Politica Agricolă Comună: de la plan la implementare

Politica Agricolă Comună a Uniunii Europene sau „PAC”, așa cum este aceasta cunoscută, are drept scop sprijinirea veniturilor fermierilor, oferind un trai rezonabil pentru aceștia și îmbunătățirea productivității agricole, asigurând o aprovizionare stabilă cu alimente accesibile și protejând, în egală măsură mediul înconjurător.

PAC a suferit o serie de transformări de-a lungul anilor pentru a răspunde circumstanțelor economice în schimbare, cerințelor și nevoilor cetățenilor. În prezent sunt în derulare negocieri cu privire la viitorul PAC după anul 2020. Noua Politică Agricolă Comună trebuie să răspundă unor provocări tot mai mari, așa cum sunt schimbările climatice, pierderea biodiversității și degradarea solului.

Perioada de tranziție

Întrucât reforma PAC nu se va încheia înainte de începerea perioadei de programare 2021-2027, europarlamentarii, precum și statele membre au solicitat o perioadă de tranziție mai lungă a măsurilor provizorii bazate pe normele actuale, pentru a evita expunerea financiară a fermierilor din Uniunea Europeană.

Deși provizoriu, compromisul la care s-a ajuns la sfârșitul lunii iunie implică toate aspectele esențiale ale dosarului tranzitoriu PAC. Ca urmare a acordului, intrarea în vigoare a PAC post-2020 va fi împinsă până în 2023. Încă nu a fost luată o decizie definitivă în acest sens, se așteaptă un vot final la toamnă deoarece unele probleme legate de viitorul buget pe termen lung al UE au rămas deschise.

O perioadă de tranziție de doi ani înainte de implementarea următorului program de subvenții pentru agricultură al UE a fost dur criticată de executivul UE. Comisia Europeană consideră că o perioadă de tranziție a politicii agricole comune (PAC) de un an s-ar încadra mai bine în contextul implementării strategiilor De la fermă la consumator și Biodiversitate 2030.

În martie, Curtea de Conturi Europeană (CEA) a avertizat asupra riscurilor asociate unei perioade de tranziție îndelungate, întrucât poate întârzia ambiția Comisiei Europene de a transforma sectorul agricol european în unul mai durabil din punct de vedere ecologic.

Bugetul PAC

Bugetul alocat agriculturii pentru perioada 2021-2027 se va ridica la 344 miliarde de euro, cu aproximativ 20 de miliarde de euro mai mult decât cel alocat de executivul UE în propunerea sa din iulie 2018. Cu toate acestea bugetul este semnificativ mai mic față de bugetul PAC 2014-2020, care a totalizat 383 miliarde de euro, chiar și fără contribuția Marii Britanii.

Alocarea bugetului convenită pentru plățile directe către fermieri și cheltuieli legate de piață, care formează împreună primul pilon al PAC, este acum de 258,6 miliarde de euro.

Sprijinul pentru dezvoltare rurală, cel de-al doilea pilon al PAC este de 78 de miliarde de euro, cu un plus de 7,5 miliarde de euro provenit din planul de stimulare „UE pentru generația viitoare” (NGEU), totalizând 85,5 miliarde de euro.

Cronologie

17-21 iulie 2020 - Liderii Uniunii Europene au convenit asupra cadrului financiar multianual (CFM), care include și suma totală a cheltuielilor PAC.

30 august-1 septembrie 2020 – Va avea loc Consiliul Informal Agrifish de la Koblenz, Germania.

2 septembrie 2020 – Prima reuniune a Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentului European după vacanța de vară.

A doua jumătate a lunii octombrie – Este așteptat votul final al europarlamentarilor.

Noiembrie – Ar putea începe perioada de tranziție către noua Politică Agricolă Comună.

Articol preluat și tradus de pe EURACTIV.

Contact

Carmen Botez

Director Executiv

carmen.botez@aiprom.ro


+40 21 231 95 64

Ai putea fi interesat si de

Cu sau fara pesticide

Mai multe detalii

Proiectele noastre

Mai multe detalii

Despre AIPROM


Asociația Industriei de Protecția Plantelor din România, AIPROM, a fost înființată în 2002 și reprezintă companiile care dezvoltă, formulează și reambalează produse pentru protecția plantelor. AIPROM reprezintă aproximativ 80% din piața de produse de protecția plantelor din România.

Mai multe detalii
Contact