Reciclarea chimică – de la „orientarea spre deșeuri” la „orientarea spre resurse”

În Europa, se colectează anual aproximativ 30 de milioane de tone de deșeuri din plastic. Peste 85% din această cantitate ajunge în depozitele de deșeuri sau este incinerată. Aceasta cantitate nu reprezintă numai o sursă de emisii de CO2, ci reprezintă și o risipă de resurse valoroase.

Prin tehnologiile de reciclare chimică, industria chimică a dezvoltat soluții complementare reciclării mecanice existente pentru a recicla deșeurile de plastic contaminate care altfel ar fi incinerate sau trimise către depozitele de deșeuri. Aceste tehnologii descompun materialele plastice și le transformă în materii prime secundare, valoroase pentru a produce noi piese, având aceeași calitate precum cele obținute din surse fosile. Împreună cu partenerii din lanțul valoric, industria chimică a dezvoltat cu succes produse de larg consum, așa cum sunt piese pentru frigider, saltele, covoare și tablouri de bord pentru mașini. După ce a demonstrat viabilitatea tehnologiilor, industria intenționează să lanseze tehnologia la scară largă.

Tehnologiile de reciclare chimică pot ajuta la trecerea de la o economie liniară a plasticului (producere - utilizare - eliminare) la una circulară. Reprezintă o nouă modalitate de reciclare prin care pot fi gestionate deșeurile de plastic care altfel ar trebui eliminate. Deșeurile de plastic sunt transformate în materii prime secundare care pot fi reintroduse în diferite etape ale procesului de producție a plasticului.

Cum funcționează reciclarea chimică?

Prin tehnologii specifice materialele plastice sunt descompuse și transformate în materii prime secundare valoroase. Aceste materiale pot fi apoi utilizate pentru a obține noi substanțe chimice și materiale plastice. Există diverse tehnologii de reciclare chimică disponibile care urmează trei noi căi de reciclare a deșeurilor de plastic:

1. dizolvarea: extragerea plasticului;

2. depolimerizarea: descompunerea în elemente de bază;

3. conversia: transformarea în materii prime.

De la „orientarea spre deșeuri” la „orientarea spre resurse”

Prin implementarea tehnologiilor de reciclare chimică la scară largă în Europa, industria chimică poate contribui la tranziția către o economie circulară a materialelor plastice. Deșeurile de plastic inutile ar putea deveni atractive din punct de vedere economic pentru reciclare, datorită modurilor în care reciclarea chimică poate transforma aceste deșeuri în materii prime secundare valoroase. Acest lucru va accelera trecerea de la o economie „orientată spre deșeuri” la una „orientată spre resurse”, ajutând la crearea unei adevărate piețe unice pentru materiile prime secundare.

Amprentă pozitivă asupra mediului

Reciclarea chimică contribuie la micșorarea depozitelor de deșeuri și reduce prezența materialelor plastice în mediu. La nivel global, reciclarea este un mijloc important de combatere a scurgerilor de deșeuri de plastic în mediul înconjurător, în special a gunoiului din oceanele noastre. Reciclarea chimică are o amprentă generală de carbon mai mică în comparație cu practicile actuale de incinerare și depozitare a deșeurilor. Un studiu recent a arătat că reciclarea chimică (piroliza) a deșeurilor plastice mixte emite mai puțin CO2 decât incinerarea acelorași deșeuri.

Puteți afla mai multe informații aici.


Contact

Carmen Botez

Director Executiv

carmen.botez@aiprom.ro


+40 21 231 95 64

Ai putea fi interesat si de

Cu sau fara pesticide

Mai multe detalii

Proiectele noastre

Mai multe detalii

Despre AIPROM


Asociația Industriei de Protecția Plantelor din România, AIPROM, a fost înființată în 2002 și reprezintă companiile care dezvoltă, formulează și reambalează produse pentru protecția plantelor. AIPROM reprezintă aproximativ 80% din piața de produse de protecția plantelor din România.

Mai multe detalii
Contact