Producătorii agricoli români susţinuţi printr-un program de sprijin guvernamental să cultive tomate în spaţii protejate dau dovadă de seriozitate şi cumpătare în ceea ce priveşte utilizarea optimă şi în condiţii de siguranţă a produselor de protecţie a plantelor, se evidențiază într-un comunicat de presă emis de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Durabile - MADR.
Astfel, în urma
controalelor și analizelor efectuate pe un număr de 68 de probe de roșii de la
producătorii agricoli sprijiniți prin „Programul de tomate românești”, s-a
constatat că produsele de protecție a plantelor au fost aplicate în dozele
recomandate de inspectorii fitosanitari ai Autorității Naționale Fitosanitare
și au fost respectate termenele de pauză de la aplicare și până la recoltare,
se mai arată în comunicatul MADR.
Zilnic sunt prelevate probe
pentru determinarea resturilor de pesticide din tomate, care sunt
transmise Laboratorului pentru Controlul Reziduurilor de Pesticide în Plante și
Produse Vegetale București.
Potrivit rezultatului
analizelor de laborator pentru probele finalizate, cantitatea de reziduuri de
pesticide din tomate nu este la un nivel ridicat care ar putea pune în pericol
sănătatea consumatorilor.
Astfel, producătorii au
înțeles că pesticidele trebuie să fie folosite pentru a proteja culturile de
atacul bolilor sau dăunătorilor și pentru distrugerea buruienilor pe parcursul
perioadei de vegetaţie.
Producătorii agricoli din
România sunt susținuți, printr-un program guvernamental, să cultive tomate în
spații protejate (sere, solarii), astfel încât să asigure necesarul de consum
intern din producția autohtonă.
Totodată, AIPROM susține
și încurajează inițiativele guvernamentale de sprijnire a producătorilor
locali, în contextul utilizării responsabile a produselor de protecție a
plantelor. De asemenea, reamintim că, pe tot parcursul anului 2017, derulăm
campania de informare #CusauFără #pesticide, în parteneriat cu Asociația Europeană de Protecția Culturilor al
cărui scop principal este de a pune la dispoziția publicului țintă informații
și recomandări practice despre impactul utilizării produselor de protecție a
plantelor asupra sănătății, mediului înconjurător și economiei, precum și date
concrete despre riscurile și pierderile potențiale cauzate de interzicerea
acestor produse.
De asemenea, potrivit unui
studiu european, Cumulative impact of hazard-based legislation on crop
protection products in Europe, efectuat pentru 75 de substanțe esențiale pe 7
recolte cheie din Europa, printre care și tomate, s-a constatat că, în cazul
eliminării acestor substanțe active din pestidice, producția de roșii s-ar
reduce cu 36%. De exemplu, în Spania, producția de roșii s-ar reduce cu 85%.