În 1962, Rachel Carson a publicat cartea sa „Silent Spring”, după ce a descoperit efecte neintenționate ale utilizării pesticidelor asupra faunei sălbatice. A pornit o mișcare de protejare a mediului care a determinat industria de protecție a culturilor să acționeze. Rezultatele? Îmbunătățiri semnificative ale calității pesticidelor în siguranță și eficacitate, precum și a numărului și diversității ofertelor, inclusiv a bio-pesticidelor.
În ultimii 60 de ani, pesticidele au devenit mai puțin toxice și persistente în mediu, dar mult mai eficiente. Produsele lansate astăzi utilizează 95% mai puțin ingredient activ pe unitate de suprafață decât au făcut-o în momentul „Silent Spring”. Cu alte cuvinte, fermierii pot aplica doze mai mici de pesticide pentru a obține aceeași eficacitate. Pesticidele introduse astăzi sunt mai puțin toxice, în mare parte deoarece producătorii pot elimina componentele active problematice la începutul procesului de cercetare. Numărul mediu de molecule noi analizate pentru integrarea ulterioară într-un produs de protecția plantelor s-a triplat din 1995 de la 52.000 la 160.000.
Testarea și evaluarea riscurilor utilizarii produselor de protecția plantelor include și persistența acestora în sol. În această direcție, oamenii de știință au măsurat numărul de zile de care pesticidele au nevoie pentru a se degrada. Persistența produselor s-a schimbat de la o medie de 72 de zile în anii ’80 la 53 de zile în anii 2000. Deși pesticidele au un anumit nivel de rezistență în sol pentru a ține la distanță bolile și dăunătorii, ele sunt formulate astfel încât să se descompună în cele din urmă în compuși inofensivi pentru mediul înconjurător.
În ansamblu, între anii 1980 și 2008, vânzările de produse de protecția plantelor au rămas aceleași. După anul 2008, însă, acestea au început să crească. Printre motivele acestei creșteri se numără intensificarea protecției culturilor în Asia și America Latină, precum și cererile venite din partea fermierilor, care se confruntă cu amenințări generate de schimbările climatice.
În același timp, cantitatea de mâncare generată din fiecare unitate de ingredient activ a crescut cu peste 10% din 1980 și până în prezent. De fapt, randamentul tuturor culturilor a crescut cu 60% din 1960, iar acest fapt s-a întâmplat fără o creștere semnificativă a terenurilor arabile. Putem pune această realizare pe seama produselor de protecția plantelor, care contribuie la creșterea randamentului și a producției agricole, ajutând la hrănirea unei populații în continuă creștere.
Cu 60 de ani în urmă, industria de protecție a plantelor se lăuda cu produse disponibile fermierilor care conțineau aproximativ 100 de ingrediente active, parte a 15 grupuri de compuși. Astăzi, putem vorbi despre aproximativ 600 de ingrediente active din 40 de grupuri diferite de compuși. Noile grupuri de compuși vin, cel mai adesea, cu modalități alternative îmbunătățite de acțiune și de soluționare a prezenței dăunătorilor.
Pesticidele biologice – de proveniență naturală,– au crescut semnificativ. În ultimii 20 de ani, rata lor de introducere a depășit limitele convenționale cu care ne-au obișnuit restul produselor, iar această tendință este foarte probabil să continue. În 2017, pentru prima oară în istoria agriculturii, existau mai multe brevete pentru pesticidele biologice (173) decât pentru cele convenționale (117).
Astăzi, liderul global din industria produselor de protecția plantelor investește mai mult de 3 miliarde de dolari anual în cercetare și în dezvoltarea de produse noi. Această investiție majoră permite companiilor să îmbunătățească în mod constant eficacitatea și siguranța produselor pentru a atinge standardele de reglementare impuse și oferă în același timp fermierilor uneltele necesare pentru a produce hrană sigură, în cantități mari și accesibilă ca preț.
Standardele de reglementare ale produselor de protecția plantelor sunt mai stricte ca oricând, cu niveluri de control și așteptări sociale înalte. În anii ‘60, dezvoltarea produselor de protecția plantelor se concentra îndeosebi pe maximizarea randamentului culturilor. De atunci, cerințele statutare de înregistrare a produselor de protecția plantelor au evoluat și urmăresc mult mai mult decât simpla eficacitate a acestora.
Evaluarea riscurilor pentru sănătatea oamenilor și a plantelor este situată pe primul plan,. Peste 150 de teste sunt necesare pentru a putea înregistra un nou ingredient activ. Bazele de date ale ingredientelor mai vechi sunt permanent reînnoite pe baza unor studii actuale, care întrunesc cerințele din ce în ce mai restrictive. În plus, țările care exportă recolte trebuie să respecte limitele maxime ale reziduurilor de pesticide impuse de țările care le importă.
Siguranța utilizării produselor de protecția plantelor și eficacitatea crescută combinată cu numărul mai redus de tratamente reprezintă realizări pentru industria de PPP în ultimele șase decenii. Mai mult, produsele biologice sunt din ce în ce mai folosite în combinație cu produsele clasicele de protecția a plantelor pentru a proteja recoltele. Aceste realizări prevestesc abilitatea industriei de a hrăni în 2050 o populație de peste 9 miliarde de oameni.
Sursa: Shoham, Jonathan, Innovation = Pesticide Safety + Efficacy. [Articol].