România va pierde 1.9 Miliarde de euro, iar randamentul culturilor specifice va scădea cu până la 85%

România va pierde 1.9 Miliarde €, iar randamentul culturilor specifice va scădea cu până la 85%, arată un studiu realizat cu ajutorul experților români, sub coordonarea AIPROM. 

Studiul aduce în atenția consumatorilor posibilele efecte ale interzicerii sau restricționării a 75 de substanțe active folosite în protecția plantelor.

Rezultatele preliminare ale studiului „Evaluarea impactului socio-economic al interzicerii utilizării unor substanțe active asupra agriculturii României", parte integrantă a cercetării europene pe acest subiect (Low Yield, European Crop Protection Association & Steward Redqueen, 2016 ) au fost prezentate în cadrul evenimentului "O perspectivă echilibrată asupra rolului și impactului pesticidelor în agricultură", eveniment ce a avut loc la începutul lunii noiembrie, la Academia de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Șișești"(A.S.A.S.), Aula Magna, București. 

Studiul a fost realizat cu ajutorul experților români, sub coordonarea AIPROM și cu sprijinul ECPA, pe șapte culturi cheie pentru agricultura românească: porumb, grâu, rapiță, struguri, mere, cartofi și tomate. Datele furnizate au fost analizate și corelate cu ajutorul companiei de consultanță Steward Redqueen. 

Rezultatele studiului și alte informații suplimentare pot fi consultate accesând fișierele atașate:

Studiu rezultate Europa și România.
Studiu rezultate România. 

Potrivit rezultatelor parțiale, fără cele 75 de substanțe active din produsele de protecție a plantelor, costurile de producție/tonă ar crește cu: 80% la grâu, 131% la struguri, 45% la tomate, 153% la mere, 47% la rapiță, 36% la cartofi și 121% la porumb. 

Studiul mai arată că producția/hectar ar scădea cu 33% la grâu, 50% la porumb, 50% la rapiță, 20% la cartofi, 40% la struguri, 55% la tomate și 17% la mere. Instabilitatea locurilor de muncă ale celor angajați în producția de grâu, porumb, rapiță și struguri constituie un alt impact major, în cazul în care cele 75 de substanțe active ar fi interzise.

Mai jos, galeria foto care ilustrează procentual creșterea costurilor, respectiv scăderea producției aferente fiecărei culturi în cazul interzicerii celor 75 substanțe active de protecție a plantelor. 

COSTURI







 

   PRODUCȚIE




Contact

Carmen Botez

Director Executiv

carmen.botez@aiprom.ro


+40 21 231 95 64

Ai putea fi interesat si de

Cu sau fara pesticide

Mai multe detalii

Proiectele noastre

Mai multe detalii

Despre AIPROM


Asociația Industriei de Protecția Plantelor din România, AIPROM, a fost înființată în 2002 și reprezintă companiile care dezvoltă, formulează și reambalează produse pentru protecția plantelor. AIPROM reprezintă aproximativ 80% din piața de produse de protecția plantelor din România.

Mai multe detalii
Contact