Reziduurile PPP și standardele de siguranță

O mare parte a plăcerii de a mânca se bazează pe încrederea că ceea ce mâncăm este sigur pentru consum. Guvernele și fermierii din întreaga lume contribuie la siguranța alimentară. Aceasta presupune reglementarea produselor de protecția plantelor (PPP) și asigurarea unei utilizării responsabile în agricultură. Urmele de PPP care pot rămâne pe culturi în momentul recoltei se numesc reziduuri și sunt strict reglementate.  

Limitele maxime de reziduuri (LMR) reprezintă un standard de comercializare și măsoară cantitatea maximă de reziduuri de produse de protecția plantelor (PPP) care este tolerată legal în sau pe suprafața produselor alimentare/ hrana pentru animale atunci când pesticidele sunt aplicate corect. LMR sunt stabilite mult sub marjele de siguranță, întocmai pentru a avea certitudinea că alimentele  sunt bune pentru consum. LMR sunt stabilite astfel încât consumatorii să aibă încredere în calitatea și siguranța alimentelor pe care le cumpără. Dacă apare o cantitate de reziduuri, aceasta este atât de scăzuta, încât oamenii ar trebui să consume o cantitate uriașă de alimente pentru a fi afectați.

Nivelurile maxime de reziduuri (LMR) sunt stabilite mult sub marjele de siguranță tocmai pentru a oferi certitudinea că mâncarea produsă este sigură.   

Guvernele din întreaga lume monitorizează reziduurile de PPP testând probe aleatorii. De exemplu, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară publică în fiecare an un raport de monitorizare a reziduurilor. Acest raport arată că, în Uniunea Europeană, aproximativ jumătate din eșantioanele testate nu conțin urme detectabile de reziduuri. În cealaltă jumătate (45%), reziduurile găsite se aflau sub limitele legale (LMR). Doar aproximativ 2% din probele testate au depășit aceste limite, dar nici ele nu reprezentau riscuri, datorită cantităților foarte reduse și marjelor de siguranță foarte ridicate.

Produsele de protecția plantelor (PPP) se aplică în toate etapele de creștere a culturilor pentru a le proteja împotriva bolilor și a dăunătorilor. Agricultorii respectă bunele practici agricole pentru a se asigura că potențialele reziduuri se situează sub LMR. Este esențial ca fermierii să respecte cerințele privind LMR atât pentru a-și vinde culturile la nivel local, cât și pentru a le exporta. În plus, managementul integrat al bolilor și dăunătorilor - o abordare holistică de agricultură durabilă, care include utilizarea responsabilă a PPP - sprijină reducerea reziduurilor.


LMR că standard de comercializare


LMR, bazate pe probele de reziduuri stabilite de autoritățile de reglementare verifică dacă fermierii utilizează corect produsele pentru protecția plantelor. Demonstrarea siguranței pentru consumatori este o condiție absolut necesară pentru acordarea LMR. Comercianții și importatorii pot avea încredere că produsele alimentare pe care le comandă îndeplinesc cerințele de siguranță și de calitate, asigurând comercializarea lor. Dacă LMR sunt depășite, legea impune distrugerea acelor produse care nu pot fi vândute.  

Există multe sisteme diferite pentru stabilirea LMR în întreaga lume, în Europa, în Statele Unite ale Americii sau furnizate de Codex Alimentarius la nivel internațional. Pe fiecare piață, LMR sunt stabilite înainte de autorizarea unui produs, dar acest lucru nu se întâmplă automat și pe piețele de import. În cazul în care un produs nu este autorizat pe o piață de import, producătorul trebuie să ceară autorităților de reglementare din cadrul pieței de import să stabilească o toleranță la import, care în mod ideal ar trebui să fie LMR pe piața exportatoare.

Dacă LMR nu sunt respectate, un produs nu poate fi comercializat.  

Până de curând, majoritatea alimentelor erau produse, vândute și consumate la nivel local. În ultimul secol însă, cantitatea de alimente comercializate la nivel internațional a crescut exponențial. LMR reprezintă fundamentul comerțului; din punct de vedere juridic, o cultură nu poate fi comercializată dacă depășește normele LMR.

Deoarece nu există LMR armonizate la nivel global, acest lucru poate fi o provocare pentru agricultori, aceștia fiind nevoiți să respecte atât LMR-urile din țările de export, cât și din diferitele țări de import. De exemplu, dacă strugurii din Africa de Sud sunt trimiși către Uniunea Europeană, aceștia trebuie să respecte atât LMR-urile din Africa de Sud, cât și din Europa. Așadar, fermierii trebuie să fie bine informați cu privire la cerințele tuturor piețelor pe care activează.    

Exportatorii sunt familiarizați cu LMR la nivel mondial neasumându-și riscul de a avea produse care să depășească LMR și să fie respinse la vamă. Producătorii de PPP, organizațiile de producători, dar și comercianții monitorizează îndeaproape LMR la nivel global și informează agricultorii în acest sens.


Asigurarea siguranței pentru consum


Consumatorii nu trebuie să fie îngrijorați de reziduurile de pesticide, întrucât există o mare diferența între percepție și realitate. Chiar dacă LMR sunt depășite, foarte probabil nu reprezintă un pericol, deoarece există marje de siguranță enorme. De exemplu, o persoană ar trebui să consume aprox. 28,000 de căpșuni într-o singură zi pentru a se apropia de limita de siguranță admisă pentru aceste fructe.

Siguranța culturilor începe cu industria de protecție a culturilor. Produsele de protecția plantelor sunt evaluate extensiv și sunt înaintate pentru autorizare doar atunci când rezultatele testelor și evaluărilor de risc respectă condițiile de reglementare și de siguranță. Autoritățile realizează propriile evaluări independente, urmând să își dea sau nu acordul. Monitorizarea însoțește lanțul alimentar de la comerciant până în supermarket. Sute de mii de probe sunt analizate anual pentru evaluarea reziduurilor de pesticide.

Cele mai multe reziduuri de pesticide se află la suprafața fructelor și a legumelor, drept urmare decojirea le poate elimina în mare măsură. De exemplu, în cazul unui produs precum salata, consumatorul poate lua măsuri de precauție prin îndepărtarea frunzelor exterioare, spălând restul frunzelor sub jetul de apă. Este important că orice consumator să știe că produsele trebuie spălate înainte de a fi mâncate.


Sursa:

Dr. Wibke, Meyer Pesticide. Residues Meet High Safety Standards [Articol].

Contact

Carmen Botez

Director Executiv

carmen.botez@aiprom.ro


+40 21 231 95 64

Ai putea fi interesat si de

Cu sau fara pesticide

Mai multe detalii

Proiectele noastre

Mai multe detalii

Despre AIPROM


Asociația Industriei de Protecția Plantelor din România, AIPROM, a fost înființată în 2002 și reprezintă companiile care dezvoltă, formulează și reambalează produse pentru protecția plantelor. AIPROM reprezintă aproximativ 80% din piața de produse de protecția plantelor din România.

Mai multe detalii
Contact