Mesajele negative referitoare la reziduurile de pesticide prezente în fructe și legume descurajează consumul

Fructele și legumele reprezintă baza unei alimentații sănătoase, însă beneficiile consumului nu se limitează doar la sănătatea fizică. Cercetările recente sugerează că o creștere a procentului ocupat de fructe și legume în dieta zilnică poate îmbunătăți dispoziția psihică într-un interval de timp scurt.

Fiind parte a unei diete sănătoase, consumul de fructe și legume contribuie la reducerea riscului de apariție a unor afecțiuni precum obezitate, diabet de tip II, boli de inimă, accidente vasculare cerebrale și a unor tipuri de cancer, îmbunătățind, fără îndoială, calitatea vieții. Cu toate acestea, numărul adulților din întreaga lume care aleg să consume fructe și legume în cantitățile recomandate de nutriționiști este alarmant de scăzut. Preocupările și temerile nefondate cu privire la prezența reziduurilor de pesticide în produsele proaspete joacă un rol important în scăderea consumului de fructe și legume, punându-i pe consumatori în fața unor reale probleme de sănătate.

„Sunt extrem de îngrijorătoare cercetările care au demonstrat că, atunci când consumatorii cu venituri reduse sunt expuși unor mesaje negative legate de reziduurile de pesticide, cumpără și consumă mai puține produse proaspete. Aceste mesaje bazate pe frică sunt contraproductive pentru eforturile de promovare a sănătății publice. Cercetările au arătat faptul că persoanele care consumă o cantitate suficientă de fructe și legume prezintă cel mai mic risc de a dezvolta afecțiuni care le pot cauza moartea” - spune Amy Myrdal Miller, MS, RDN, FAND, fondator/președinte al Farmer's Daughter Consulting, Carmichael, California, SUA.

Beneficiile pentru sănătate ale consumului de fructe și legume

Pe lângă vitamine, minerale, fibre și macronutrienți, fructele și legumele furnizează mii de fitonutrienți care funcționează ca antioxidanți, fitoestrogeni, agenți antiinflamatori și multe altele. Cercetările recente au demonstrat faptul că aportul adus de consumul de fructe și legume susține un risc mai scăzut la nivel global de a dezvolta afecțiuni cardiovasculare, diabet de tip 2, unele boli digestive, unele tipuri de cancer sau accidente vasculare cerebrale, aceste afecțiuni fiind asociate cu un consum redus de fructe și legume. Respectarea recomandărilor în ceea ce privește consumul de fructe și legume îmbunătățește calitatea vieții, sănătatea mentală și cognitivă, hipertensiunea și crește imunitatea.

Luând în considerare toate aceste motive, nu este de mirare că autoritățile naționale și internaționale, inclusiv Organizația Mondială a Sănătății, subliniază importanța consumului zilnic de legume și fructe. De exemplu, ghidurile dietetice elaborate pentru americanii din Statele Unite, recomandă modele de alimentație sănătoasă ce conțin zilnic un echivalent de 2½ căni de legume și 2 căni de fructe pentru cei care consumă 2.000 de calorii în fiecare zi. De asemenea, departamentul pentru Agricultură al SUA recomandă oamenilor să umple jumătate din farfurie cu fructe și legume.

Cu toate acestea, mulți consumatori ignoră recomandările privind consumul corect de fructe și legume, în ciuda faptului că aceste produse proaspete sunt considerate a fi cele mai „sănătoase” alimente. Un sondaj efectuat în 2019 în 78 de țări a arătat că doar jumătate dintre adulți consumă doza recomandată de cinci porții pe zi (400 g) de legume și fructe. Numai 18% dintre respondenții cu vârsta de 15 ani și un nivel de venit mediu consumă cantitatea recomandată de fructe și legume.

Bariere ale consumului de fructe și legume

Printre principalele bariere în calea consumului de fructe și legume se regăsesc gustul, constrângerile de timp și costurile. În egală măsură confuzie și teamă referitoare la faptul că produsele cultivate convențional prezintă reziduuri de pesticide reprezintă o altă barieră în calea consumului de fructe și legume proaspete. Publicarea „listelor negre” cu produsele ce conțin reziduuri de pesticide nu face altceva decât să descurajeze și mai mult consumul atât de necesar al acestor alimente extrem de sănătoase.

„Titlurile referitoare la aceste liste, precum și riscul ingerării de pesticide sunt adesea înșelătoare și pot planta cu ușurință sămânță de îndoială atunci când vine vorba de consumul de fructe și legume sănătoase”, notează Amber Pankonin, RD, consultant în nutriție Lincoln, Neb., SUA.

Consumatorii percep în mod eronat faptul că produsele organice sunt mai sănătoase decât produsele cultivate în mod convențional. Chiar dacă numeroase studii au arătat că produsele cultivate convențional sunt comparabile din punct de vedere nutrițional cu cele ecologice, această percepție influențează negativ persoanele care nu își permit să cumpere produse ecologice din cauza lipsei de accesibilitate, a constrângerilor bugetare sau a altor bariere.

