4 oameni și-un robot sau despre ferma verticală din Marea Britanie

A venit vremea să pui la păstrat într-un colț al memoriei tale imaginile pe care le ai în minte despre agricultură și despre modul tradițional în care este realizată. În schimb, încearcă să îți imaginezi ceva desprins parcă de pe platourile de filmare ale unei producții science-fiction: o seră imensă, străbătută de o lumină rozalie misterioasă, plină de rafturi de aproape 13 metri înălțime pe care stau așezate o mulțime de plante, atent supravegheate de un robot pe nume Frank.

 

Seră desprinsă din viitor

 

Ia un loc și lasă-ne să îți spunem că acest lucru chiar se întâmplă în Marea Britanie. Conform Daily Mail, robotul Frank lucrează în Scunthorpe, în serele primei ferme verticale din Regatul Unit. Acesta lucrează în seră cu ajutorul a patru oameni care, în mod surprinzător, nu întruchipează imaginea clasică a fermierului din câmp, ci mai degrabă par dintr-o fabrică de OZN-uri: îmbrăcați cu salopete și veste reflectorizante, cu caschete de protecție pe cap, aceștia respectă reguli stricte de echipare și igienă pentru a evita contaminarea plantelor cu diverse micro-organisme care pot impacta în mod negativ recoltele.

 

Aflată sub conducerea Jones Food Company, această fermă are drept obiectiv creșterea cât mai rapidă și mai eficientă a plantelor.

 

Cum funcționează?

 

Pentru a duce la îndeplinire acest obiectiv, cei care lucrează aici folosesc tehnica hidroponică de creștere a plantelor. Practic, plantele sunt crescute la lumină artificială, iar rădăcinile acestora sunt plasate într-o soluție care înlocuiește solul și care este compusă din apă și diferiți nutrienți esențiali, precum potasiu, calciu, nitrogen, nitrați și magneziu. Apa în care stau aceste plante este drenată periodic, fapt care permite rădăcinilor lor să absoarbă o cantitate optimă de oxigen. În această seră este prezent, de asemenea, dioxid de carbon în stare pură, lucru care determină plantele să îl absoarbă cu 50% mai mult decât în serele tradiționale și, prin urmare, să crească și să se dezvolte mai repede. În plus, pentru a împiedica diverși dăunători să intre și să afecteze buna dezvoltare a recoltei, presiunea aerului din seră este mai mare decât în mod obișnuit.

 

Atât modalitatea în care o astfel de sera este iluminată, cât și posibilitățile de amplasare ale acesteia reprezintă adevărate soluții de viitor pentru creșterea plantelor. Astfel, lumina artificială de culoare roz, provenită de la un număr foarte mare de becuri tip LED, stimulează creșterea și dezvoltarea plantelor datorită fasciculelor de lumină roșie și albastră și generează un consum foarte mic de energie electrică. De asemenea, întrucât acest tip de fermă se extinde pe verticală,  ea poate fi amplasată cu ușurință chiar și în inima orașelor, furnizând astfel locuitorilor produse proaspete și gustoase și eliminând, prin urmare, emisiile de gaze și combustibili generate de transportul acestor alimente.

 

Agricultură pe termen lung

 

Fermele verticale pot deveni un mod convențional de a practica agricultura, venind cu un pachet larg de beneficii atât pentru fermieri, cât și pentru consumatorii finali ai produselor. Recoltele pot crește pe parcursul întregului an datorită climatului atent controlat din interiorul unor astfel de sere, iar pierderile cauzate de îngheț sau de inundații pot fi evitate.  De asemenea, datorită mediului creat în interiorul acestor sere, dăunătorii pot pătrunde cu greutate, lucru care le permite să evite utilizarea pesticidelor peste recoltă.

 

La ferma din Scunthorpe, focusul este momentan pe creșterea ierburilor aromatice, pentru care cererea pe piață este uriașă. Pe viitor însă, se dorește diversificarea portofoliului de plante și, de ce nu, extinderea și spre zona creșterii plantelor medicinale.

Contact

Carmen Botez

Director Executiv

carmen.botez@aiprom.ro


+40 21 231 95 64

Ai putea fi interesat si de

Cu sau fara pesticide

Mai multe detalii

Proiectele noastre

Mai multe detalii

Despre AIPROM


Asociația Industriei de Protecția Plantelor din România, AIPROM, a fost înființată în 2002 și reprezintă companiile care dezvoltă, formulează și reambalează produse pentru protecția plantelor. AIPROM reprezintă aproximativ 80% din piața de produse de protecția plantelor din România.

Mai multe detalii
Contact