Interviu cu tânărul fermier Mihai-Florian Petre

Mihai-Florian Petre este student la Agronomie în cadrul USAMV Bucureşti şi preşedinte al Cooperativei Agricole Fundeni. În urmă cu 3 ani, la vârsta de 20 de ani, a decis să înființeze, cu sprijin european, o ciupercărie în valoare totală de 265.000 euro. De asemenea, tânărul fermier Mihai-Florian Petre se implică alături de tatăl şi de fratele său mai mic în afacerea agricolă a familiei și împreună lucrează aproximativ trei sute de hectare de teren.


Care credeți că este impactul produselor pentru protecția plantelor asupra dezvoltării agricole și asupra activității întreprinse de fermieri?

Din punctul meu de vedere, impactul este foarte mare, în primul rând pentru că aceste produse ne ajută să avem recolte mai bogate, mai puțin dăunători, mai puține probleme și în al doilea rând, pentru că fără aceste produse pentru protecția plantelor nu am reuși să avem recoltele pe care le avem în prezent.

În spațiul public circulă numeroase preconcepții și idei eronate despre produsele de protecția plantelor. Care sunt cele mai des întâlnite de dumneavoastră și cum credeți că pot fi corectate?

Cel mai des auzim că ele sunt dăunătoare pentru oameni și că ele pot produce cancer. Singura metodă de corecție este informarea. În prezent, oamenii își iau informațiile din surse nesigure, necunoscute și dacă cineva afirmă că X substanță produce cancer, cei mai mulți vor crede negreșit, fără a verifica informația. În calitate de fermieri, trebuie să informăm oamenii și să îi corectăm atunci când circulă o informație greșită și de fiecare dată când ne confruntăm cu această situație trebuie să educăm, să aflăm sursa informației eronate și să corectăm.

De ce credeți că este important pentru fermieri să aibă acces la o gamă diversă de soluții pentru protecția plantelor?

Accesul la o gamă diversă de soluții este foarte important, deoarece întotdeauna, de la an, atât insectele cât și bolile se adaptează, în special la produsele/substanțele care au fost folosite în anii anteriori. Poate că nu întotdeauna se poate vedea rapid diferența, dar peste 5 ani, cu siguranță va exista o astfel de adaptare. De aceea, dacă există o gamă diversă de soluții, putem controla aceste situații mai bine.

Dăunează culturilor dacă nu respectăm dozele produselor pentru protecția plantelor? Care sunt riscurile? 

Riscul cel mai mare este că putem distruge producția. Apoi, putem face fitotoxicitate, aspect care nu este deloc bun nici pentru plantă, nici pentru culturile viitoare, deoarece în astfel de situații, din ce cunosc eu, dacă se folosesc substanțe în exces, acestea se vor putea regăsi și în produsul final.

De unde vă informați cu privire la produsele pentru protecția plantelor și echipamentul individual de protecție? 

În primul rând, majoritatea informațiilor le-am învățat în timpul facultății. Dar ca surse adiționale de informare folosesc cataloage, reviste din domeniu și întotdeauna citesc cu atenție etichetele produselor și am grijă să respect omologările și mai discut și cu alți ingineri sau alte persoane specializate în domeniu.

Ce elemente ale echipamentului de protecție recomandați utilizatorilor/ operatorilor sǎ folosească atunci când aceștia aplică PPP?

În primul și în primul rând, ochelarii de protecție pentru ochi și masca pentru gură și nas sunt absolut obligatorii în momentul aplicării produselor de protecția plantelor, pentru că se emană vapori și trebuie să avem în vedere siguranța oamenilor și să evităm orice risc pentru sănătate. Iar combinezonul, cizmele și mănușile trebuie folosite de asemenea, în special atunci când sunt folosite substanțe mai periculoase.
Ce sfaturi ați oferi unui tânăr care își dorește să profeseze în domeniul agricol?
Am 23 de ani și toată lumea se miră că mă implic atât de mult. În primul rând, recomand multă implicare, ambiție și tărie de a continua și de a trece peste obstacolele care apar, deoarece apar foarte multe. Și presupunem că în momentul în care pornim la drum spre agricultură, suntem pasionați de agricultură. Eu niciodată nu m-am îndoit de dorința mea de a alege acest drum și în momentul în care am aplicat la facultate, am mers doar către agricultură și la nimic altceva.

Cum ați integrat noile tehnologii în practica agricolă din ferma dumneavoastră. ?

Încercăm să ne dezvoltăm cât mai mult posibil. Decomandată nu avem dezvoltare foarte mare pe partea de tehnologie GPS pentru o agricultură de precizie, dezvoltarea noastră îndreptându-se spre achiziționarea unor tractoare de calitate și utilaje de calitate. Dar în curând, vom adopta și GPS, pentru că avem nevoie de o precizie cât mai mare atunci când lucrăm.

Cum credeți că va arăta agricultura peste 25 ani?

Este foarte complicat, însă cred că la nivel de România, vor exista două tipuri de agricultură, unul cu ferme dotate precar, care vor rămâne la același nivel ca cel din prezent și pe de cealaltă parte vor exista, cu siguranță, și ferme care se vor dezvolta mult mai mult și care vor dispune de posibilități, sau vor găsi acele resurse spre a se dezvolta. Acestea din urmă vor practica o agricultură la un nivel superior, fiind dotate cu utilaje de calitate, cu tehnologii GPS și cu personal specializat. În acest caz, totul va fi mult mai controlat și mult mai sigur, ajungând la un nivel în care cu toții vom ști ce s-a folosit în producerea culturilor, de la producător, până la consumatorul final. 

Pe lângă dozarea corespunzătoare a PPP, care sunt ceilalți factori de care un fermier trebuie să țină cont pentru a obține culturi sănătoase, bogate și sǎ respecte sănătatea mediului și a oamenilor? 

În primul rând, toți fermierii ar trebui să poarte acel echipament de protecție complet, pe care din păcate nu îl poartă toată lumea și să respecte elementele de protecția muncii. Pe lângă asta, ar trebui ca dozele omologate să fie și adaptate. Dacă facem agricultură de prevenție, ar trebui să avem grijă cât produs folosim și din punctul meu de vedere, ar trebui folosite substanțele cu multă precizie și niciodată să nu fie folosit mai mult produs, poate chiar mai puțin pentru a nu rămâne multă substanță în culturi. E bine să avem în vedere și o agricultură durabilă, pentru ca peste 20 de ani să putem să facem în continuare aceeași activitate. Iar din punct de vedere al mediului, e bine să avem în vedere viabilitatea solului și ca substanțele să nu fie aplicate în exces, deoarece vor dăuna solului și plantele vor absorbi excesul de produs.

Contact

Carmen Botez

Director Executiv

carmen.botez@aiprom.ro


+40 21 231 95 64

Ai putea fi interesat si de

Cu sau fara pesticide

Mai multe detalii

Proiectele noastre

Mai multe detalii

Despre AIPROM


Asociația Industriei de Protecția Plantelor din România, AIPROM, a fost înființată în 2002 și reprezintă companiile care dezvoltă, formulează și reambalează produse pentru protecția plantelor. AIPROM reprezintă aproximativ 80% din piața de produse de protecția plantelor din România.

Mai multe detalii
Contact