Managementul integrat al dăunătorilor

Managementul integrat al dăunătorilor este o abordare holistică a agriculturii durabile care se concentrează pe prevenirea și combaterea pe termen lung a dăunătorilor sau a daunelor acestora printr-o combinație de tehnici precum controlul biologic, manipularea habitatelor, modificarea practicilor culturale și utilizarea soiurilor rezistente.

Metodele de combatere sunt selectate și aplicate într-o manieră care minimizează riscurile pentru sănătatea umană, organismele benefice și non-țintă și pentru mediul înconjurător. Strategiile IPM pot fi aplicate oricăror forme de agricultură, fie ecologice, fie convenționale și urmăresc să ofere fermierilor cele mai bune opțiuni disponibile.

Așadar, pentru controlul și eliminarea dăunătorilor, IPM utilizează o varietate de metode, incluzând metode biologice (naturale) care să încurajeze biodiversitatea în plantațiile forestiere și în plantațiile de flori, dar și metode mecanice și metode chimice. La baza fiecărei acțiuni stă întotdeauna utilizarea responsabilă a produselor pentru protecția plantelor și a produselor biotehnologice.

Care sunt principalele etape ale Managementului integrat al dăunătorilor? 

1. Identificare / Monitorizare

În primă etapă este necesară determinarea factorului declanșator, dar și abundența dăunătorilor. Pentru acest lucru se recomandă contactarea unor specialiști. Produsele pentru protecția plantelor sunt utilizate numai după ce monitorizarea indică faptul că acestea sunt necesare și tratamentele sunt făcute cu scopul de a elimina doar dăunătorul țintă.

2. Evaluare

Rezultatele obținute în urma monitorizării vor putea răspunde la întrebări precum: Dăunează dăunătorul? Trebuie să acționăm? Pe măsură ce numărul dăunătorilor crește și pot afecta situația financiară, pot fi necesare și alte tratamente și intervenții viitoare.

3. Prevenție

IPM ia în considerare toate metodele și tehnicile disponibile de control împotriva dăunătorilor, precum și măsurile pentru descurajarea extinderii populației acestora. De aceea, metoda de prevenție este foarte importantă. Uneori, unele probleme pot fi prevenite prin următoarele metode: prin cultivarea plantelor rezistente, prin plantarea timpurie, prin rotația culturilor, folosirea unor bariere fizice împotriva dăunătorilor, prin igienizare sau prin etanșarea fisurilor din spațiile cultivate amenajate.

4. Acționare

IPM folosește metode variate pentru a reduce dăunătorii înainte ca activitatea unei ferme să fie afectată din punct de vedere financiar. Selecția atentă a tratamentelor poate conduce către succes.

5. Monitorizare

Este de preferat ca procesul de monitorizare să continue chiar și după primele intervenții. Dacă populația dăunătorilor continuă să crească, atunci este preferabil să luați în calcul și alte tratamente viitoare.

Industria Protecției Plantelor joacă un rol foarte important în Managementul integrat al dăunătorilor. Prin cercetarea și dezvoltarea continuă se pot produce soluții inovatoare care să controleze efectele nedorite ale dăunătorilor plantelor, dar și specii de plante mai rezistente la astfel de factori. Ținând cont de faptul că, în timp, dăunătorii pot deveni rezistenți la anumite metode de control, industria pentru protecția plantelor se angajează să pună la dispoziția fermierilor soluții și strategii pentru o mai bună gestiune a dăunătorilor.


Surse:

1. Integrated Pest Management (IPM)

2. IPM Infographic

Contact

Carmen Botez

Director Executiv

carmen.botez@aiprom.ro


+40 21 231 95 64

Ai putea fi interesat si de

Cu sau fara pesticide

Mai multe detalii

Proiectele noastre

Mai multe detalii

Despre AIPROM


Asociația Industriei de Protecția Plantelor din România, AIPROM, a fost înființată în 2002 și reprezintă companiile care dezvoltă, formulează și reambalează produse pentru protecția plantelor. AIPROM reprezintă aproximativ 80% din piața de produse de protecția plantelor din România.

Mai multe detalii
Contact