Raportul Uniunii Europene privind reziduurile de pesticide din alimente în 2020

Produsele alimentare provenite din Uniunea Europeană sunt sigure, fiind supuse unor reglementări stricte legate de sănătate și siguranță. Este o caracteristică importantă a mărcilor europene de produse alimentare care oferă consumatorilor protecție și încredere.

Cel mai recent raport al EFSA privind reziduurile de pesticide a arătat că, din cele 12.077 de probe analizate în cadrul programului de control coordonat de UE (EU MACP - Program de control multianual al UE), 98,2 % s-au încadrat în limitele legale.

Acest lucru este o dovadă a faptului că fermierii se asigură că aplică în mod corect și sigur pesticidele, respectând instrucțiunile de pe etichetă și bunele practici agricole. EFSA a analizat 88.000 de probe provenite din Uniunea Europeană în 2020.

Program de control multianual al UE analizează eșantioanele prelevate aleatoriu din 12 produse alimentare. Pentru 2020 acestea au fost morcovi, conopidă, kiwi, ceapă, portocale, pere, cartofi, fasole uscată, orez brun, cereale de secară, ficat de bovine și grăsime de pasăre. Același coș de produse este testat la fiecare trei ani, pentru a identifica tendințe ascendente sau descendente pentru anumite bunuri.

Rezultatele programului de control coordonat de UE (EU MACP) sunt:

  • 68,5% (8.278 de probe) s-au dovedit a fi lipsite de niveluri cuantificabile de reziduuri;
  • 29,7% (3.590) conțineau unul sau mai multe reziduuri în concentrații sub sau egale cu nivelurile permise;
  • 1,7% (209) conțineau reziduuri care depășeau nivelul maxim legal, dintre care 113 (0,9%) erau neconforme.

Puteți citi raportul complet aici: https://www.efsa.europa.eu/en/news/pesticides-food-latest-report-published?fbclid=IwAR1lNyqHy0yBD7k3oJn5CdmbZe0IHubJ6g-M412CpbVXqpfDo-6glc9pRgI


Contact

Carmen Botez

Director Executiv

carmen.botez@aiprom.ro


+40 21 231 95 64

Ai putea fi interesat si de

Cu sau fara pesticide

Mai multe detalii

Proiectele noastre

Mai multe detalii

Despre AIPROM


Asociația Industriei de Protecția Plantelor din România, AIPROM, a fost înființată în 2002 și reprezintă companiile care dezvoltă, formulează și reambalează produse pentru protecția plantelor. AIPROM reprezintă aproximativ 80% din piața de produse de protecția plantelor din România.

Mai multe detalii
Contact