Parlamentarii europeni solicită intervenția rapidă a Comisiei Europene pentru a ajuta fermierii

Membrii Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (AGRI) din Parlamentul European au transmis o scrisoare comună către Comisia Europeană vineri (17 aprilie a.c), prin intermediul căreia au solicitat executivului Uniunii Europene să intervină direct în piață pentru a evita pierderile suplimentare înregistrate de fermieri ca urmare a evoluției pandemiei de coronavirus. Cu toate acestea, sumele disponibile la nivel european sunt limitate, iar Comisia Europeană ezită să implementeze o serie de măsuri practice pentru a ajuta fermierii aflați în impas.

Europarlamentarii din cadrul Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (AGRI) au transmis o scrisoare Comisarului European pentru Agricultură - Janusz Wojciechowski, solicitând executivului să activeze clauzele de urgență și să intervină direct pentru a ajuta piața agricolă.

Deși măsurile luate până acum sunt, fără îndoială, utile, acestea sunt „în mod clar insuficiente” pentru a satisface toate nevoile fermierilor din întreaga Europă. Membrii AGRI solicită Comisiei Europene să folosească instrumentele de urgență disponibile „cât mai curând posibil”. Acest lucru ar permite Comisiei Europene să intervină în piață prin achiziția de produse pentru a evita scăderea prețurilor, pentru a permite depozitarea privată a mărfurilor și pentru a realoca fonduri în sectoarele agricole afectate de pandemie.

În plus, eurodeputații solicită executivului Uniunii Europene să utilizeze o rezervă de urgență nefolosită anterior pentru fermieri, care în prezent se ridică la 478 de milioane de euro și prin intermediul căreia erau de obicei achitate plățile directe. Aceste plăți directe ar trebui acordate agricultorilor care au fost afectați direct de pandemie, sunt de părere europarlamentarii.

Sectorul agricol afectat ca urmare a restrângerii activității sectorului HORECA

Deoarece gastronomia s-a mutat acasă în această perioadă, iar lanțurile de aprovizionare și transport sunt perturbate, multe sectoare agricole suferă pierderi importante de venit. Potrivit Copa-Cogeca sectorul de flori este cel mai afectat. Acest sector angajează aproximativ 760.000 de oameni din întreaga Uniune Europeană și a pierdut până la 80% din cifra de afaceri.

Au rămas puține fonduri în bugetul Uniunii Europene

„Trebuie să ne gândim la buget”, este de părere comisarul European pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski. Acesta este motivul pentru care Comisia Europeană nu a avut prea multe posibilități pentru a interveni direct pe piețele agricole prin cumpărarea anumitor mărfuri astfel încât să se evite scăderea prețurilor produselor agricole.

Sectorul de fructe și legume, precum și producătorii de carne de vită simt efectele restrângerii activității industriei HORECA, în timp ce prețul laptelui înregistrează scăderi importante.

Pentru a ajuta fermierii, Comisia Europeană a propus un pachet larg de măsuri, care include posibilitatea de a acorda fermierilor împrumuturi favorabile, creșterea plăților în avans pentru subvențiile directe și extinderea termenelor de plată, însă este nevoie de mult mai mult pentru a susține activitatea agricolă în această perioadă când securitatea alimentară ar trebui să ocupe un loc de frunte în strategia conturată de Uniunea Europeană.

Articol preluat și tradus de pe euractiv.com.

Autor: Florence Schulz. Editat de Frédéric Simon. 

Contact

Carmen Botez

Director Executiv

carmen.botez@aiprom.ro


+40 21 231 95 64

Ai putea fi interesat si de

Cu sau fara pesticide

Mai multe detalii

Proiectele noastre

Mai multe detalii

Despre AIPROM


Asociația Industriei de Protecția Plantelor din România, AIPROM, a fost înființată în 2002 și reprezintă companiile care dezvoltă, formulează și reambalează produse pentru protecția plantelor. AIPROM reprezintă aproximativ 80% din piața de produse de protecția plantelor din România.

Mai multe detalii
Contact