se concentrează în jurul proiectului SCAPA - Sistemul de Colectare a Ambalajelor de Pesticide ce presupune colectare, transport şi valorificarea deşeurilor de ambalaje din plastic, metal şi hârtie provenite de la produsele de protecţia plantelor (PPP) importate sau produse în România de către companiile care susţin sistemul. Începând cu anul 2008, campania de colectare a ambalajelor se desfăşoară la nivel naţional sub sloganul "SCAPA de ambalaje!".

Toate serviciile de colectare prin SCAPA sunt gratuite atât pentru fermieri cât şi pentru distribuitorii produselor, cu respectarea strictă a Condiţiilor de preluare ale sistemului. Preluarea ambalajelor este realizată prin intermediul operatorului Ecorec Recycling, furnizorul serviciilor de inspecţie, transport şi valorificare a ambalajelor ridicate din cele 70 de Centre de Colectare distribuite în toate județele.

Orice fermier sau distribuitor care utilizează sau comercializează produse de protecția plantelor ale membrilor SCAPA poate preda gratuit cantitatea de ambalaje pe care o deţine, respectând Condiţiile de Preluare la cele 70 de Centre de Colectare SCAPA în timpul campaniilor de colectare. Cele 2 campanii de colectare anuale se desfăşoară în perioadele mai-iunie, respectiv octombrie-noiembrie.

SCUT - toleranță zero față de produsele contrafăcute

Pentru asigurarea sănătății plantelor se recomandă utilizarea de produse sigure, ce provin de la producători autorizați. AIPROM se implică activ în combaterea utilizării de produse contrafăcute de protecţia plantelor prin proiectul SCUT susţinut la nivel european de Asociaţia Europeană de Protecţie a Culturilor (ECPA). Proiectul se adresează distribuitorilor şi utilizatorilor de produse de protecţia plantelor în special, dar şi autorităţilor şi publicului larg. Este important ca toți actorii implicați în acest proces – producători, formulatori, reambalatori, distribuitori, fermieri, autorități competente - să manifeste toleranţǎ zero faţǎ de produsele contrafǎcute de protecţia plantelor.

SUI - Poartă echipament de protecție în timpul aplicării tratamentelor

Protejarea fermierilor la aplicarea tratamentelor de protecția plantelor este la fel de importantă precum este protejarea mediului. SUI – Utilizarea în Siguranță a Produselor de Protecția Plantelor reprezintă proiectul prin care asociația AIPROM își propune să aibă grijă de sănătatea producătorilor agricoli prin îmbunătăţirea cunoaşterii principiilor corecte de folosire a produselor de protecţia plantelor, a utilizării echipamentelor de protecţie certificate, a respectării regulilor de transport, depozitare şi aplicare. Echipamentul minim recomandat în timpul aplicării produselor de protecția plantelor trebuie să cuprindă: combinezon, mănuși, cizme, pălărie/șapcă, mască și ochelari de protecție. AIPROM lucrează cu furnizori acreditați de echipament de protecție și vă ajută să intrați în contact cu aceștia.

TOPPS – prevenirea poluării surselor de apă

Asociaţia Europeană de Protectie a Culturilor (ECPA) împreună cu AIPROM își propune să protejeze mediul dar și sursele de apă de contaminarea cu produse de protecția plantelor atât din surse punctuale (surse existente în cadrul fermei), cât și difuze (deviere, scurgere, drenaj). În acest sens a fost creat și implementat proiectul TOPPS (Pregătirea Operatorilor pentru prevenirea Poluării de la Sursele Punctuale) în colaborare cu Universitatea de Știinte Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca.

TOPPS identifică și definește cele mai bune practici, pe care ulterior le promovează prin recomandări, instruire și demonstrații în toată Europa.

Despre AIPROM

Asociația Industriei de Protecția Plantelor din Romania, AIPROM, a fost înființată în 2002 și reprezintă companiile care dezvoltă, formulează și reambalează produse pentru protecția plantelor. AIPROM reprezintă peste 85% din piața de produse de protecția plantelor din România. Totodată, AIPROM este membru al Asociației Europene de Protecție a Culturilor - ECPA. Asociația Industriei de Protecția Plantelor din România (AIPROM) are ca scop promovarea utilizării responsabile a produselor pentru protecția plantelor în contextul agriculturii durabile, care combină respectul pentru sănătatea oamenilor, cu grija pentru un mediu sănătos, satisfăcând, totodată, cererea pentru produsele agricole. 

Contact

Carmen Botez

Director Executiv

carmen.botez@aiprom.ro


+40 21 231 95 64

Ai putea fi interesat si de

Cu sau fara pesticide

Mai multe detalii

Proiectele noastre

Mai multe detalii

Despre AIPROM


Asociația Industriei de Protecția Plantelor din România, AIPROM, a fost înființată în 2002 și reprezintă companiile care dezvoltă, formulează și reambalează produse pentru protecția plantelor. AIPROM reprezintă aproximativ 80% din piața de produse de protecția plantelor din România.

Mai multe detalii
Contact