Interviu cu fermierul Bălașu Viorel Adrian

Bălașu Viorel Adrian, locuiește în Râmnicu Sărat, județul Buzău, are 30 de ani și activează în domeniul agricol de șase ani de zile. Și-a înființat ferma în Poșta Câlnău, județul Buzău, cu o suprafață de aproximativ 600 de hectare. Este o fermă structurată pe două tipuri de zone geografice, una de șes și una puțin deluroasă, iar culturile anuale au structura următoare: 30% foioase, 30% plante oleaginoase, 30% porumb și restul % cu alte culturi precum floarea soarelui, lucernă și mazăre și covor vegetal.

Care credeți că este impactul pe care produsele pentru protecția plantelor (PPP) o au asupra dezvoltării agricole și asupra activității întreprinse de fermieri?

Din punctul meu de vedere sunt foarte importante pentru agricultură, deoarece fitopatologic vorbind, boli apar de la an la an și își dezvoltă fel de fel de tulpini rezistente la tratamente, care, la rândul lor, nu își mai pot face efectul. Spre exemplu, anumite boli necesită substanțe noi și sunt foarte importante pentru producții. Pentru Floarea Soarelui, anul acest am avut probleme cu Mana și în anumite zone, în care nu s-au folosit produse pentru protecția plantelor au fost pierderi de 60-70% din producții. Din punct de vedere economic, rolul produselor pentru protecția plantelor este foarte important. Din perspectiva mediului înconjurător însă, e necesară respectarea regulilor și a normelor de aplicare, pentru a avea grijă de floră și faună.

În spațiul public, circulă numeroase preconcepții și idei eronate despre produsele de protecția plantelor. Care ar fi acestea? 

În general, în ceea ce privește produsele pentru protecția plantelor, concepția publicului larg este una negativă. Unii oameni consideră că sunt otrăviți. Părerea mea este că respectarea dozelor recomandate de produse pentru protecția plantelor, în perioadele recomandate de producători și respectarea pauzelor, nu ar trebui să afecteze deloc consumatorul și nici reziduuri nu se vor găsi în produsul final. Dacă dozele sunt respectate și perioada de aplicare, nu există probleme. Mai mult, produsele sunt supuse testărilor.

Din punctul dumneavoastră de vedere, care este cel mai important lucru pe care oamenii ar trebui să îl cunoască despre pesticide?

Eu cred că publicul larg ar trebui să conștientizeze că fără produse pentru protecția plantelor nu se pot produce culturi sănătoase. Este extrem de important ca toate produsele să fie sănătoase, chit că sunt consumate de animale sau de oameni. Aceasta pentru că există un întreg lanț, în care toate verigile sunt importante și au un impact, la rândul lor. Dacă cultura mea este tratată corespunzător, atunci și produsul va fi sănătos și perfect pentru consum.

De ce credeți că este important pentru fermieri să aibă acces la o gamă diversă de soluții pentru protecția plantelor?

Da, clar. Contează foarte mult. Sunt soluții produse de diverse societăți, care au produse pe anumite nișe. Uneori, ce face un produs al unui producător, nu face și produsul altui producător și e important să avem acces la o paletă diversă de produse. Diferența o face aplicarea și tehnologia proprie a fiecărui fermier.

Dăunează culturilor dacă nu respectăm dozele de produse pentru protecția plantelor? Care sunt riscurile?

Spre exemplu, aplicarea unor cantități prea mici de produs poate avea efecte curative pentru viitor, însă e posibil să nu poată rezolva problema dăunătorilor existentă în momentul aplicării. În mod normal, o doză folosită la maximum recomandat de producător nu ar trebui să influențeze negativ culturile.

De unde vă informați cu privire la produsele pentru protecția plantelor și la echipamentul individual de protecție?

Personal, mă informez din mediul online, de pe Internet. Mai studiez din Codex, dar și de din materialele informative ale producătorilor de produse pentru protecția plantelor, cum ar fi pliante, cataloage sau reviste. De asemenea, țin cont și de părerile și practicile altor fermieri, colegi de facultate, deci și de metoda de informare prin viu grai.

Ce elemente ale echipamentului de protecție recomandați utilizatorilor/ operatorilor sǎ folosească atunci când aceștia aplică PPP?

Este foarte important și e de recomandat ca echipamentul individual de protecție să fie folosit în momentul aplicării produselor de protecția plantelor, pentru siguranța utilizatorului. Chiar și când facem curățenie în locuințe și folosim anumite soluții, folosim mănuși. De ce nu am folosi atunci când aplicăm produse pentru protecția plantelor? Și în agricultură poate fi la fel. Deci în mod clar, fermierii trebuie să poarte costum de protecție. Trebuie să folosească mască, mănuși, ochelari, cizme și costum de protecție, dar să țină cont și de recomandările producătorilor de respectare a normelor de igienă, post utilizare.

Ce sfaturi ați oferi unui tânăr care își dorește să profeseze în domeniul agricol?

În primul rând, să se orienteze și către producție. Spre deosebire de ce se întâmplă în prezent, unde practica a trecut pe locul doi, nu în urmă cu mult timp, practica era foarte importantă și personal, mi-a crescut aportul de cunoștințe cu 50%, post studiilor universitare. Tendința este de a lucra preponderent în piața de inputuri, de vânzări, pentru că se țintesc câștigurile mari, obținute rapid și de foarte multe ori, inginerii agronomi devin agenți de vânzări. Din punctul meu de vedere, atunci când știi despre producție, poți merge și în vânzări și să ai mai multe cunoștințe. Producția și practica este o parte foarte frumoasă și importantă pentru cei care doresc să activeze în acest domeniu.

Cum ați integrat noile tehnologii în practica agricolă din ferma dumneavoastră și cum credeți că va arăta agricultura peste 25 ani?

Din fericire, aici în zonă, suntem un grup de mai mulți fermieri tineri și ne ajutăm cu sfaturi în ceea ce privește adoptarea de noi tehnologii. Spre exemplu, începând cu anul acesta nu voi mai ara. Voi folosi tehnologia recomandată de un prieten fermier, tot inginer agronom, ceva similar cu Minimum Tillage. Această tehnologie a fost aplicată în zonă cu succes, de doi, trei ani de zile. Cred că această tehnologie va fi folosită din ce în ce mai mult, în primul rând pentru că protejăm textura solului, micro-organismele și întregul de factori importanți pentru calitatea și fertilitatea solului.

De asemenea, peste 25 de ani, consider că în agricultură vor fi din ce în ce mai mulți oameni care vor avea mai multă experiență practică și care vor aplica tehnologiile noi, începând cu produsele de protecția plantelor și terminând cu utilajele. Părerea mea este că discul nu va mai exista, peste 25 de ani. Mi-ar plăcea ca peste 25 de ani să există mai multe ferme mici și mijlocii, ca mai mulți tineri să aibă posibilitatea de a folosi terenuri și ca solurile să rămână fertile. 

Contact

Carmen Botez

Director Executiv

carmen.botez@aiprom.ro


+40 21 231 95 64

Ai putea fi interesat si de

Cu sau fara pesticide

Mai multe detalii

Proiectele noastre

Mai multe detalii

Despre AIPROM


Asociația Industriei de Protecția Plantelor din România, AIPROM, a fost înființată în 2002 și reprezintă companiile care dezvoltă, formulează și reambalează produse pentru protecția plantelor. AIPROM reprezintă aproximativ 80% din piața de produse de protecția plantelor din România.

Mai multe detalii
Contact