MADR, despre utilizarea pesticidelor pe culturile de roșii: Sigure pentru consum

Producătorii agricoli români susţinuţi printr-un program de sprijin guvernamental să cultive tomate în spaţii protejate dau dovadă de seriozitate şi cumpătare în ceea ce priveşte utilizarea optimă şi în condiţii de siguranţă a produselor de protecţie a plantelor, se evidențiază într-un comunicat de presă emis de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Durabile - MADR.

Astfel, în urma controalelor și analizelor efectuate pe un număr de 68 de probe de roșii de la producătorii agricoli sprijiniți prin „Programul de tomate românești”, s-a constatat că produsele de protecție a plantelor au fost aplicate în dozele recomandate de inspectorii fitosanitari ai Autorității Naționale Fitosanitare și au fost respectate termenele de pauză de la aplicare și până la recoltare, se mai arată în comunicatul MADR.

Zilnic sunt prelevate probe pentru determinarea resturilor de pesticide din tomate, care sunt transmise Laboratorului pentru Controlul Reziduurilor de Pesticide în Plante și Produse Vegetale București.

Potrivit rezultatului analizelor de laborator pentru probele finalizate, cantitatea de reziduuri de pesticide din tomate nu este la un nivel ridicat care ar putea pune în pericol sănătatea consumatorilor.

Astfel, producătorii au înțeles că pesticidele trebuie să fie folosite pentru a proteja culturile de atacul bolilor sau dăunătorilor și pentru distrugerea buruienilor pe parcursul perioadei de vegetaţie.

 

Producătorii agricoli din România sunt susținuți, printr-un program guvernamental, să cultive tomate în spații protejate (sere, solarii), astfel încât să asigure necesarul de consum intern din producția autohtonă.

Totodată, AIPROM susține și încurajează inițiativele guvernamentale de sprijnire a producătorilor locali, în contextul utilizării responsabile a produselor de protecție a plantelor. De asemenea, reamintim că, pe tot parcursul anului 2017, derulăm campania de informare #CusauFără #pesticide, în parteneriat cu Asociația Europeană de Protecția Culturilor al cărui scop principal este de a pune la dispoziția publicului țintă informații și recomandări practice despre impactul utilizării produselor de protecție a plantelor asupra sănătății, mediului înconjurător și economiei, precum și date concrete despre riscurile și pierderile potențiale cauzate de interzicerea acestor produse.

De asemenea, potrivit unui studiu european, Cumulative impact of hazard-based legislation on crop protection products in Europe, efectuat pentru 75 de substanțe esențiale pe 7 recolte cheie din Europa, printre care și tomate, s-a constatat că, în cazul eliminării acestor substanțe active din pestidice, producția de roșii s-ar reduce cu 36%. De exemplu, în Spania, producția de roșii s-ar reduce cu 85%.

 

Contact

Carmen Botez

Director Executiv

carmen.botez@aiprom.ro


+40 21 231 95 64

Ai putea fi interesat si de

Cu sau fara pesticide

Mai multe detalii

Proiectele noastre

Mai multe detalii

Despre AIPROM


Asociația Industriei de Protecția Plantelor din România, AIPROM, a fost înființată în 2002 și reprezintă companiile care dezvoltă, formulează și reambalează produse pentru protecția plantelor. AIPROM reprezintă aproximativ 80% din piața de produse de protecția plantelor din România.

Mai multe detalii
Contact