Interviu cu Daniel Nica, administratorul fermei Bliss și câștigătorul concursului „Porumbul de Aur”, ediția 2018

Daniel Nica este administratorul fermei Bliss din Călărași și este unul dintre câștigătorii ediției 2018 a concursului „Porumbul de Aur” în care ferma sa a înregistrat o producție de aproape 14 tone/ha la categoria porumb neirigat. 


Care credeți că este impactul pe care protecția plantelor o are asupra dezvoltării agricole și asupra activității întreprinse de fermieri?

Fără PPP nu există agricultură modernă. Agricultura modernă este agricultura viitorului și fără producții mari și de calitate, nici fermierul nu poate înregistra profit și nici nu poate asigura suficientă mâncare pentru populația umană în plină dezvoltare.

În spațiul public, circulă numeroase preconcepții și idei eronate despre produsele de protecția plantelor. Care sunt cele mai des întâlnite de dvs. și cum credeți că pot fi corectate?

Cea mai mare preconcepție despre PPP este cea legată de neonicotinoide – insecticidele pentru tratamentul semințelor. Mass Media are o influența foarte mare asupra deciziilor și concepțiilor cetățenilor. Așadar, dacă cineva din media afirmă că neonicotinoidele distrug populația de albine, cetățenii vor crede 100% această informație și ne vor blama pe noi, fermierii. ONG-urile care militează pentru agricultura ecologică precum Greenpeace investesc mai mult în publicitate și cred că asociațiile de fermieri ar trebui să fie mai incisive și să informeze mai mult opinia publică despre poziția lor.

Din punctul dumneavoastră de vedere, care este cel mai important lucru pe care oamenii ar trebui să îl cunoască despre pesticide?

Oamenii ar trebui sa conștientizeze faptul că fără pesticide nu se poate asigura hrana omenirii și să conștientizeze că sunt n cercetări făcute înainte ca un produs să apară pe piață și că dozele care se folosesc sunt dozele minime care asigură protecția plantelor. Dacă sunt administrate corect și la timp, impactul asupra mediului este minim. Sunt foarte mulți cetățeni care apleacă urechea la zvonurile despre pesticide, dar care, când ajung acasă întră în solar și utilizează Vermorel cu anumite produse pe cultura de roșii care să le asigure recolta necesară.
De ce credeți că este important pentru fermieri să aibă acces la o gamă diversă de soluții pentru protecția plantelor?

Țările membre ale Uniunii Europene stau mai prost la acest capitol față de Statele Unite, spre exemplu, dar și față de alte țări, deoarece se reduc recurent substanțele active pe care le putem folosi și deja se zvonește că vor mai fi scoase și alte substanțe active. Noi, fermierii europeni avem de suferit și ar fi bine să avem acces la o gamă cât mai variată de produse, fie mai ieftine, fie mai scumpe. Produsele noi sunt de obicei, cele mai scumpe, au eficiență mai mare, însă noi suntem din ce în ce mai constrânși să folosim un număr tot mai mic de produse.
Care este cel mai eficient mod prin care fermierii își pot însuși bunele practici agricole în ceea ce privește aplicarea produselor de protecția plantelor?

Fermierii, de la mic la mare, de la cel care are un hectar, până la cel cu sute, mii de hectare trebuie să se informeze cât mai des din mediile de informare, fie de pe Internet, fie prin participarea la simpozioane, întâlniri pe teren, demonstrații tehnice, iar dacă au o nelămurire și doresc să ia o decizie, nu ar fi rău să îl sune pe fermierul vecin care poate este mai informat și mai în temă cu tot ceea ce este nou și pe piață.
Ce elemente ale echipamentului de protecție recomandați utilizatorilor/ operatorilor să folosească atunci când aceștia aplică PPP?

Să aibă combinezon, cizme, mănuși, ochelari, protecție la nas și la gură, deoarece prin manipularea PPP-urilor există riscul contaminării aerului sau a pielii și trebuie folosit tot echipamentul de protecție pentru a evita orice risc.
Ce sfaturi ați oferi unui tânăr care își dorește să profeseze în domeniul agricol?

Un tânăr, când se apucă de agricultură, fie că vorbim de un inginer angajat, fie de un student sau de cineva care deține propria fermă ar fi bine să stea pe lângă un fermier mai experimentat și să își noteze tot ceea ce vede la fermierul sau inginerul cu mai multă experiență, deoarece, de cele mai multe ori, la școală nu se învață și noțiuni practice, ci preponderant noțiuni teoretice.
Cum ați integrat noile tehnologii în practica agricolă din ferma dumneavoastră ?

Fără inovația tehnologică din agricultură nu am fi putut ajunge în acest punct, însă nu toate noile descoperiri pot fi puse în practică de toți fermierii. Echipamentele moderne sunt mai scumpe și micii fermieri, spre exemplu nu pot avea acces la ele din cauza prețului. Cei cu peste o sută, peste două sute de hectare pot folosi noile descoperiri tehnice în agricultură. Personal, în afară de cartare nu am nici sistem GPS și nici dronă, dar, începând cu această toamnă intenționez să reînnoiesc parcul de tractoare și să le achiziționez cu toată dotarea necesară pentru desfășurarea activității agricole la standarde moderne. 

Cum credeți că va arăta agricultura peste 25 ani? 
Peste 25 de ani agricultura va arăta tot ca acum. Încă nu cred în tractoarele care se vor duce singure la câmp sau în dronele care să facă tratamentele singure. Tot factorul uman va fi decisiv și va manipula aceste mașini și utilaje. Micii fermieri cu câteva zeci de hectare însă, vor evolua.
Pe lângă dozarea corespunzătoare a PPP, care sunt ceilalți factori de care un fermier trebuie să țină cont pentru a obține culturi sănătoase, bogate și să respecte sănătatea mediului și a oamenilor? 

Fermieri trebuie să țină cont de climă, de intensitatea și direcția vântului, să nu contamineze apele/canalele, să nu ardă culturile vecinilor, să țină cont de calitatea apei și să folosească soluții pentru corectarea acidității, turbidității și a durității apei. Degeaba folosim tot felul de produse, dacă vor fi anihilate de calitatea proastă a apei. Impactul poate fi de 20-30%. E important de studiat calitatea apei, precum și a soluțiilor folosite. De câțiva ani țin cont de calitatea apei în mod regulat și mă asigur că fac tratamentele la parametrii optimi precum regulatori de aciditate și de duritate.



Contact

Carmen Botez

Director Executiv

carmen.botez@aiprom.ro


+40 21 231 95 64

Ai putea fi interesat si de

Cu sau fara pesticide

Mai multe detalii

Proiectele noastre

Mai multe detalii

Despre AIPROM


Asociația Industriei de Protecția Plantelor din România, AIPROM, a fost înființată în 2002 și reprezintă companiile care dezvoltă, formulează și reambalează produse pentru protecția plantelor. AIPROM reprezintă aproximativ 80% din piața de produse de protecția plantelor din România.

Mai multe detalii
Contact