Evoluția SUI - Inițiativa de Utilizare în Siguranță a Produselor de Protecția Plantelor

 În România, SUI – sau Inițiativa de Utilizare în Siguranță a Produselor de Protecția Plantelor – își are începuturile în luna septembrie a anului 2010. Cu sprijinul Asociației Europene a Industriei de Protecția Plantelor (ECPA), acest proiect își propune să protejeze atât producătorii agricoli, cât și mediul înconjurător prin propagarea bunelor practici de utilizare în siguranță a produselor de protecția plantelor.


Comunicarea se concentreazǎ în jurul unor subiecte de maximă importanță pentru agricultori: utilizarea informațiilor de pe eticheta produselor de protecție pentru utilizarea acestora în siguranțǎ, utilizarea doar a produselor autorizate în România care sunt provenite din surse sigure, depozitarea și transportul produselor conform bunelor practici, rolul echipamentului de protecție complet în cazul aplicării produselor, precum și gestionarea ambalajelor de pesticide într-un mod responsabil pentru mediu.

 

În anul 2019, Inițiativa de Utilizare în Siguranță a Produselor de Protecția Plantelor are ca temă utilizarea echipamentului individual de protecție, proiectul fiind implementat în zonele Matca și Izbiceni, cunoscute pentru culturile de legume în spații protejate.

 

În data de 19 martie 2019, cu ocazia unei scurte vizite în comuna Matca, în incinta Primăriei a fost amplasat un manechin îmbrăcat în echipamentul individual de protecție pe care îl recomandăm tuturor fermierilor care utilizează produse de protecția plantelor. De asemenea, numeroase materiale promoționale cu privire la echiparea corespunzătoare au fost puse la dispoziția tuturor fermierilor care trec pragul Primăriei. Cât de curând, comuna Izbiceni va fi, la rândul ei, dotată cu același manechin îmbrăcat în echipament de protecție și cu materiale promoționale. 




Pe lângă prezența materialelor cu rol educațional amintite mai sus, din data de 25 martie 2019 vom începe administrarea unor chestionare pentru a măsura gradul în care agricultorii țin cont de bunele practici agricole pe care le promovăm și se echipează corespunzător atunci când aplică produse de protecția plantelor. Eșantionul reprezentativ este format din 400 de fermieri (250 din zona Matca și 150 din zona Izbiceni) și aproximativ 47 de fitofarmacii ( 32 din Matca și 15 din Izbiceni). Aplicarea acestor chestionare va fi realizată cu sprijinul Marcoser, un cunoscut consultant agricol.

 

În plus, vineri, 22 martie 2019, AIPROM se va întâlni  cu un sociolog pentru a explora tema schimbării de mentalitate și comportament a fermierului român.


Aflați mai multe despre proiectul SUI de aici.

Contact

Carmen Botez

Director Executiv

carmen.botez@aiprom.ro


+40 21 231 95 64

Ai putea fi interesat si de

Cu sau fara pesticide

Mai multe detalii

Proiectele noastre

Mai multe detalii

Despre AIPROM


Asociația Industriei de Protecția Plantelor din România, AIPROM, a fost înființată în 2002 și reprezintă companiile care dezvoltă, formulează și reambalează produse pentru protecția plantelor. AIPROM reprezintă aproximativ 80% din piața de produse de protecția plantelor din România.

Mai multe detalii
Contact