4 plante mai puțin cunoscute, dar esențiale în alimentația de bază a oamenilor din întreaga lume

4 plante mai puțin cunoscute, dar esențiale în alimentația de bază a oamenilor din întreaga lume

Un aliment de bază este consumat în mod regulat și în cantități importante, fiind considerat o parte importantă a dietei populației, prin furnizarea unei cantități semnificative de energie și nutriție. Aceste culturi au o cerere atât de mare încât acestea trebuie să fie performante și rezistente la boli, dăunători, buruieni și constrângeri legate de schimbările climatice.
Există peste 50.000 de specii de plante comestibile în întreaga lume, însă doar câteva sute contribuie în mod semnificativ la dieta noastră. De fapt, numai 15 culturi asigură 90% din aportul global de energie, iar porumbul, orezul, grâul și cartoful - sunt alimente de bază pentru aproximativ 5 miliarde de oameni. Aceste plante stau la baza sistemelor noastre alimentare și a subzistenței umane. Tehnologiile inovatoare, precum produsele de protecție a plantelor și semințele selecționate, au contribuit la supraviețuirea și dezvoltarea acestor sisteme alimentare. Cea mai productivă cultură de bază din lume este porumbul, obținându-se 1,1 miliarde de tone doar în 2019, urmată de grâu cu 765 milioane de tone, orez cu 755 milioane de tone și cartofi cu 370 de milioane de tone. Oare mai sunt și alte culturi de bază în afara celor 4 mari coloși? Am pregătit mai jos, o scurtă prezentare a eroilor necunoscuți ai agriculturii. În diferite părți ale lumii, aceste culturi ajută la hrănirea comunităților rurale defavorizate, oferind suficient de mulți nutrienți pentru a le asigura supraviețuirea.

Soia se cultivă de mii de ani.

Ca plantă leguminoasă, soia fixează azotul, absorbind acest nutrient esențial și fixându-l în sol cu ajutorul bacteriilor fixatoare de azot. În mod normal, acest lucru înseamnă că îngrășămintele nu sunt neapărat necesare atunci când se cultivă soia. Mai mult, beneficiile aduse de tehnologiile științei plantelor au determinat producții din soia din ce în ce mai mari. Nu este de mirare că este una dintre culturile cu cea mai rapidă extindere a suprafețelor cultivate din lume.

Boabele de soia au un conținut scăzut de carbohidrați și sunt foarte apreciate pentru conținutul lor în ulei. Sunt considerate un aliment de bază datorită conținutului bogat în proteine. Boabele de soia reprezintă unele dintre cele mai bune surse de proteine vegetale din lume și în plus, acestea conțin vitamine și minerale. Boabele de soia sunt transformate în lapte, tofu și alte produse bogate în proteine, care sunt consumate cu precădere în Japonia și China.

Producția globală de soia este concentrată în Brazilia și SUA, în fermele de mari dimensiuni, însă această plantă este cultivată și în alte țări de către micii fermieri. Atât în țările dezvoltate, cât și în cele în curs de dezvoltare, utilizarea soiurilor de soia obținute prin biotehnologie a determinat mai mult decât o dublare a randamentelor înregistrate în anii 1960. Aceste soiuri de soia generează până la 81% din producția globală. Soia obținută grație biotehnologiei este rezistentă la erbicide, reducând emisiile de gaze cu efect de seră cu până la 80%, deoarece pot fi cultivate fără a prelucra solul prin arătură, lucru care determină menținerea carbonul în sol.

Maniocul (cassava)

este un aliment de bază pentru peste 600 de milioane de oameni din Africa, Asia și America Latină. Este o sursă excelentă de vitamina C și o sursă bună de fibre și potasiu. Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură a identificat-o drept o cultură vitală în lupta împotriva foametei și a format un parteneriat pentru a-i îmbunătăți genetica.

Maniocul este cultivat de mulți fermieri din țările în curs de dezvoltare datorită capacității sale de a prospera în solurile sărace, având nevoie de o cantitate mai mică de apă și îngrășăminte decât alte culturi și poate fi recoltat oricând de la 8 luni la 24 de luni de la plantare, ceea ce înseamnă că poate fi lăsat în pământ până în momentul consumului, fără să aibă nevoie de un spațiu de depozitare. Singura problemă este dată de faptul că, lăsat în sol perioade mai lungi, maniocul este expus atacului bolilor și dăunătorilor.

