„Agricultura organică este o ramură importantă în producția alimentară în Europa” - Graeme Taylor, Director of Public Affairs în cadrul Asociației Europene de Protecția Culturilor (ECPA).
Poate părea surprinzător că unul dintre oficialii industriei
de produse de protecție a plantelor, pe scurt pesticide, declară public că nu
există și nu ar trebui să existe un război între producătorii de pesticide sau
fermierii care le folosesc și cei care preferă să cultive organic. Principalul
obiectiv al industriei pesticidelor (fie că vorbim de producători,
distribuitori sau fermieri) este de a asigura disponibilitatea hranei la nivel
global și la un preț accesibil.
Agricultura organică este o opțiune bună în zonele în care
clima nu influențează negativ recoltele prin apariția bolilor și acolo unde
dăunătorii nu sunt prezenți. Totuși,
realitatea ne-a arătat că și culturile organice sunt protejate cu pesticide,
mărturisește Taylor într-un articol publicat aici.
Într-o lume perfectă nu am fi bolnavi și nu ar trebui să mergem la medic și să ne tratăm. Într-o lume perfectă, nu am folosi chimicale pentru a ne cultiva hrana, dar, din păcate, nu suntem singurii care vor să mănânce. Oamenii concurează cu o listă lungă de insecte, ciuperci și bacterii care ne consumă recoltele.
80% din recoltele globale ar fi distruse fără pesticide - raport ONU
Potrivit unui raport al Organizației pentru Alimentație și
Agricultură a Națiunilor Unite, 40% din recoltele globale sunt pierdute din
cauza bolilor și dăunătorilor. Conform aceluiași raport, pierderile ar fi
dublate dacă am elimina folosirea pesticidelor din agricultură.
Provocările sunt mari când ne imaginăm pierderile de 80% la nivel global, mai ales în contextul în care, un alt raport al Națiunilor Unite a confirmat o creștere a populației globului la 8 miliarde în următorii șase ani.
Nu este o luptă între pesticide și organic, ci între a avea hrană și a nu avea
Specialiștii în agricultură știu sau ar trebui să știe că nu
discutăm despre pesticide versus agricultura organică. În agricultură trebuie să
oferim soluții care să acopere un spectru larg, dincolo de politică sau mediul
privat. Pesticidele nu sunt un panaceu. Avem nevoie de o diversitate de
soluții, care să îmbine cele mai bune practici de management pentru
productivitatea agricolă, care aduc beneficii socio-economice și mediului
înconjurător.
Agricultura organică are un rol important în lanțul de
aprovizionare, dar unele dintre tehnicile organice de producție sunt depășite
și limitative, conducând, astfel, la ineficiența sa relativă, mai ales în
contextul creșterii populației la nivel global și al risipei alimentare. Trăim,
așadar, un paradox, risipim hrana și trebuie să suplimentăm, în același timp,
producția, încercând să asigurăm alimente accesibile ca preț și bogate în
nutrienți.
Și în agricultura organică se folosesc chimicale.
Întrebați dacă preferă să consume doar produse organice,
aproape jumătate dintre repondenți (45%), au spus da. Dar puțini știu că și în
agricultura organică sunt folosite chimicale pentru a proteja recoltele.
Agricultura și industria alimentară înseamnă mult mai mult
decât o simplă dezbatere între organic și pesticide. Fie că vorbim de
agricultură organică sau agricultura convențională, atât fermierii, cât și
apicultorii, inginerii sau cercetătorii trebuie să lucreze împreună pentru a
găsi soluții sustenabile și accesibile.