Comisia Europeană anunță măsuri excepționale pentru susținerea sectoarelor agroalimentare aflate în impas

Miercuri, 22 aprilie Comisia Europeană a anunțat o serie de măsuri excepționale care să atenueze impactul pandemiei COVID-19 asupra sectoarelor agricole puternic afectate de actuala criză de sănătate. Pachetul include măsuri pentru ajutoarele necesare depozitării private în cazul produselor lactate și a cărnii, dar și o mai mare flexibilitate pentru programele de sprijin din sectorul fructelor, legumelor și al vinului.

„Consecințele crizei actuale sunt resimțite din ce în ce mai mult în sectorul agroalimentar și de aceea am decis să luăm măsuri rapide, pe lângă măsurile luate deja de la izbucnirea crizei. Astăzi anunțăm un pachet nou și excepțional de măsuri pentru a sprijini sectoarele agroalimentare cele mai afectate, abordând tulburările deja observate în piață, precum și riscurile viitoare. Sunt încrezător că aceste măsuri vor da rapid rezultate concrete”, a declarat Janusz Wojciechowski, Comisarul European pentru Agricultură.

Ajutor pentru depozitare privată

Comisia Europeană și-a propus să acorde ajutor pentru depozitarea privată a produselor lactate: lapte degresat, unt, brânză și a produselor din carne de vită, oaie și capră. Această schemă va permite retragerea temporară a produselor de pe piață pentru minim 2 până la 3 luni și o perioadă maximă de 5 până la 6 luni. Această măsură va conduce la reechilibrarea pieței pe termen lung și la stabilizarea prețurilor.

Flexibilitate pentru programele de sprijin

Comisia Europeană va introduce o flexibilitate mai mare în implementarea programelor de sprijin al piețelor pentru vin, fructe și legume, ulei de măsline, apicultură și schema școlară a UE: lapte, fructe și legume. Acest lucru va permite reorientarea priorităților de finanțare către măsuri de gestionare a crizelor pentru toate sectoarele.

Derogare excepțională de la normele Uniunii Europene privind concurența. Măsură este aplicabilă pentru lapte, flori și cartofi.

Comisia Europeană va autoriza derogarea de la anumite reguli ale concurenței privind organizarea piețelor comune. Concret, acestor sectoare li se va permite să ia măsuri colective pentru stabilizarea pieței. De exemplu, sectorul laptelui va avea voie să planifice colectiv producția de lapte, iar sectorul de flori și cartofi va avea voie să retragă produse de pe piață. De asemenea, va fi permisă stocarea de către operatori privați. Astfel de acorduri și decizii vor fi valabile doar pentru o perioadă de maxim 6 luni.

Comisia Europeană își propune ca aceste măsuri să fie adoptate până la sfârșitul lunii aprilie. În prealabil, Statele Membre vor fi consultate și aceste măsuri vor fi supuse votului. Prin urmare, acestea sunt supuse modificărilor venite din partea Statelor Membre. Detaliile complete ale acestor propuneri vor fi dezvăluite în momentul adoptării lor.

Pachetul anunțat miercuri urmează un pachet cuprinzător de alte măsuri adoptate de către Comisia Europeană pentru a sprijini sectorul agroalimentar în actuala criză, cum ar fi sume mai mari pentru ajutoarele de stat, plăți în avans mai mari și termene extinse pentru depunerea cererilor de plată. Flexibilitatea sporită în ceea ce privește normele Politicii Agricole Comune vizează reducerea sarcinilor administrative pentru fermieri și pentru administrațiile naționale.

Articol preluat și tradus de pe europa.eu.

Contact

Carmen Botez

Director Executiv

carmen.botez@aiprom.ro


+40 21 231 95 64

Ai putea fi interesat si de

Cu sau fara pesticide

Mai multe detalii

Proiectele noastre

Mai multe detalii

Despre AIPROM


Asociația Industriei de Protecția Plantelor din România, AIPROM, a fost înființată în 2002 și reprezintă companiile care dezvoltă, formulează și reambalează produse pentru protecția plantelor. AIPROM reprezintă aproximativ 80% din piața de produse de protecția plantelor din România.

Mai multe detalii
Contact