De la fermier pentru fermieri: cum protejezi corect și eficient culturile de boli și dăunători

Celzin Aedin, ambasador al campaniei #CuSauFara #pesticide, sfaturi utile pentru fermieri

Se pare că pasiunea pentru agricultură s-a transmis din generație în generație în familia lui Celzin. Tânărul fermier a moștenit bucuria de a cultiva de la bunicul său, reprezentând acum cea de-a treia generație de fermieri care cultivă pământul din Osmancea.

Iubirea pentru pământ i-a fost insuflată de mic, așa că nu se vede făcând altceva decât agricultură. Pentru el, o zi perfectă începe în câmp și se termină tot în mijlocul culturilor pe care le îngrijește cu atenție și responsabilitate, alături de soția sa și ceilalți membri ai familiei. Fermier de când se știe, Celzin spune că își crește culturile cu dragoste, la fel ca pe cei doi copii ai săi. Acesta este unul dintre secretele sale pentru culturi atât de roditoare. 

Dovada emoției pe care i-o aduce subiectul agricultură tânărului fermier este filmul AIPROM, pe care îl puteți vedea accesând link-ul următor: #CuSauFara #pesticide #WithOrWithout.

Celzin nu este numai pasionat de ceea ce face, ci este și un fermier de succes, care a înregistrat de-a lungul anilor, producții record la culturi specifice și de bază, precum floarea-soarelui și rapiță.  

Care este secretul producțiilor sale record? Bolile și dăunătorii nu au ocolit pământul cultivat de familia Celzin, așa că fermierul împărtășește modalitatea lor de a acționa atunci când culturile sunt atacate, în speranța că le va fi utilă și altor fermieri: 

Folosesc pesticidele potrivite și doar în dozele corecte, pe culturile pentru care sunt recomandate și la timpul prielnic."

Celzin folosește un sistem integrat de management al bolilor și dăunătorilor, utilizat încă de la început și de bunicul său. Un sfat important din experiența sa de atâția ani și din experiența generațiilor precedente: pesticidele nu se aplică nici prea devreme, nici prea târziu și mai ales, fără să fie necesare. Ce e prea mult strică, iar ceea ce nu e deloc duce către daune majore, peste noapte, spune fermierul:

Agricultura și familia sunt cele două mari linii directoare în viața lui Celzin. El compară responsabilitatea și grija pentru culturile sale cu cele purtate soției și copiilor, semn că metodele folosite de el sunt eficiente și sigure.

Mai multe detalii despre campania AIPROM, sub coordonarea ECPA, chiar aici: #CuSauFara #pesticide


Contact

Carmen Botez

Director Executiv

carmen.botez@aiprom.ro


+40 21 231 95 64

Ai putea fi interesat si de

Cu sau fara pesticide

Mai multe detalii

Proiectele noastre

Mai multe detalii

Despre AIPROM


Asociația Industriei de Protecția Plantelor din România, AIPROM, a fost înființată în 2002 și reprezintă companiile care dezvoltă, formulează și reambalează produse pentru protecția plantelor. AIPROM reprezintă aproximativ 80% din piața de produse de protecția plantelor din România.

Mai multe detalii
Contact