AIPROM la „Ziua Cooperativelor de Cultură Mare”, ediția a V-a

Mulțumim Uniunii de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal - U.N.C.S.V pentru că ne-au oferit oportunitatea de a participa la o dezbatere cu adevărat interesantă cu privire la trecutul și viitorul cooperativelor din România. Echipa AIPROM a fost reprezentată la eveniment de directorul executiv Carmen Botez.

„Ziua Cooperativelor de Cultură Mare” a început cu prezentarea susținută de directorul executiv UNCSV – Florentin Bercu, care a vorbit despre componența cooperativelor. Astfel, la nivel de UNCSV se regăsesc 404 de persoane juridice și 62 de persoane fizice, toți grupați în cooperative.

Cooperativele Dobrogea Sud, Banat Agro Vest, Cooperativa Drumul Belșugului și Cereal Top Farmers și-au prezentat activitatea și modul de funcționare.

Mircea Paul Băluță, președintele UNCSV a vorbit despre realizările cooperativelor membre ale UNCSV.

Pekka Pesonen, secretarul general Copa-Cogeca a transmis un mesaj video pentru cei prezenți la eveniment, prin intermediul căruia a oferit mai multe detalii despre pactul ecologic european - ”Green Deal” și strategia ” Farm to Fork”.

Prezent în cadrul evenimentului, Alexandru Stănescu – președintele Comisiei pentru Agricultură din Parlament a transmis îndemânul său pentru identificarea unor modalități care să permită cât mai multor persoane fizice cu exploatații de mici dimensiuni să fie membri ai cooperativelor. Potrivit președintelui Comisiei pentru Agricultură, „cooperativele reprezintă viitorul agriculturii în România”.

Claudiu Sorin Roșu Mareș, secretar de stat în cadrul MADR, a vorbit despre importanța pe care o acordă Ministerul facilitării cooperării între fermieri. Potrivit acestuia, în România există 1.500 de cooperative, însă numai 10% funcționează cu adevărat.

Toma Adrian Dinu – decanul Facultării de Management, Inginerie Economică în Agricultură și Dezvoltare Rurală din cadrul USAMV București a adus în discuție și un subiect extrem de important pentru fermieri – plafonarea subvențiilor.

Au luat cuvântul și organizațiile profesionale partenere. Astfel că, Pro Agro, prin vocea președintelui Ionel Arion a vorbit despre necesitatea colaborării formelor asociative din România.

Alina Crețu – directorul executiv al Asociației Producătorilor de Porumb din România – APPR a explicat faptul că în țara noastră există mai multe moduri de practicare a agriculturii și autoritățile trebuie să fie conștiente de acest aspect. Directorul executiv APPR a adus în discuție și subiectul plafonării subvențiilor. 

Contact

Carmen Botez

Director Executiv

carmen.botez@aiprom.ro


+40 21 231 95 64

Ai putea fi interesat si de

Cu sau fara pesticide

Mai multe detalii

Proiectele noastre

Mai multe detalii

Despre AIPROM


Asociația Industriei de Protecția Plantelor din România, AIPROM, a fost înființată în 2002 și reprezintă companiile care dezvoltă, formulează și reambalează produse pentru protecția plantelor. AIPROM reprezintă aproximativ 80% din piața de produse de protecția plantelor din România.

Mai multe detalii
Contact