Vineri, 4 octombrie 2019, AIPROM a participat în calitate de partener în cadrul evenimentului Fermierii au cuvântul! Cum vrem să fie Politica Agricolă Comună 2021-2027, organizat de Agrointeligența și Comisia pentru Agricultură din Camera Deputaților (CDEP).
Dezbaterea evenimentului a avut loc într-un cadru oficial, în Sala Drepturilor Omului din Palatul Parlamentului, și a reunit reprezentanții producătorilor din sectorul agricol care și-au exprimat poziția cu privire la noua Politică Agricolă Comună și au discutat reprezentanții autorităților publice implicate în gestionarea PAC.
Fermierii și producătorii au abordat o poziție comună, iar vocea lor s-a făcut auzită pe rând la masa rotundă, fiecare exprimându-și opinia în ceea ce privește viitorul agriculturii românești și oportunitățile de dezvoltare.
Mihaela Vasile, președintele Asociației AgroBiotechRom a producătorilor și utilizatorilor de biotehnologii agricole din România (ABR) a punctat faptul că fermierii români au fost mereu deschiși la performanță și au fost dintotdeauna interesați de noile tehnologii. De aceea, agricultorii au nevoie de acces la inovație pentru a face față competitivității pieței agricole mondiale. „Sperăm ca prin noua Politică Agricolă Comună, fermierii să fie competitivi, profitabili și rentabili”.
Opinia Alinei Crețu, Director Executiv al Asociației Producătorilor de Porumb din România (APPR) conform căreia „fermierii români trebuie să fie uniți și să vină cu soluții pentru a face față provocărilor din agricultură” a rezonat cu părerile majorități invitaților prezenți. De asemenea, Alina Crețu a subliniat că este esențial ca poziția unitară a fermierilor români să fie susținută și la nivel european, propunând o afiliere directă la una dintre cele mai importante forme de reprezentare a intereselor sectorului agricol, structura COPA-COGECA.
Asigurarea unor productii care să respecte standardele înalte de calitate și de siguranță alimentară, măsurile de mediu și de bunăstare alimentară, dar și crearea de valoare adăugată, locuri de muncă în agricultură și în domenii conexe și dezvoltarea zonei rurale au fost temele principale ale dezbaterii.
Au fost de asemenea punctate alte subiecte importante precum agricultura durabilă și inovația, dar și performanța în agricultură, România având un potențial extraordinar în această direcție. Așa cum a notat Domnul Ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea și cum au agreat și participanții la dezbatere pe viitor, noțiunea de conformitate va trebui înlocuită cu cea de performanță.
Participantii la eveniment au exprimat nevoia de acces la noile tehnologii din agricultură pentru a putea fi profitabili și competitivi și pentru a face față cerințelor consumatorilor de astăzi. Așa cum a spus Emil Dumitru „cred tare mult în forța fermierilor din România și în cumpătarea oamenilor politici, dar trebuie să ne hotărâm în ce direcție vom vrea să mergem”.
Pe această cale, apreciem eforturile organizatorilor Agrointeligența și Comisiei pentru Agricultură, Silvicultură, Industrie Alimentară și Servicii Specifice din Camera Deputaților pentru organizarea acestei conferințe în cadrul căreia fermierii din România au discutat și au pus bazele unui plan de acțiune cu privire la noua Politică Agricolă Comună.
Eveniment realizat de Agrointeligența https://agrointel.ro/122331/masa-rotunda-agrointeligenta-fermierii-au-cuvantul-cum-vrem-sa-fie-noua-pac-2021-2027/
Transmisia live a evenimentului: https://www.facebook.com/agrointeligenta/videos/746056609153449/