90.000 de pagini, certificate de peste 3.300 de specialiști. Acestea sunt cifrele din spatele unor studii care atestă folosirea responsabilă a glifosatului în agricultură.
Totuși,
în ultimii ani, a izbucnit o ”molimă a informației”, numită generic fake news, care
creează o imagine negativă asupra tuturor cercetărilor, indiferent de
industrie.
Majoritatea
industriilor, nu doar agricultura, se luptă cu stoparea știrilor false, care,
odată cu apariția diverselor platforme de Social Media (Facebook, Twitter,
Instagram, LinkedIn) sunt mult mai ușor de răspândit printre milioane de persoane,
care consideră real ceea ce citesc. Astfel, un articol pe Facebook poate deveni
rapid viral și considerat real de milioane de cititori, chiar dacă nu este
bazat pe informații științifice sau întâmplări petrecute, și nu imaginate.
Totodată,
un articol distribuit pe Social Media este mult mai accesibil publicului decât
studii de zeci de mii de pagini, documentate și aprobate de experți, ceea ce
înseamnă încă un dezavantaj pentru cercetarea bazată pe dovezi științifice.
Revenind
la industria de produse de protecție a plantelor, există numeroase informații
și articole care atestă calitatea
și avantajele folosirii acestor produse în agricultură, care au la bază
cercetări și teste de laborator.
Subiectul
știrilor și informațiilor false a fost abordat recent într-un editorial, și de
Graeme Taylor, Director of Public Affairs în cadrul Asociației Europene de
Protecția Culturilor (ECPA) în care se reconfirmă importanța studiilor plătite și
efectuate de asociații și instituții independente, care ar trebui să stea la
baza redactării oricărui material informativ.
Graeme
Taylor atrage atenția asupra fenomenului ”fake news” în contextul recent al dezbaterii din Comitetului
Economic și Social European (EESC), pe tema utilizării erbicidelor pe bază de glifosat, care a stârnit numeroase controverse, în principal, din
cauza unor articole și informații eronate.
Acesta
subliniază că, fiecare cercetare, indiferent cine o solicită, este efectuată
prin respectarea unor norme juridice internaționale și standarde de calitate,
stabilite de instituții, precum Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare
Economică – OECD, prin intermediul statutului de bune practici de testare în
laboratoare de cercetare, Good Laboratory Practices (GLP). Astfel, pentru că
sunt disponibile anumite standarde și proceduri care trebuie urmate în testarea
unui produs, orice ONG sau companie terță poate reproduce studiul și va ajunge
la aceleasi rezultate.
Practic,
dacă în urma unor teste de laborator, un produs este identificat ca având un nivel ridicat sau scăzut de toxicitate, orice
altă organizație, indiferent că este ONG sau companie privată, dacă va efectua
teste de laborator, respectând normele GLP, precum și legislația în vigoare, va
ajunge la același rezultat ori de câte ori va realiza cercetarea, mai spune
Grame Taylor în editorialul său, care poate fi citit integral aici.
Mai
mult, tot în contextul dezbaterii privind utilizarea erbicidelor pe bază de glifosat
în agricultură, Taylor amintește, într-un alt articol, despre marșul pentru știință, organizat în mai multe
orașe la nivel global, cu ocazia Zilei Pământului, marș la care toți
participanții susțin protejarea mediului înconjurător și a sănătății fiecărui
individ, prin intermediul științei.
Totodată,
în ultimele 18 luni, perioadă în care utilizarea erbicidelor pe bază de glifosat
a fost dezbătută în forurile europene, mai multe grupuri profesionale, precum
fermieri sau producători și distribuitori și-au făcut auzită vocea cu privirea
la utilizarea produselor testate și aprobate științific.
Astfel,
deși știrile false au priză la public, știința este cea care trebuie să
prevaleze. În contextul utilizării erbicidelor pe bază de glifosat, cea mai
recentă opinie științifică vine din partea Agenției Europene pentru Produse
Chimice (ECHA) și din partea Comitetului pentru evaluarea riscurilor (CER),
care, pe baza dovezilor științifice, au confirmat că glifosatul nu este cancerigen, nu este toxic pentru sistemul
reproducător si nici mutagen.
Concluzionând, este bine de știut că orice decizie despre folosirea unui anumit produs de protecție a plantelor sau orice are legătură cu protecția sănătății omului și a mediului are la bază studii știinṭifice riguros efectuate de specialiști.
Despre glifosat
Glifosatul este o substanță activă, folositǎ în formularea produselor de protectia plantelor (erbicide), cu spectru larg de utilizare împotriva buruienilor. Este una dintre cele mai utilizate substanțe, la nivel global. A fost folosit pentru prima dată în SUA, în 1974. Glifosatul este o substanță cu un nivel scăzut de toxicitate. De aceea, este important să fie folosite doar produse certificate, care respectă normele de sănătate și siguranță a omului și mediului înconjurător, potrivit Centrului Național de Informare privind Pesticidele din SUA.