Europol: Producția de pesticide contrafăcute este în creștere în U.E

Zece arestări și o cantitate de 1.150 de tone de pesticide ilegale au fost confiscate în cadrul operațiunii Silver Axe VII. Operațiunea Silver Axe VII, coordonată de Europol, s-a desfășurat în perioada 25 ianuarie-25 aprilie 2022 și a implicat autorități din 31 de țări (25 de state membre ale U.E și șase țări terțe). Operațiunea a fost sprijinită de Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală (EUIPO), Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF), DG SANTE al Comisiei Europene, CropLife Europe și CropLife International.

Operațiunea anuală a Europol a identificat noile tendințe care apar pe piața neagră a produselor fitosanitare din U.E. Activitățile operaționale din cadrul Silver Axe VII s-au concentrat asupra porturilor, aeroporturilor și altor puncte de intrare unde ar putea fi detectat importul și exportul de pesticide ilegale și contrafăcute. Aceste acțiuni au dus la zece arestări, la confiscarea a 1.150 de tone de pesticide ilegale și contrafăcute și la identificarea unei fabrici în care se falsificau pesticide.

În creștere: produse contrafăcute fabricate în U.E

Autoritățile au identificat o creștere a traficului de pesticide ilegale în sudul Europei și în zona Mării Negre. Numărul cazurilor de pesticide ilegale, provenite din Turcia, a crescut brusc în timpul Silver Axe VII. Cu toate acestea, China rămâne țara sursă numărul unu. Se înregistrează, de asemenea, o creștere a capturilor de transporturi mai mici (până la 10 litri/kilograme). Pe lângă controalele de la frontieră, autoritățile au monitorizat și activitatea magazinelor online.

Creșterea capturilor de echipamente de producție și de materii prime expediate în Europa sugerează o creștere a activităților de contrafacere chiar în interiorul UE.

Cum sunt introduse pesticidele ilegale în UE

Primul mod de operare este reprezentat de importul de produse aproape finite în containere asemănătoare mărcilor cunoscute. Odată importate, trebuie doar să fie etichetate înainte de a intra pe piața neagră.

Al doilea mod de acțiune este importul de ingrediente individuale, care sunt apoi folosite în U.E pentru a fabrica pesticidele. Pentru a reduce șansele de detectare, substanțele chimice sunt folosite doar în etapa finală de producție în locurile în care ambalajele sunt și contrafăcute.

Un alt mod de operare este utilizarea abuzivă a sistemului de comerț paralel, care facilitează procedurile de aprobare pentru pesticidele vândute în UE. În cadrul acestui sistem, un produs fitosanitar autorizat într-un stat membru (statul membru de origine) poate, după acordarea unei autorizații de comerț paralel, să fie introdus pe piață sau utilizat într-un alt stat membru.

Unii infractori abuzează de acest sistem introducând produse de protecție a plantelor produse ilegal într-un stat membru, susținând în mod fraudulos că acestea au fost deja aprobate într-un alt stat membru și eliminând astfel necesitatea unor autorizații ulterioare.

”Prezența pesticidelor contrafăcute și ilegale afectează capacitatea Europei de a-și atinge obiectivele de agricultură durabilă, punând în pericol obiectivele Farm to Fork. Silver Axe este o inițiativă importantă pe care suntem mândri să o susținem. Trebuie să continuăm să comunicăm despre aceste produse, astfel încât atât fermierii, cât și companiile legitime să recunoască și să respingă ofertele criminale care pun în pericol producția alimentară durabilă”, a declarat Olivier de Matos, Director General CropLife Europe.

4.921 de tone - totalul capturilor operațiunii Silver Axe

Operațiunea Silver Axe a fost dezvoltată inițial pentru a răspunde în mod coordonat la traficul periculos de pesticide ilegale. Eforturile sectorului public și privat au dus la confiscarea unei cantități totale de 4.921 de tone de pesticide ilegale în timpul ultimelor șase operațiuni Silver Axe. Europol a coordonat operațiunea, a facilitat schimbul de informații și a oferit sprijin analitic operațional și strategic.

Țările participante

Statele membre ale UE: Austria, Belgia, Bulgaria, Bulgaria, Croația, Cehia, Danemarca, Estonia, Franța, Finlanda, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Țările de Jos, Polonia, Portugalia, România, Republica Slovacă, Slovenia, Spania, Republica Cehă, Ungaria.

Țări terțe: Brazilia, Columbia, Columbia, Ucraina, Regatul Unit, Norvegia și Statele Unite ale Americii.

Contact

Carmen Botez

Director Executiv

carmen.botez@aiprom.ro


+40 21 231 95 64

Ai putea fi interesat si de

Cu sau fara pesticide

Mai multe detalii

Proiectele noastre

Mai multe detalii

Despre AIPROM


Asociația Industriei de Protecția Plantelor din România, AIPROM, a fost înființată în 2002 și reprezintă companiile care dezvoltă, formulează și reambalează produse pentru protecția plantelor. AIPROM reprezintă aproximativ 80% din piața de produse de protecția plantelor din România.

Mai multe detalii
Contact