Reglementările din spatele produselor de protecția plantelor

Totul începe cu studiile de siguranță

Procesul de obținere a autorizațiilor pentru produsele de protecția plantelor este unul dintre cele mai restrictive procese de aprobare de produse din întreaga lume.

Peste 150 de studii ale siguranței - create și validate de autoritățile de reglementare - se desfășoară pentru fiecare potențial produs de protecția plantelor înainte de a primi acordul pentru comercializare.

Aceste studii sunt derulate pentru a evalua cât mai bine toate circumstanțele în care oamenii sau mediul înconjurător intră în contact cu aceste produse.

Studiile sunt desfășurate în conformitate cu GLP (Bunele Practici de Laborator): un sistem de control al calității laboratoarelor și organizațiilor de cercetare pentru a asigura uniformitatea, consistența, fiabilitatea, reproductibilitatea, calitatea și integritatea testelor non-clinice de siguranță chimice (inclusiv farmaceutice); GLP se aplică studiilor non-clinice efectuate pentru evaluarea siguranței sau eficacității substanțelor chimice (inclusiv produsele farmaceutice) la om, animale și mediu.

Aceste studii oferă informații despre:

  • siguranța sănătății și a mediului înconjurător
  •  eficacitatea și calitatea produsului

Experți din rândul autorităților de reglementare verifică aceste informații și desfășoara, la rândul lor, evaluări ale riscurilor, ținând cont de profilul toxicologic al produsului, precum și de dozaj și de nivelurile de expunere. Aceste evaluări au rolul de a-i ajuta să observe dacă produsele de protecția plantelor pot fi folosite în siguranță.

Autoritățile estimează care este nivelul maxim de expunere ținând cont de modul în care noul produs va fi utilizat. În plus, acestea stabilesc reguli stricte privind nivelul reziduurilor. În mod normal, un produs este considerat sigur pentru utilizare când o potențială expunere la acesta este de cel puțin 100 de ori mai mică decât doza care nu cauzează niciun fel de reacție adversă.

Doar produsele care trec toate testele de siguranță sunt autorizate.

Și continuă cu un proces îndelungat de dezvoltare a produselor

Pentru fiecare astfel de produs nou adus pe piață, industria de protecția plantelor investește în medie 71 milioane $ pe teste de toxicologie și de siguranță a mediului înconjurător. Aceste teste ne asigură că pesticidele primesc aprobare numai dacă nu pun în pericol sănătatea oamenilor și a mediului înconjurător. Această investiție majoră în lansarea noilor produse de protecția plantelor a crescut cu 55% de la începutul secolului XXI. Creșterea impresionantă a investițiilor se datorează, în mare măsură, volumului și complexității datelor pe care autoritățile de reglementare le cer pentru a se asigura că aceste noi produse sunt atât sigure, cât și eficiente.

În medie, durează aproximativ 11 ani pentru ca un produs nou să ajungă pe piață.

Și nu se încheie nici după ce produsele au fost puse pe piață

Generarea de date despre produse continuă și după ce acestea au fost autorizate și puse pe piață. Există câteva cerințe când vine vorba de datele colectate după primirea autorizației:

  •  reexaminarea periodică a autorizației
  •  cererea de monitorizări legate de performanța produselor sau date adiționale despre siguranța acestora
  •  schimbări în sistemul de reglementare.

Sursa: Crop Protection Infographic, The Regulatory Data Behind Pesticides 

Contact

Carmen Botez

Director Executiv

carmen.botez@aiprom.ro


+40 21 231 95 64

Ai putea fi interesat si de

Cu sau fara pesticide

Mai multe detalii

Proiectele noastre

Mai multe detalii

Despre AIPROM


Asociația Industriei de Protecția Plantelor din România, AIPROM, a fost înființată în 2002 și reprezintă companiile care dezvoltă, formulează și reambalează produse pentru protecția plantelor. AIPROM reprezintă aproximativ 80% din piața de produse de protecția plantelor din România.

Mai multe detalii
Contact