Interviu cu Marian Bădeci - inginer agronom și administrator al fermei Little Farmer SRL din comuna Clejani, județul Giurgiu

Bădeci Marian este de specialitate inginer agronom, cu un masterat în protecția plantelor. Gestionează ferma Little Farmer SRL din comuna Clejani, județul Giurgiu și cultivă orz, grâu, rapiță, floarea-soarelui și porumb, în proporții egale, pe o suprafață de 450 de hectare.

Care credeți că este impactul pe care produsele pentru protecția plantelor (PPP) o au asupra dezvoltării agricole și asupra activității întreprinse de fermieri?

Din punctul meu de vedere impactul este pozitiv. Produsele pentru protecția plantelor au o calitate din ce în ce mai bună, drept urmare producțiile fermierilor cresc și odată cu ele, crește și calitatea producțiilor și a recoltelor.

În spațiul public, circulă numeroase preconcepții și idei eronate despre produsele de protecția plantelor. Care sunt cele mai des întâlnite de dumneavoastră și cum credeți că pot fi corectate?

În rândul fermierilor din jurul meu nu am auzit niciodată idei eronate. La nivel de consumatori, situația stă diferit. Majoritatea persoanelor care nu sunt de specialitate privesc produsele pentru protecția plantelor drept ceva negativ, pentru că așa au auzit pe parcursul anilor și informația eronată le-a rămas, din păcate, întipărită. Ar trebui să le explicăm și să le arătăm studiile care demonstrează că pesticidele nu se regăsesc în produsul final și ar trebui să existe mai multe acțiuni de informare din partea industriei.

De ce credeți că este important pentru fermieri să aibă acces la o gamă diversă de soluții pentru protecția plantelor?

Fermierii se confruntă întotdeauna cu boli și dăunători noi și atunci când alternăm substanțele, evităm rezistența la tratament. Folosind aceeași substanță mai mulți ani consecutiv, există riscul ca rezultate să nu mai fie la fel de eficiente. Pe piața din România, chiar avem acces la foarte multe produse de protecția plantelor și acest lucru este foarte important.

Dăunează culturilor dacă nu respectăm dozele de produse pentru protecția plantelor? Care sunt riscurile?

Depinde de tipul de tratemente utilizate. Dacă vorbim de erbicide, nerespectarea dozelor recomandate de produse pentru protecția plantelor poate duce la pierderea completă a recoltei și la distrugerea recoltei.

De unde vă informați cu privire la produsele pentru protecția plantelor și la echipamentul individual de protecție?

Eu mă informez de la promotorii firmelor de specialitate și pe cont propriu, de pe Internet.

Cum arată un echipament individual de protecție (EIP) și când îl folosiți?

Folosesc de fiecare dată echipamentul individual de protecție atunci când aplic produse pentru protecția plantelor. Mereu mă echipez cel puțin cu mănuși, mască și ochelari de protecție.

Care este cel mai eficient mod prin care fermierii își pot însuși bunele practici agricole în ceea ce privește aplicarea produselor de protecția plantelor?

Există două metode. Pe cale pozitivă, mai multă informare este oricând binevenită. Campaniile de informare cu fermierii la fața locului, dar și pe Internet pot fi o cale foarte bună pentru ca fermierii să știe exact ce practici sunt recomandate. Mai există și calea constrângerii, pe parte de reglementări mai severe, cred eu.

Ce sfaturi ați oferi unui tânăr care își dorește să profeseze în domeniul agricol?

În primul rând trebuie să fie serios și să nu renunțe foarte ușor. Deși este un domeniu greu, nu trebuie să renunțe la primele obstacole! 

Cum ați integrat noile tehnologii în practica agricolă din ferma dvs.?

Personal am încercat să ținem pasul cu tehnologia pentru că ne ajută foarte mult. Spre exemplu, tractoarele cu autoghidare ne ajută să economisim timp și combustibil și ne face munca mult mai ușoară. Până la urmă, acesta este viitorul, îmbrățișarea tehnologiei.

Cum credeți că va arăta agricultura peste 25 ani?

E posibil ca peste 25 de ani agricultura să se poată practica cu o nevoie tot mai mică de oameni. E posibil ca până și tractoarele cu autoghidaj să nu mai aibă spațiu de operare pentru șoferi și vor putea fi 100% autonome, cu nevoie doar de supraveghere. Îmi imaginez că vor fi foarte multe tehnologii, mașini care pe măsură ce prelucrează solul vor extrage probe în timp real pe anumite porțiuni și rezultatele vor putea transmite informații despre zonele în care solul e bogat în azot sau nu și atunci vor acționa în funcție de nevoile solului. Tehnologia GPS este deja foarte folosită, dar îmi imaginez că va fi din ce în ce mai folosită. Am mai văzut că legumicultorii mai practică dronele, dar pe suprafețe mai mici, pe micro-parcele. Pentru fermierii care gestionează suprafețe mari, probabil că ar trebui să apară drone mai mari care să poată transporta cantitățile suficiente de produse pentru protecția plantelor.

Pe lângă dozarea corespunzătoare a PPP, care sunt ceilalți factori de care un fermier trebuie să țină cont pentru a obține culturi sănătoase, bogate și sǎ respecte sănătatea mediului și a oamenilor?

În primul rând, fermierul ar trebui să țină cont de sănătatea solului și de calitatea semințelor și să aibă grijă să folosească întotdeauna echipamentul individual de protecție complet.

Contact

Carmen Botez

Director Executiv

carmen.botez@aiprom.ro


+40 21 231 95 64

Ai putea fi interesat si de

Cu sau fara pesticide

Mai multe detalii

Proiectele noastre

Mai multe detalii

Despre AIPROM


Asociația Industriei de Protecția Plantelor din România, AIPROM, a fost înființată în 2002 și reprezintă companiile care dezvoltă, formulează și reambalează produse pentru protecția plantelor. AIPROM reprezintă aproximativ 80% din piața de produse de protecția plantelor din România.

Mai multe detalii
Contact