Eveniment aniversar SCAPA 10 ani

Asociația de Protecție a Plantelor din România (AIPROM) a sărbătorit, în data de 24 aprilie, aniversarea de 10 ani a proiectului SCAPA, mecanismul unic la nivel național, de colectare, transport şi valorificare a deşeurilor puse pe piața românească.

Evenimentul a avut loc la Hotel Caro din București, în prezența a peste 100 de persoane, reprezentanți ai Asociației Europene de Protecția Culturilor (ECPA), ai autorităților de stat (Ministerul Mediului, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Garda Națională de Mediu), ai companiilor membre și nemembre AIPROM, ai centrelor de colectare, ai operatorului programului SCAPA (EcorecRecycling), ai reciclatorului SCAPA (Bencomp), fermieri și reprezentanți AIPROM.  SCAPA la 10 ani

Timp de 10 ani am participat împreună la crearea și creșterea unui mecanism unic de colectare, transport şi valorificare a deşeurilor puse pe piața românească (SCAPA), deschizând cu această ocazie calea către aplicarea bunelor practici în domeniu.

În toți acești ani, SCAPA a răspuns în mod eficient cerințelor fermierilor care își propun să aplice bunele practici agricole și să respecte reglementările de protecție a mediului și totodată ajută comercianții să își respecte obligațiile legale față de fermieri.

Toate serviciile de colectare prin programul SCAPA sunt gratuite, atât pentru fermieri, cât și pentru distribuitorii produselor, cu condiția respectării procedurii de decontaminare a ambalajelor înainte de a fi predate. 


La evenimentul aniversar SCAPA 10 ani, într-un cadru festiv, au luat cuvântul:

Pascal Cassecuelle - Preşedintele AIPROM

Doina Băiculescu - Consilier Ministrul Agriculturii pe probleme fitosanitare

Andreas Thierfelder – Director of Stewardship and Sustainability ECPA

Ionuț Dumitru – Coordonator Proiecte AIPROM

Ciprian Gabor - Coordonator Proiecte AIPROM

Anca Rusu – Director General EcorecRecycling

Mihai Posedaru – Director General Bencomp

Dan Botez – Președinte Grup Demeco

Ștefan Stănescu – Fermier Agromec Vișina

Claudiu Spiridonescu – Director Comercial Prutul SA


Subiecte dezbatere

Unul dintre cele mai importante subiecte de dezbatere a fost importanța triplei clătiri, procedura pe care fermierii trebuie să o aplice ambalajelor PPP imediat după golire. Un ambalaj triplu clătit devine un deșeu nepericulos.

Mai mult decât atât, prin neclătirea de 3 ori a ambalajelor produselor de protecție a plantelor, fermierii pierd până la 2% din produsul inițial, ceea ce înseamnă pierderi economice majore în domeniul agricol.

De asemenea, aniversarea a 10 ani de existență SCAPA nu putea fi altfel marcată decât prin prezentarea datelor care ilustrează evoluția procentuală a acestui program de-a lungul timpului, de la an la an.

Datele actuale confirmă faptul că majoritatea ambalajelor produselor de protecția plantelor din întreaga țară sunt preluate, valorificate și reciclate de SCAPA, semn că acest proiect nu este doar un mecanism util, ci o modalitate eficientă de a-i face pe fermieri să conștientizeze importanța unui comportament responsabil în agricultură, atât pentru siguranța personală și a celor din jur, cât și pentru sănătatea consumatorilor și a mediului înconjurător.

Evenimentul s-a încheiat prin premierea tuturor centrelor de colectare, fără al căror ajutor funcționarea eficientă a SCAPA nu ar fi posibilă.


La mulți ani, SCAPA! La cât mai multe ambalaje colectate și la un mediu cât mai curat!

Vă invităm să vizionați videoclipul post eveniment SCAPA 10 ani

Contact

Carmen Botez

Director Executiv

carmen.botez@aiprom.ro


+40 21 231 95 64

Ai putea fi interesat si de

Cu sau fara pesticide

Mai multe detalii

Proiectele noastre

Mai multe detalii

Despre AIPROM


Asociația Industriei de Protecția Plantelor din România, AIPROM, a fost înființată în 2002 și reprezintă companiile care dezvoltă, formulează și reambalează produse pentru protecția plantelor. AIPROM reprezintă aproximativ 80% din piața de produse de protecția plantelor din România.

Mai multe detalii
Contact