Comerțul agroalimentar al Uniunii Europene ar putea fi „perturbat” după implementarea strategiei „De la fermă la consumator”

Ambițioasa strategie a Comisiei Europene „De la fermă la consumator” (Farm to Fork) ridică îngrijorări nu doar la nivelul fermierilor europeni, ci și la nivelul oficialilor americani. Secretarul pentru Agricultură al SUA, Sonny Perdue, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că Pactul Verde European ar putea submina comerțul și ar putea afecta „viabilitatea economică a fermierilor din Uniunea Europeană”.

A fost uitată ferma din construcția „De la fermă la consumator”
Prezent în cadrul unei conferințe despre perspectiva transatlantică în ceea ce privește securitatea alimentară într-o lume post-pandemie, Perdue a avertizat că strategiile „De la fermă la consumator” și „Biodiversitate 2030” ale Uniunii Europene ar putea fi „extrem de prohibitive și pot pune în pericol producția agricolă”. Deși a felicitat Uniunea Europeană pentru importanța acordată sustenabilității în producția agricolă, exprimându-și dorința de a colabora strâns cu Europa, oficialul american a criticat noua politică alimentară, afirmând că „se pare că s-a uitat ferma din construcția De la fermă la consumator”.

Potrivit oficialilor europeni strategia „De la fermă la consumator” a fost concepută pentru a îmbunătății sustenabilitatea agriculturii europene și pentru a micșora distanța dintre fermier și consumator. Împreună cu planul pentru biodiversitate, cele două strategii reprezintă pilonii centrali ai Pactului Verde European.

Fermierii europeni au rămas fără instrumentele necesare pentru a-și proteja culturile

Sonny Perdue și-a exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că fermierii europeni au fost lăsați fără instrumentele necesare protejării culturilor, avertizând că acest lucru îi face pe agricultori necompetitivi și ar putea duce către o politică de protecționism, lucru care ar putea „aduce daune reale mediului comercial global”.

„Când instrumentele inovatoare le sunt luate fermierilor, singura opțiune este protecționismul, care nu este sănătos nici pentru Europa, nici pentru SUA sau pentru oricare alt stat din lume. Strategiile protecționiste închise nu duc decât înapoi, nu înainte”, a spus el, adăugând că fermierii au nevoie de aceste instrumente pentru a concura cu succes în strategia globală alimentară.

Potrivit lui Perdue, nu se poate garanta securitatea alimentară pentru o populație în creștere, cu nevoi crescânde, dacă se impun politici care „restricționează creșterea și limitează accesul la inovație”. Acesta a subliniat faptul că succesele agriculturii americane se datorează accentului pus pe adoptarea și implementarea tehnicilor inovatoare.

La rândul său, Comisarul European pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, a susținut că accentul pe consolidarea lanțurilor scurte de aprovizionare nu implică bariere comerciale. Ca răspuns la criticile aduse politicii agroalimentare a UE, Wojciechowksi a subliniat faptul că sistemul alimentar european a „trecut testul” prin demonstrarea rezistenței sale în fața pandemiei COVID-19.

În intervenția sa europarlamentarul Hermann Tertsch (grupul ECR) l-a criticat pe Comisarul European pentru Mediu - Virginijus Sinkevičius pentru afirmaţia sa referitoare la faptul că securitatea alimentară nu mai este o problemă în UE. Acesta a subliniat faptul că liderii responsabili de proiectarea și implementarea politicilor alimentare la nivel global au o „responsabilitate imensă - de a hrăni o populație mondială în creștere”.

„Deocamdată, toate eforturile noastre în agricultură ar trebui să se concentreze pe modul în care putem asigura aprovizionarea cu alimente și cum putem să-i ajutăm pe fermierii care se confruntă cu o criză profundă și cu exod rural”, a spus el, adăugând că trebuie să existe un echilibru mai bun între securitatea alimentară și ambițiile ecologice.

Articol preluat și tradus de pe EURACTIV.


Contact

Carmen Botez

Director Executiv

carmen.botez@aiprom.ro


+40 21 231 95 64

Ai putea fi interesat si de

Cu sau fara pesticide

Mai multe detalii

Proiectele noastre

Mai multe detalii

Despre AIPROM


Asociația Industriei de Protecția Plantelor din România, AIPROM, a fost înființată în 2002 și reprezintă companiile care dezvoltă, formulează și reambalează produse pentru protecția plantelor. AIPROM reprezintă aproximativ 80% din piața de produse de protecția plantelor din România.

Mai multe detalii
Contact