Lansarea Centrului Demonstrativ de bune practici agricole pentru utilizarea durabilă și în siguranță a produselor de protecție a plantelor

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj Napoca – USAMV a devenit, cu susținerea AIPROM, beneficiarul unui Centru Demonstrativ de bune practici agricole pentru utilizarea durabilă și în siguranță a produselor de protecție a plantelor.

Peste 50 de studenți, profesori și fermieri din regiune au participat, sâmbătă, 10 octombrie, la evenimentul de lansare a demo fermei din curtea USAMV Cluj Napoca, organizat de AIPROM. La eveniment a participat și Luis Saramago, Manager al proiectului SUI, implementat la nivel european de către Asociația Europeană pentru Protecția Culturilor – ECPA.

De la teorie la practică pentru o agricultură durabilă
Structurată în două părți, sesiunea demonstrativă de la USAMV Cluj Napoca a debutat cu o scurtă prezentare a proiectelor derulate de AIPROM privind agricultura durabilă. Profesorii Ovidiu Ranta și Ovidiu Marian le-au prezentat studenților informații practice din cadrul proiectului SUI – Inițiativa de Utilizare în Siguranța a Produselor de Protecția Plantelor, derulat de AIPROM, prin care se promovează utilizarea produselor de protecția plantelor, cu responsabilitate și în siguranță pentru sănătatea oamenilor și a mediului înconjurător. Prezentarea celor doi profesori de la USAMV Cluj a inclus informații despre normele de depozitare și transport, pregătirea soluției de stropit utilizând sistemele de transfer închise, soluțiile de gestionare a efluenților fitosanitari, folosirea echipamentului individual de protecție, până la gestionarea deșeurilor de ambalaje prin programul SCAPA – Sistemul de Colectare a Ambalajelor de Pesticide.
În cea de-a doua parte a primei sesiuni, echipa AIPROM i-a invitat pe studenți pe teren pentru a vedea cum trebuie organizat corect depozitul de produse de protecția plantelor, cum se utilizează deflectorul sau cum se gestionează deșeurile de produs, respectiv efluenții fitosanitari, cu ajutorul sistemelor deja dezvoltate de reprezentanții industriei de protecția plantelor. În încheiere, profesorul Ovidiu Marin, reprezentantul USAMV Cluj, a demonstrat utilizarea diferitelor tipuri de duze, evidențiind avantajele folosirii duzelor antidrift, pentru prevenirea derivei. Totodată, studenții au putut asista și la o demonstrație practică a folosirii echipamentului de protecție individuală, care trebuie utilizat în momentul aplicării produselor de protecție a plantelor.
Dezbatere cu studenții despre produsele de protecție a plantelor
În cadrul evenimentului #CusauFără #pesticide găzduit de USAMV Cluj, studenții și fermierii au luat parte la dezbaterea, moderată de profesorul Ovidiu Ranta. Participantii au avut ocazia de a-și exprima liber și argumentat, într-un mediu academic, opinia despre utilizarea produselor de protecție a plantelor, într-un mod responsabil și corect, astfel încât să respecte normele de siguranță alimentară și protectia mediului înconjurător. Dezbaterea de la USAMV Cluj face parte din acțiunile desfășurate în cadrul campaniei de informare #CusauFără #pesticide, organizată în parteneriat cu Asociația Europeană pentru Protecția Culturilor și care are ca obiectiv principal, prezentarea beneficiilor utilizării durabile a produselor de protecția plantelor, în vederea obținerii unei producții de calitate, în contextul măsurilor responsabile de protejare a sănătății oamenilor și a mediului, practicate de industrie.


Contact

Carmen Botez

Director Executiv

carmen.botez@aiprom.ro


+40 21 231 95 64

Ai putea fi interesat si de

Cu sau fara pesticide

Mai multe detalii

Proiectele noastre

Mai multe detalii

Despre AIPROM


Asociația Industriei de Protecția Plantelor din România, AIPROM, a fost înființată în 2002 și reprezintă companiile care dezvoltă, formulează și reambalează produse pentru protecția plantelor. AIPROM reprezintă aproximativ 80% din piața de produse de protecția plantelor din România.

Mai multe detalii
Contact