Povestea celei mai bătrâne vițe de vie din lume

În inima centrului vechi al orașului Maribor, în regiunea Lent din Slovenia, cea mai veche viță de vie din lume crește încă în fața vechii case. Studiile efectuate asupra viței de vie confirmă faptul că această viță ”Žametovka” sau ”Modra Kavčina” are o vechime de peste 400 de ani, ceea ce i-a adus un binemeritat loc în Cartea Recordurilor, fiind cea mai veche vie nobilă din lume care produce încă struguri. Bătrâna viță de vie este un simbol al bogatei culturi de vin din Maribor, Stiria și toată Slovenia.

Povestea începe în Evul Mediu


Bătrâna viță de vie a fost plantată spre sfârșitul Evului Mediu, când această regiune se confrunta cu invazia otomană. Vița de vie a supraviețuit luptelor dintre invadatori și apărătorii orașului, întrucât vechea casă unde a fost plantată vița de vie a făcut parte din zidul vechi al orașului. Vița de vie nu a fost afectată nici de incendiile de la acea vreme, care aveau loc frecvent din cauza structurilor de acoperiș din lemn și paie. Nu a fost distrusă nici de dăunătorii specifici din acea perioadă care au afectat majoritatea plantațiilor de viță de vie din regiune. Chiar dacă bombardamentul forțelor aliate din timpul celui de-al Doilea Război Mondial a distrus parțial zidul orașului, această plantă rezistentă a supraviețuit până în zilele noastre. Mai mult decât atât, astăzi, descendenți din vechea viță de vie cresc pe aproape toate continentele și în mai multe locuri din Slovenia.

De la restaurarea casei și pavarea zonei înconjurătoare în 1982, cea mai veche viță de vie a înflorit în toată gloria sa. Astăzi, vița de vie are propriul său viticultor care are grijă de ea. Old Vine a devenit, de asemenea, unul dintre principalele repere slovene, atunci când a câștigat un loc în Guinness World Records și a devenit, oficial, cea mai veche vie din lume.

Cum au determinat vârsta viței de vie?

În 1972, măsurătorile profesionale au fost efectuate de prof. Dr. Rihard Erker, un dendrolog din cadrul Departamentului Silvic din cadrul Facultății Biotehnice din Ljubljana. Pe baza unei sondări metodice a viței de vie și cu ajutorul unui microscop, dr. Erker a numărat inelele de creștere și a determinat că în 1972, această viță de vie avea cel puțin 350 de ani, poate chiar și 400 de ani. Vârsta exactă nu a putut fi determinată, deoarece câțiva centimetri din mijlocul miezului de viță de vie era putred. Credibilitatea vârstei viței vechi, împreună cu măsurători tehnice detaliate efectuate de experții sloveni, au fost confirmate și de experții în genetica viței de vie de la Paris.

Descendenții săi sunt cultivați pe 4 continente

Descendenți ai bătrânei vițe de vie cresc aproape peste tot în lume. Din unicitatea sa, care este de importanță locală, cea mai veche viță de vie reprezintă un simbol al prieteniei și al cooperării reciproce. Orașul Maribor oferă în fiecare an, drept cadou, grefe din cea mai veche viță de vie din lume municipalităților și instituțiilor partenere din Slovenia și din întreaga lume. Până la sfârșitul anului 2018, avizate de un certificat oficial, au fost plantate 163 de grefe pe patru continente, în peste 24 de țări.

Muzeul Old Vine House este deschis vizitatorilor și reprezintă un templu al tradiției și culturii vinului din regiune Maribor, Stiria și Slovenia, oferind tururi ghidate în patrimoniul bogat al vinului, dar și alte exponate. Nu trebuie ratat nici barul cu vinuri regionale excelente, care oferă o explorare în profunzime a atmosferei podgoriilor din zona Maribor, făcută de către somelieri cu experiență.

Anual este organizat un festival dedicat Viței Vechi

Festivalul Viței Vechi este un omagiu culinar și cultural adus celei mai vechi vițe de vie din lume, care crește în cea mai veche parte din Maribor. Vechea Vie este mândria locuitorilor din Maribor, Stiria și Sloveniei. Pentru toți vizitatorii festivalul reprezintă intrarea în tradiția extraordinară a vinului bogat și cu poveștile de succes ale viticultorilor sloveni.

Dacă nu ați planficat o vacanță în Slovenia, puteți vizita virtual Vechea Casă a Viță de Vie din Maribor aici.

Articol preluat și tradus de pe staratrta.si.




Contact

Carmen Botez

Director Executiv

carmen.botez@aiprom.ro


+40 21 231 95 64

Ai putea fi interesat si de

Cu sau fara pesticide

Mai multe detalii

Proiectele noastre

Mai multe detalii

Despre AIPROM


Asociația Industriei de Protecția Plantelor din România, AIPROM, a fost înființată în 2002 și reprezintă companiile care dezvoltă, formulează și reambalează produse pentru protecția plantelor. AIPROM reprezintă aproximativ 80% din piața de produse de protecția plantelor din România.

Mai multe detalii
Contact