Restricționarea utilizării neonicotinoidelor amenință producția de floarea soarelui și porumb


În 2016, România a fost cel mai mare producător de floarea-soarelui din Uniunea Europeană. Iar în anul 2017 s-au raportat producții de 14,5 milioane de tone de porumb și 3,167 milioane de tone pentru floarea - soarelui.


În ciuda productivității ridicate, clima, solul și dăunătorii sau bolile fac ca țara noastră să aibă un regim aparte faţă de celelalte state membre din Uniunea Europeană care produc floarea soarelui și porumb.

Una dintre diferențele majore dintre România și statele membre din vestul Europei o reprezintă prezența principalului dăunător care afectează culturile respectiv: Tanymecus dilaticollis. Această insectă prezentă în sol, specifică pentru sud-estul Europei, poate distruge în totalitate culturile de floarea soarelui și porumb pentru care nu s-au aplicat tratamente pe sămânță.

Tratamentul semințelor presupune utilizarea insecticidelor din familia neonicotinoidelor, substanțe pentru care nu există, în prezent, niciun înlocuitor eficient.

În 2013, Comisia Europeană a restricționat utilizarea în Uniunea Europeană a trei substanțe active din clasa neonicotinoidelor la anumite culturi, în urma publicării unui studiu ce ar indica existenţa unei legături între folosirea acestor produse de protecţie a plantelor şi sănătatea coloniilor de albine.

Din momentul restricționării acestor produse, au fost înterprinse numeroase studii care au avut ca obiect de cercetare impactul restricționării utilizării neonicotinoidelor în agricultură.

În contextul în care la nivelul instituțiilor europene se află în discuție o posibilă extindere a restricționării produselor de protecție a plantelor din clasa neonicotinoidelor, Asociația Industriei de Protecția Plantelor din România –AIPROM dorește să aducă în atenție câteva aspecte importante în privința utilizării neonicotinoidelor.

De la data aplicării restricţiilor la nivelul Uniunii Europene şi până în prezent, nu a fost raportată o îmbunătăţire a sănătăţii coloniilor de albine. În fapt, datele statistice prezentate indică o creştere constantă a populaţiilor de insecte polenizatoare, de la 11,6 milioane în 2004-2006 la 15,7 milioane în 2014-2016.

Este de menţionat faptul că scăderea numărului de colonii poate fi atribuită unor factori multipli printre care se numără dăunători, paraziți, condițiile climatice sau practicile apicole necorespunzătoare.


De ce sunt importante neonicotionoidele?

• Nu există alte produse eficiente, omologate pentru utilizare, după interzicerea insecticidelor din grupa neonicotinoidelor pentru tratamentul seminţelor;

• În Europa, arealul general de dăunare al insectei Tanymecus dillaticolis este limitat la zonele Mării Negre (România, Bulgaria, Turcia, Moldova, Ucraina, Rusia) cu menţiunea că, nivelul populaţiilor de insecte, inclusiv atacul cel mai important, se semnalează în România;

• Pe ansamblul agriculturii, pierderile de producție pot varia între 20% şi 40%

• În contextul acestor pierderi, fermierii sunt afectaţi în proporţie de 72% şi 80%.

• Pierderi importante, indirecte, se pot înregistra şi la nivelul furnizorilor de inputuri agricole (procesatori şi comercianţi de sămânţă) ca şi la nivelul bugetului de stat (impozit pe profit şi venituri din certificarea seminţelor);

• Ar trebui compensate pierderile de producţie prin însămânţarea unor suprafeţe suplimentare şi reînsămânţarea suprafeţelor compromise.


Cum ar arăta agricultura viitorului fără neonicotinoide, puteți vedea în infograficul de aici.


AIPROM susține folosirea tehnologiilor agricole rezultate din inovație în mod responsabil, precum și a tuturor instrumentelor pe care agricultorii le au la îndemână pentru a fi competitivi și pentru a susține necesarul de hrană și de materie primă necesară în industrii variate.


Despre AIPROM

Asociația Industriei de Protecția Plantelor din România - AIPROM a fost înființată în anul 2002 și reprezintă companiile care cercetează, inovează, dezvoltă, formulează și reambalează produse pentru protecția plantelor în România. AIPROM este membră a Asociației Europene de Protecția Culturilor - ECPA.

Inițiativa ECPA „Time to change - Este timpul schimbării!" este implementată de AIPROM prin proiectele sale și reflectă eforturile industriei de protecția plantelor de a oferi soluții durabile la provocările agriculturii contemporane. Pentru a afla mai multe despre AIPROM, vizitaṭi www.aiprom.ro

Despre ECPA

Asociația Europeană de Protecția Culturilor - ECPA reprezintă industria de protecție a culturilor în Europa și promovează dezvoltarea unei agriculturi moderne și în conformitate cu normele de siguranță alimentară. ECPA încurajează folosirea produselor de protecție a plantelor prin respectarea legilor în vigoare și a practicilor pentru o agricultură sustenabilă. Prin politica transparentă de promovare a utilizării responsabile a pesticidelor, ECPA asigură informarea corectă a consumatorilor, producătorilor și fermierilor.



Contact

Carmen Botez

Director Executiv

carmen.botez@aiprom.ro


+40 21 231 95 64

Ai putea fi interesat si de

Cu sau fara pesticide

Mai multe detalii

Proiectele noastre

Mai multe detalii

Despre AIPROM


Asociația Industriei de Protecția Plantelor din România, AIPROM, a fost înființată în 2002 și reprezintă companiile care dezvoltă, formulează și reambalează produse pentru protecția plantelor. AIPROM reprezintă aproximativ 80% din piața de produse de protecția plantelor din România.

Mai multe detalii
Contact