#agriCULTURA și hrana, între știință și mit: proiecție film Food Evolution

Reprezentanți ai Guvernului României, parlamentari, diplomați, experți români și europeni în agricultură, profesori universitari și studenți au participat, miercuri 9 mai, la Teatrul Național București, Sala Media, la evenimentul #agriCULTURA și hrana, între știință și mit.

Organizat într-o manieră inedită, evenimentul a început cu proiecția unui film controversat la nivel global, „Food Evolution”. Proiecția a fost urmată de o dezbatere alături de specialiști din industrii variate, care au discutat despre viitorul agriculturii moderne în contextul evoluției științei și al temerilor cauzate de progresul rapid al instrumentelor inovatoare în agricultură.



  





Filmul „Food Evolution”, documentar despre organismele modificate genetic - a creat spațiul și contextul ideal pentru a reuni specialiști din industrii conexe (Agricultură, Istorie, Biotehnologii, Cercetare Științifică, Nutriție), care au discutat despre ceea ce avem cu toții în comun: hrana produsă în zilele noastre, în feluri diferite, cu tehnici agricole variate.

Dincolo de discuțiile lansate pe marginea filmului, despre utilizarea sau eliminarea pesticidelor în agricultură sau despre organismele modificate genetic, cei prezenți la eveniment au fost de acord asupra faptului că agricultura sustenabilă înseamnă hrană pentru o populație în continuă creștere, educație pentru fermieri, colaborare între mediul privat și stat și, nu în ultimul rând, comunicare deschisă și transparentă către consumatori.



  





Președintele AIPROM, Pascal CASSECUELLE, gazda evenimentului, și-a exprimat susținerea față de toți cei implicați în producția hranei și a confirmat încă o dată că AIPROM va continua acțiunile de comunicare deschisă și transparentă, crearea proiectelor care să îi ajute pe fermieri să folosească instrumente moderne pentru o agricultură durabilă: „Documentarul Food Evolution ne arată că trăim într-o epocă post - adevăr, o epocă în care convingerile personale și preferințele au prioritate în fața datelor științifice bine documentate. Deși filmul are la bază un studiu de caz despre organismele modificate genetic, intenția noastră este să aducem în dezbatere în mediul public inovația științifică, agricultura modernă, producția durabilă”.

După vizionarea documentarului, evenimentul a continuat cu o dezbatere științifică, moderată de cunoscuta jurnalistă de știință Corina Negrea de la Radio România Cultural. Din panelul de dezbatere au făcut parte Bogdan Murgescu – profesor universitar Facultatea de Istorie – UNIBUC, Petruța Cornea – profesor universitar, USAMV București, Alina Stoica – medic nutriționist și specialist Biochimie, Gheorghe Boțoman – președinte onorific AIPROM.

Toți cei prezenți în panelul de dezbatere au considerat că filmul este un punct de plecare potrivit pentru a deschide o discuție transparentă despre viitorul hranei noastre.

Bogdan Murgescu a spus că „filmul Food Evolution este o pledoarie pentru noutate, pentru utilizarea științei în raport cu foarte multe prejudecăți pe care încerc să le înțeleg, nu reușesc întotdeauna – prejudecăți precum respingerea noutății, pentru că, uneori, oamenilor le este greu să asimileze sau pentru că le ating anumite credințe.”

Într-un registru similar, referitor la inovație și tehnici moderne puse în armonie, a luat cuvântul și Petruța Cornea: „...coexistență, acesta este cuvântul cheie. Nu poți absolutiza rolul sau importanța unor tehnologii clasice sau moderne. Exact ce spunea regizorul filmului: trebuie să acceptăm că agricultura organică este foarte bună în anumite situații, dar nu trebuie să dăm deoparte tehnologiile noi, bazate pe un efort intelectual și de cercetare fantastic.”

Despre importanța rolului științei în agricultură a vorbit și Alina Stoica: „Sănătatea se construiește pas cu pas. Se răspândește o abordare greșită, conform căreia nutriția este o modă, nu o știință. Foarte puține persoane realizează că performanța omului pe toate planurile vine din ceea ce are în farfurie.”

Și Gheorghe Boțoman este de părere că știința trebuie să fie cea care dictează ce avem în farfurie: „Aș lega numele filmul Food Evolution de Population Evolution. Suprafața agricolă a lumii scade zilnic cu zeci de mii de hectare prin deșertificare (fenomen produs de schimbări climatice). Cum putem oferi populației hrană? Toată lumea trebuie să mănânce de cel puțin trei ori pe zi. Misiunea industriei agricole este de a ne spune cum trebuie să producem hrană pentru populație în mod responsabil.”

De asemenea, în cadrul evenimentului, invitații au putut afla direct de la regizorul filmului, Scott Hamilton Kennedy – prezent în sală prin intermediul unei video - conferințe prin Skype - care au fost motivele pentru care a realizat filmul „Food Evolution”, care au fost reacțiile și rezultatele în urma numeroaselor proiecții în întreaga lume.

Evenimentul #agriCULTURA și hrana, între știință și mit face parte din campania #CuSauFără #pesticide, desfășurată de AIPROM în 2018. Mai multe detalii despre proiect puteți găsi pe siteul aiprom.ro și pe Facebook www.facebook.com/aiprom/.
#agriCULTURA și hrana, între știință și mit a fost organizat de AIPROM în parteneriat cu asociațiile AgroBiotechRom, APPR, Bucharest Science Festival și cu suportul ECPA.

Contact

Carmen Botez

Director Executiv

carmen.botez@aiprom.ro


+40 21 231 95 64

Ai putea fi interesat si de

Cu sau fara pesticide

Mai multe detalii

Proiectele noastre

Mai multe detalii

Despre AIPROM


Asociația Industriei de Protecția Plantelor din România, AIPROM, a fost înființată în 2002 și reprezintă companiile care dezvoltă, formulează și reambalează produse pentru protecția plantelor. AIPROM reprezintă aproximativ 80% din piața de produse de protecția plantelor din România.

Mai multe detalii
Contact