3 mituri despre prezența pesticidelor în mâncarea ta

Când vorbim despre pesticide, ne gândim la produsele de protecție a plantelor, dar termenul pesticide are un sens mai larg, cuprinzând și categoria de produse și utilizări care nu sunt specifice plantelor, așa cum sunt biocidele. Pesticidele cuprind și produsele de protecția plantelor care îi ajută pe fermieri să utilizeze mai eficient pământul și apa și le permite consumatorilor să se bucure de o varietate mai mare de alimente accesibile, în cantitățile și la calitatea dorită. Alimentele pot prezenta reziduuri de pesticide, iar informațiile alarmante cu privire la acest subiect aduc îngrijorare în rândul consumatorilor.

Mit #1: pesticidele sunt toxice. Nu există un nivel sigur în alimente.

Adevăr: În primul rând, dacă cineva îți spune că un aliment este „toxic” sau „otrăvitor” fără să-ți spună la ce substanță chimică se referă, doza toxică și concentrația în care se regăsește în aliment, ori nu are habar despre ce vorbește, ori încearcă să-ți vândă ceva și/sau încearcă să te înșele. Totul poate fi toxic într-o doză suficient de mare, chiar și apa sau sarea de bucătărie. Astfel, „doza este cea care face otrava”. Simpla prezență a unui produs chimic într-un aliment nu înseamnă că acesta este nesigur sau dăunător.

Mit #2: pesticidele nu sunt testate pentru siguranță. Nu avem nici o idee care sunt nivelurile de siguranță sau ce cantitate de pesticide se regăsește în alimentele noastre.

Adevăr: În Uniunea Europeană, înainte ca un pesticid să fi dezvoltat și introdus pe piața europeană, substanța activă trebuie să fie aprobată în Uniunea Europeană. Numai după aprobarea unei substanțe active, poate începe în fiecare stat membru procedura de autorizare a unui produs fitosanitar (PPP). În cazul autorizării, există un program de monitorizare pentru a se asigura că reziduurile de pesticide din alimente sunt sub limitele stabilite de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor (EFSA).

Prezența reziduurilor de pesticide nu echivalează cu riscul. Aceste reziduuri sunt măsurate în părți pe miliard, astfel încât reziduurile din alimente se regăsesc în cantități foarte mici, în situația în care sunt prezente.

Autoritățile de reglementare stabilesc limite foarte stricte în ceea ce privește reziduurile de pesticide ce pot fi admise în fructe și legume. Sunt luate în calcul nivelul de reziduuri ce pot fi consumate de om în condiții de siguranță, zilnic, pe tot parcursul vieții, apoi îl reduc cu un factor de cel puțin 100, creând astfel o marjă uriașă de siguranță. Sistemele din întreaga lume monitorizează situația reziduurilor de pesticide și dacă acestea se încadrează în limitele de siguranță. Sute de mii de probe sunt analizate anual pentru depistarea reziduurilor. Testarea demonstrează faptul că toate alimentele îndeplinesc standardele de siguranță.

În mod realist, o persoană ar trebui să consume o cantitate uriașă de fructe sau legume într-o singură zi pentru a ajunge aproape de depășirea limitei de siguranță.

Mit #3: agricultura ecologică nu folosește pesticide și există mai puține reziduuri de pesticide în alimentele organice.

Adevăr: agricultura ecologică folosește pesticide și pot există cantități similare de reziduuri de pesticide în alimentele produse organic. Agricultura ecologică folosește în principal produse de protecție a plantelor aprobate pentru astfel de culturi, iar faptul că o substanță este naturală sau sintetică nu oferă nici o informație despre siguranța acesteia.

În realitate, metoda de cultivare a plantelor: convențională sau organică, nu reprezintă un indicator cu privire la utilizarea sau nu a pesticidelor sau a prezenței reziduurilor de pesticide în astfel de produse.

Fie că fermierii se angajează voluntar în practici agricole convenționale sau organice - sau aplică ambele metode de cultivare a plantelor - utilizează diverse produse de protecție a plantelor pentru a-și proteja culturile de buruieni, boli și dăunători. Agricultura ecologică folosește o varietate de metode de protecție, inclusiv pesticide care sunt autorizate pentru agricultura ecologică. Achiziționând produse ecologice nu înseamnă neapărat că produsele respective nu au fost obținute cu ajutorul pesticidelor. Pentru ambele tipuri de agricultură, respectând reglementările și instrucțiunile de etichetare privind utilizarea produselor de protecție a plantelor fermierul garantează faptul că aceste produse sunt utilizate în siguranță și eficient protejând sănătatea mediului, a operatorului și a consumatorilor.

Informațiile au fost preluate, adaptate și traduse de pe agdaily.com.

Contact

Carmen Botez

Director Executiv

carmen.botez@aiprom.ro


+40 21 231 95 64

Ai putea fi interesat si de

Cu sau fara pesticide

Mai multe detalii

Proiectele noastre

Mai multe detalii

Despre AIPROM


Asociația Industriei de Protecția Plantelor din România, AIPROM, a fost înființată în 2002 și reprezintă companiile care dezvoltă, formulează și reambalează produse pentru protecția plantelor. AIPROM reprezintă aproximativ 80% din piața de produse de protecția plantelor din România.

Mai multe detalii
Contact