Inovații și investiții. Mai multe modalități de protecție a culturilor, cu un impact redus asupra mediului înconjurător

Fermierii au nevoie de instrumente pentru a combate bolile și dăunătorii, iar producătorii de produse de protecție a plantelor se angajează să continue să inoveze și să investească timp și resurse în identificarea de noi soluții pentru a le oferi fermierilor toate instrumentele de care au nevoie.

Să produci este mai ușor de spus decât de realizat. Modificările aduse mediului nostru - cum sunt cele generate de schimbările climatice, eroziunea severă a solului și pierderea biodiversității - au un impact direct asupra producției de alimente. Fermierii trebuie să-și facă treaba depășind provocări vechi și noi . În plus, la aceste provocări se adaugă și cerințele continue ale consumatorilor, nu numai pentru alimente accesibile și calitative, ci și așteptările consumatorilor cu privire la modul în care ar trebui să fie produse alimentele.

Industria de protecție a plantelor din Uniunea Europeană accelerează procesul de inovare pentru a oferi soluții care să-i ajute pe fermieri să depășească nenumărate provocări. Industria caută și găsește idei noi pentru a-i ajuta pe fermieri să lupte cu orice, de la evenimentele meteorologice extreme până la tendințele de dietă în schimbare ale societății - tot timpul cu un ochi pe beneficiile aduse mediului nostru. În conformitate cu ambiția generală a strategiei Farm to Fork de a reduce amprenta asupra mediului și climei, industria noastră investește în instrumente care să ofere fermierilor soluții adecvate pentru a proteja culturile de boli și dăunători. Trebuie să ne asigurăm că putem garanta aprovizionarea cu alimente, în special în lumina pandemiei COVID-19, care a evidențiat importanța unui sistem alimentar robust și rezilient.

Pentru a promova ambițiile Comisiei Europene,, susținem implementarea instrumentelor digitale pentru a contribui la dezvoltarea durabilă a agriculturii. A devenit vizibil faptul că precizia și tehnologiile digitale scad amprenta agriculturii asupra mediului înconjurător. 

Rata medie de aplicare a pesticidelor în anii 1950 era de 1.200 grame, 1.700 grame și 2.400 de grame de ingredient activ utilizat la hectar pentru fungicide, insecticide și, respectiv, erbicide. Până în anii 2000, ratele medii de utilizare a produselor nou introduse au fost reduse la 100 grame, 40 grame și, respectiv, 75 g/ha, în medie cu aproximativ 95% mai mici. (SURSA: Evoluția industriei de protecție a culturilor din 1960; Phillips McDougall / Agribusiness Intelligence; aprilie 2019, p. 6.). Acest lucru înseamnă că fermierii aplică astăzi cu 95% mai puține erbicide pe hectar. Cum este posibil acest lucru? Datorită progreselor și inovațiilor în tehnologiile de protecție a plantelor.

Biopesticidele sunt un alt domeniu de interes pentru industria noastră. Biopesticidele sunt substanțe de origine naturală care protejează culturile de boli și dăunători, și, astfel, contribuie la producții mai mari. Susținerea agriculturii durabile a UE înseamnă căutarea unor soluții eficiente, inclusiv creșterea disponibilității biopesticidelor și includerea lor în managementul integrat al dăunătorilor. Având natura ca punct de plecare, avem o mare oportunitate de a continua să inovăm și să dezvoltăm produse care permit gestionarea integrată a bolilor și dăunătorilor (IPM). Biopesticidele vin mai degrabă să completeze, decât să înlocuiască produsele convenționale, ajutându-i pe fermieri să îmbunătățească accesul pe piață, calitatea și comercializarea produselor proaspete.

Articol preluat și tradus de pe croplifeeurope.eu.

Contact

Carmen Botez

Director Executiv

carmen.botez@aiprom.ro


+40 21 231 95 64

Ai putea fi interesat si de

Cu sau fara pesticide

Mai multe detalii

Proiectele noastre

Mai multe detalii

Despre AIPROM


Asociația Industriei de Protecția Plantelor din România, AIPROM, a fost înființată în 2002 și reprezintă companiile care dezvoltă, formulează și reambalează produse pentru protecția plantelor. AIPROM reprezintă aproximativ 80% din piața de produse de protecția plantelor din România.

Mai multe detalii
Contact