Grație inovațiilor aduse de biotehnologie, florile de manioc sunt mai fiabile, oferind cercetătorilor o mare speranță pentru viitorul acestei culturi. Aceste soiuri de manioc ar putea ajuta la controlul bolilor și dăunătorilor, precum și la sporirea randamentelor și a nutriției. Experții estimează că introducerea unor astfel de soiuri ar putea crește cu 150% producția de manioc în Africa.

Cartofii dulci

Cartofii dulci sunt vitali în dietele oamenilor din Africa și Asia, unde sunt o sursă importantă de hrană, fiind și o sursă bogată de fibre și vitamina A.

Cartofii dulci tolerează seceta și se dezvoltă bine și în terenurile marginale, neavând nevoie de prea multă îngrijire. Fermierii apreciază aceste calități, astfel încât cartofii dulci s-au extins, în ultimii 20 de ani mai repede decât toate celelalte culturi de bază din Africa subsahariană. De asemenea, au atras atenția cercetătorilor care doresc să folosească cartofii dulci pentru a îmbunătăți starea de sănătate a copiilor din aceste zone sărace ale lumii.

În Africa subsahariană rurală, aproximativ 48% dintre copii au deficiențe de vitamina A. Acest lucru poate degrada sistemul imunitar, crescând riscul de deces prematur și orbire. În 2009, această situație gravă a dus la formarea Inițiativei pentru cartof dulce pentru profit și sănătate, care a dezvoltat soiuri cu rezistență mai mare la viruși, toleranți la secetă și cu niveluri mai mici de zahăr. Aceste cercetări au condus la producția comercială de cartofi dulci îmbogățiți cu betacaroten. Acest soi îmbunătățește semnificativ nivelul de vitamina A în cazul copiilor.

Sorg

Cu un conținut ridicat de proteine și potasiu, sorgul este o cultură de bază în zonele semi-aride din Asia și Africa unde milioane de oameni se bazează pe această cultură care reprezintă singura sursă de proteină viabilă din cereale pentru populația din aici.

Majoritatea soiurilor sunt tolerante la căldură și secetă, în timp ce soiurile pitice cu un randament mai mare au înregistrat o creștere a producției comerciale în țări precum SUA. Combinând aceste soiuri cu protecția modernă a plantelor și gestionarea inteligentă a apei, se poate observa o creștere a producției de până la opt ori.

Calitățile naturale ale sorgului îl fac ideal pentru regiunile susceptibile la secetă. Experții estimează că, odată cu intensificarea schimbărilor climatice, această cultură ar putea deveni una dintre cele mai importante culturi de cereale de pe planetă. Soiurile de sorg conțin un compus care reduce capacitatea organismului de a utiliza fierul și zincul, ceea ce poate provoca anemie. Noile soiuri obținute ca urmare a aplicării biotehnologiei au abordat această provocare, adăugând în plus și un aport de betacaroten, pe care organismul îl transformă în vitamina A. Acesta este un exemplu excelent unde știința plantelor îmbunătățește nutriția pentru unii dintre cei mai vulnerabili oameni din lume.

Oamenii și sistemele alimentare din întreaga lume se luptă cu efectele schimbărilor climatice. De asemenea, fermierii trebuie să răspundă provocării de a produce mai mult cu mai puțin. În acest context, protejarea culturilor de bază este mai importantă ca niciodată.

Contact

Carmen Botez

Director Executiv

carmen.botez@aiprom.ro


+40 21 231 95 64

Ai putea fi interesat si de

Cu sau fara pesticide

Mai multe detalii

Proiectele noastre

Mai multe detalii

Despre AIPROM


Asociația Industriei de Protecția Plantelor din România, AIPROM, a fost înființată în 2002 și reprezintă companiile care dezvoltă, formulează și reambalează produse pentru protecția plantelor. AIPROM reprezintă aproximativ 80% din piața de produse de protecția plantelor din România.

Mai multe detalii
Contact