Ajuta SCAPA sa te ajute! Sau cum banii din colectarea de deseuri din agricultura s-au intors in comunitate

“Dar din dar se face rai” este o vorba des intalnita in cultura poporului roman, dar despre adevarata ei valoare intelegi abia cand vezi cum lucrurile mici pot avea un impact semnificativ in comunitatile care au nevoie de ajutor.

Este inceput de septembrie si pe geamul masinii, la orele timpurii ale diminetii, zarim agitatie mare in curtile oamenilor si pe stradutele inguste care duc spre sosea. Este lunea inceputului noului an scolar!

Porniti dis de dimineata, destinatia noastra este satul Pietrosani din judetul Teleorman, un sat tipic de campie, unde ocupatia predominanta a locuitorilor este agricultura. Acolo, la scoala din sat, doamna invatatoare Nitu este foarte dedicata educatiei copiilor de agricultori. Dumneaei este si cea care, cunoscand bine Sistemul de Colectare al Ambalajelor de Pesticide al AIPROM – SCAPA, a raspuns pozitiv initiativei AIPROM de a identifica nevoile imediate ale comunitatii si de a ne ajuta sa aducem inapoi in zona banii proveniti din reciclarea ambalajelor de pesticide colectate de la fermieri. Asa a aparut ideea dotarii scolii si a gradinitei din comuna cu panouri solare care sa alimenteze cu apa calda unitatile de invatamant, cu banii proveniti din reciclarea ambalajelor, printr-o campanie de responsabilitate sociala a Asociatiei Industriei de Protectia Plantelor initiatoarea Programului SCAPA.

responsabilitate sociala

Este forfota mare in asteptarea deschiderii noul an scolar. Prichindei cu ghiozdane care mai de care atarnand greu in spate pasesc cu nerabdare in curtea scolii, asteptand cu sufletul la gura ceremonia. Cei mai emotionati sunt bobocii de clasa I, pe care ii recunoastem imediat dupa timiditatea cu care pasesc, tinandu-si mamele de mana si asteptand s-o cunoasca pe cea care urmeaza sa-I indrume in primii ani de scoala. Satul romanesc inca pastreaza traditia deschiderii anului scolar, astfel incat preotul satului este cel care deschide ceremonia. Prezent este si politistul responsabil cu ordinea publica pe raza comunei, care le adreseaza micutilor cateva cuvinte despre circulatia pe drumurile publice si atentia de care trebuie sa dea dovada.

Pentru ca apreciaza proiectul AIPROM, doamna director a adresat cuvinte de multumire fermierilor responsabili, fara de care Programul “SCAPA de ambalaje!” nu ar functiona corect. Tripla clatire, colectarea selectiva pe tipuri de materiale (bidoane de plastic separate de capace, canistre de metal sau ambalaje secundare de hartie si carton) si predarea lor la centrele de colectare SCAPA sunt criterii pe care fermierii din jud Teleorman le respecta si le aplica dupa fiecare campanie de tratamente fitosanitare.

responsabilitate socialaresponsabilitate sociala

Si uite asa, anul scolar debuteaza cu aceasta nevoie indeplinita, aceea de a asigura sursa de apa calda in interiorul celor doua unitati de invatamant alaturate. Costurile achizitionarii panourilor solare si a montarii acestora au fost suportate de AIPROM si distribuitorul Agro Pest Seed, care este totodata centru de colectare SCAPA in judetul Teleorman, cel care a si propus acest proiect, raspunzand afirmativ initiativei AIPROM de a ajuta comunitatile in care rata colectarii este mare iar fermierii constientizeaza beneficiile predarii ambalajelor catre Programul SCAPA: protejarea mediului, asigurarea unei surse de venit care se transforma in investitii locale si intrarea in posesia unor acte doveditoare care atesta predarea ambalajelor goale de pesticide si deci indeplinirea cerintelor legale de predare a ambalajelor.

Contact

Carmen Botez

Director Executiv

carmen.botez@aiprom.ro


+40 21 231 95 64

Ai putea fi interesat si de

Cu sau fara pesticide

Mai multe detalii

Proiectele noastre

Mai multe detalii

Despre AIPROM


Asociația Industriei de Protecția Plantelor din România, AIPROM, a fost înființată în 2002 și reprezintă companiile care dezvoltă, formulează și reambalează produse pentru protecția plantelor. AIPROM reprezintă aproximativ 80% din piața de produse de protecția plantelor din România.

Mai multe detalii
Contact