Evenimentul Asociației Industriei de Protecția Plantelor din România: „Fascinanta călătorie a tomatelor de la sămânță la farfurie”

Pe 14 noiembrie, Asociația Industriei de Protecția Plantelor din România (AIPROM) a organizat evenimentul „Fascinanta călătorie a tomatelor de la sămânță la farfurie” ce s-a desfășurat la Athénee Palace Hilton.

În prima parte a evenimentului au fost prezentate proiectele și obiectivele AIPROM de către Președinte, domnul Vasile Iosif și membrii Consiliului Director, Vicepreședintele Pascal Cassecuelle, Vicepreședintele Jean Ionescu și domnul Dorin Pop, reprezentantul membrilor asociației și s-au premiat actorii implicați în realizarea filmulețelor educative, disponibile și pe website-ul AIPROM.

A doua parte a evenimentului s-a concentrat pe curiozități despre tomate și istoria lor, iar mai apoi a avut loc panelul de dezbatere în care invitații, specialiști din domeniu, alături de moderatorul Lucian Mîndruță, au putut discuta despre aportul fiecărui actor implicat în etapele procesului de dezvoltare a tomatelor, de la sămânță la farfurie.

Un aspect foarte important legat de calitatea semințelor de tomate a fost punctat de doamna Valeria Tudor, reprezentantul Impexsem. Asemenea societății care suferă schimbări și modernizări, și semințele de tomate trebuie să evolueze pentru a produce fructe de calitate. În acest sens, specialiștii dezvoltă hibrizi de semințe performante, cu material genetic rezistent la boli și care aduc producții suficiente pentru a hrăni populația în dezvoltare.

Mai departe, domnul George Tibacu, reprezentantul fermierilor, a împărtășit secretul său pentru a produce tomate de calitate, cu gust și anume folosirea unor tehnologii cât mai bune, începând cu semințe de calitate, respectarea tratamentelor de protecția plantelor și, nu în ultimul rând, colaborarea cu specialiștii și consultanții din domeniu și munca depusă cu pasiune.

Marius Petrache, reprezentatul Marcoser a specificat importanța oferirii de consultanță. „De peste 10 ani organizăm simpozioane, zile deschise la fermă și le arătăm fermierilor cum trebuie să lucreze și să se echipeze. Atingem în mod direct peste 2000 de fermieri și în mod indirect, prin social media, câteva zeci de mii de fermieri.”

Doamna Paulina Gabor, reprezentatul Autorității Naționale Fitosanitare, a precizat că inspectorii vizitează fermierii „câteva zile din săptămână sau poate chiar în cele 5 zile din săptămână, și atunci când merg în desfășurarea unui control îi și învață pe fermieri” și le oferă sfaturi pentru a identifica bolile sau dăunătorii și le recomandă tratamentele potrivite și aplicarea corespunzătoare a acestora.

Domnul Laurențiu Rinchita, reprezentatul Profi Rom Food, a punctat că retailerii se asigură întotdeauna că tomatele și produsele disponibile spre consum sunt sigure, verificate în mod regulat atât de către stat, de autorități, cât și în privat. Conform spuselor sale, „românului îi place să aibă întotdeauna roșii pe masă” și preferă să consume producțiile naționale „În perioada cuprinsă între luna iunie și până în luna octombrie, procesul de tomate importate și valorificate este foarte mic”.

Reprezentantul Autorității Naționale Fitosanitare, doamna Aurelia Surdu, ne-a confirmat că în fiecare an se analizează la nivel european mii de probe, pentru a certifica și asigura siguranța alimentelor. În cazul tomatelor, „din 600 de probe analizate anul trecut nu s-a găsit nicio probă non-conformă, iar anul acesta a existat o singură probă non-conformă.” Mai mult, a ținut să specifice că „în ultimul timp, fermierul român vine la autocontrol și vrea să se asigure că ceea ce pune pe piață este foarte sigur pentru consum”.

Prin astfel de inițiative și evenimente, AIPROM se angajează să comunice în mod transparent cu publicul larg și să educe și promoveze economia circulară, agricultura durabilă, sustenabilitatea, dar și siguranța utilizatorilor de produse de protecția plantelor și a mediului înconjurător.

AIPROM a fost înființată în 2002 și reprezintă companiile care dezvoltă, formulează și reambalează produse pentru protecția plantelor. AIPROM reprezintă peste 85% din piața de produse de protecția plantelor din România și este membru al Asociației Europene de Protecția Culturilor - ECPA. Inițiativa „Time to change - Este timpul schimbării!" reflectă ambiția industriei de a oferi soluții durabile la provocările agricole contemporane.


Contact

Carmen Botez

Director Executiv

carmen.botez@aiprom.ro


+40 21 231 95 64

Ai putea fi interesat si de

Cu sau fara pesticide

Mai multe detalii

Proiectele noastre

Mai multe detalii

Despre AIPROM


Asociația Industriei de Protecția Plantelor din România, AIPROM, a fost înființată în 2002 și reprezintă companiile care dezvoltă, formulează și reambalează produse pentru protecția plantelor. AIPROM reprezintă aproximativ 80% din piața de produse de protecția plantelor din România.

Mai multe detalii
Contact