Prezența reziduurilor de pesticide nu echivalează cu riscul

Pentru a clarifica o altă informație eronată ce ajunge adesea la consumator: în realitate, metoda de cultivare a plantelor: convențională sau organică, nu reprezintă un indicator cu privire la utilizarea sau nu a pesticidelor sau a prezenței reziduurilor de pesticide în astfel de produse.

Fie că fermierii se angajează voluntar în practici agricole convenționale sau organice - sau aplică ambele metode de cultivare a plantelor - utilizează diverse produse de protecție a plantelor pentru a-și proteja culturile de buruieni, boli și dăunători. Agricultura ecologică folosește o varietate de metode de protecție, inclusiv pesticide care sunt autorizate pentru agricultura ecologică. Achiziționând produse ecologice nu înseamnă neapărat că fructele și legumele respective nu au fost obținute cu ajutorul pesticidelor. Pentru ambele tipuri de agricultură, respectând reglementările și instrucțiunile de etichetare privind utilizarea produselor de protecție a plantelor fermierul garantează faptul că aceste produse sunt utilizate în siguranță și eficient protejând sănătatea mediului, a operatorului și a consumatorilor.

Prezența reziduurilor de pesticide nu echivalează cu riscul. Aceste reziduuri sunt măsurate în părți pe miliard, astfel încât reziduurile din alimente se regăsesc în cantități foarte mici, în situația în care sunt prezente. Un reziduu de pesticide prezent în fructe sau legume ar putea corespunde cu câteva picături de apă într-o piscină de dimensiuni olimpice.

Autoritățile de reglementare stabilesc limite foarte stricte în ceea ce privește reziduurile de pesticide ce pot fi admise în fructe și legume. Sunt luate în calcul nivelul de reziduuri ce pot fi consumate de om în condiții de siguranță zilnic, pe tot parcursul vieții, apoi îl reduc cu un factor de cel puțin 100, creând astfel o marjă uriașă de siguranță. Sistemele din întreaga lume monitorizează situația reziduurilor de pesticide și dacă acestea se încadrează în limitele de siguranță. Sute de mii de probe sunt analizate anual pentru depistarea reziduurilor. Testarea demonstrează faptul că toate alimentele îndeplinesc standardele de siguranță. De exemplu, ultimul raport de monitorizare al Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA) a arătat faptul că mai mult de jumătate din 88.000 de eșantioane din UE nu conțin reziduuri detectabile, 42% au reziduuri în limitele legale și doar 4% au depășit aceste limite (produse ce au fost distruse). În Statele Unite (2017), nici o probă dintre cele aproximativ 6.100 de probe analizate nu au prezentat reziduuri peste limita maxim admisă.

În mod realist, o persoană ar trebui să mănânce o cantitate uriașă de fructe sau legume într-o singură zi pentru a ajunge aproape de depășirea limitei de siguranță. De exemplu, în cazul căpșunilor o persoană ar trebuie să consume 28.000 de căpșuni.

Fie că achiziționați legume și fructe din piață, de la supermarket sau din contră le obțineți în propria gospodărie, organic sau convențional, este întotdeauna recomandat să spălați bine produsele proaspete înainte de a le consuma, pentru a vă asigura că ați îndepărtat orice resturi. Această practică reduce orice reziduu nesemnificativ de pesticide ce ar putea să se regăsească pe suprafața unor astfel de produse proaspete.

Beneficiile consumului de fructe și legume sunt mai valoroase decât riscurile asociate

Apariția bolilor cronice majore este redusă semnificativ dacă se consumă o cantitate suficientă de fructe și legume proaspete zilnic, indiferent dacă acestea provin din cultura convențională sau din cea organică.

Concluzia este că pesticidele, utilizate responsabil, conform indicațiilor și instrucțiunilor de pe etichetă, reprezintă un ajutor real pentru fermier în protejarea culturilor. Aceste produse de protecție a plantelor contribuie la obținerea unei producții abundente de fructe și legume. Fiecare dietă alimentară zilnică ar trebui să conțină o varietate bogată de fructe și legume. Beneficiile pentru sănătate depășesc cu mult orice risc potențial și extrem de scăzut al reziduurilor de pesticide. Să consumați zilnic o varietate de fructe și legume, indiferent de sistemul în care sunt obținute, reprezintă una dintre cele mai bune strategii pentru garantarea și menținerea sănătății propriului organism.

Autor: Roberta L. Duyff, MS, RDN, FAND - consultant în domeniul alimentației și nutriției. A scris cartea Academia de Nutriție și Dietă. Ghid Complet de Alimentație și Nutriție (ediția a cincea 2017).

Articol preluat și tradus de pe CropLife International.







Contact

Carmen Botez

Director Executiv

carmen.botez@aiprom.ro


+40 21 231 95 64

Ai putea fi interesat si de

Cu sau fara pesticide

Mai multe detalii

Proiectele noastre

Mai multe detalii

Despre AIPROM


Asociația Industriei de Protecția Plantelor din România, AIPROM, a fost înființată în 2002 și reprezintă companiile care dezvoltă, formulează și reambalează produse pentru protecția plantelor. AIPROM reprezintă aproximativ 80% din piața de produse de protecția plantelor din România.

Mai multe detalii
Contact