SCAPA de ambalaje - Campania de promovare a centrelor de colectare

Centrele SCAPA, de la primele kg colectate la vizibilitate si implicare in comunitate

La sfarsitul lunii iulie s-a incheiat cu succes campania de branduire a celor 11 centre apartinand programului national de colectare a ambalajelor de produse de protectia plantelor (SCAPA de ambalaje!) derulat de Asociatia Industriei de Protectia Plantelor din Romania (AIPROM). Acest proiect are ca scop cresterea vizibilitatii centrelor de colectare care pun la dispozitie spatiu si resurse umane pentru Programul SCAPA, precum si promovarea colectarii ambalajelor de pesticide de la exploatatiile agricole in vederea indeplinirii obligatiilor legale ale fermierilor si producatorilor de a preda, respectiv de a recupera deseurile de ambalaje.

Centrele de colectare SCAPA selectate sa faca parte din acest proiect pilot de promovare fac parte dintr-o retea de 60 de centre raspandite la nivel national, prin care se realizeaza colectarea ambalajelor SCAPA, respectandu-se conditiile de preluare: ambalaje primare de plastic si canistrele de metal trebuie sa fie golite de continut, triplu clatite, uscate, cu capacele separate, ambalate in sacii pusi la dispozitie de catre operator. Celelalte ambalaje secundare de hartie si carton trebuie verificate sa nu prezinte urme de contaminare, curatate si compactate. Aceste conditii fiind indeplinite, inspectorii SCAPA completeaza documentatia de transport care este folositoare si in cazul controalelor din partea autoritatilor, dovedind respectarea cerintelor legale.

Intr-un studiu derulat de AIPROM in anul 2015, se arata ca la centrele de colectare SCAPA sunt aduse ambalaje de la fermieri locali in proportie de 70%, 22% dintre centre colectand doar de la clientii proprii, iar 8% din ambalaje ajung la centrele SCAPA aduse de asociatii locale de fermieri. AIPROM a discutat cu detinatorii centrelor de colectare si a notat ca multe dintre acestea nu dispuneau de un spatiu de depozitare conform pentru colectarea deseurilor.

Din acelasi studiu, precum si din informatiile acumulate in timp din teren, reiese ca mai bine de 75% din fermierii si distribuitorii intervievati doresc o mai buna promovare si vizibilitate a centrelor de colectare, acestea aflandu-se in zone nu tocmai accesibile ori vizibile de la drumurile principale.

Toate acestea au dus la necesitatea de a oferi sustinere centrelor de colectare, in primul rand prin gasirea unor solutii de depozitare, dar si prin semnalizarea prin materiale publicitare de tip outdoor. Astfel, 11 containere avand o capacitate de aprox 17 mc, cu ventilatie si masuri de siguranta conforme, dar si 11 seturi de steaguri, bannere si corturi personalizate cu logourile AIPROM si SCAPA precum si a fiecaruia dintre distribuitori au fost montate la centrele selectate in cursul lunii iulie.

SCAPA indeplineste nu numai obligatia legala a fermierilor si a distribuitorilor de a preda ambalajele produselor fitosanitare folosite in ferma, respectiv de a recupera ambalajele, dar raspunde si unei cerinte responsabile, aceea de a proteja mediul inconjurator, oferind utilizatorilor privilegiul de a beneficia de colectare cu titlu gratuit, promovarea fermei sau a magazinului si o mai buna relatie cu autoritatile locale.

Acest proiect este doar inceputul unui amplu program de promovare SCAPA in randul tuturor actorilor implicati: fermieri, distribuitori, producatori, autoritati, un proiect de crestere a vizibilitatii unui sistem unic in tara noastra, acela de a recupera ambalajele provenite din industria produselor de protectia plantelor. Campanii de responsabilizaree sociala vor continua in colaborare cu parteneri locali pentru a sustine comunitatile sa incurajeze aplicarea bunele practici agricole si pentru a dezvolta o agricultura sustenabila. Sloganul acestor campanii va fi ”AJUTA SCAPA SA TE AJUTE”

 

Contact

Carmen Botez

Director Executiv

carmen.botez@aiprom.ro


+40 21 231 95 64

Ai putea fi interesat si de

Cu sau fara pesticide

Mai multe detalii

Proiectele noastre

Mai multe detalii

Despre AIPROM


Asociația Industriei de Protecția Plantelor din România, AIPROM, a fost înființată în 2002 și reprezintă companiile care dezvoltă, formulează și reambalează produse pentru protecția plantelor. AIPROM reprezintă aproximativ 80% din piața de produse de protecția plantelor din România.

Totodată, AIPROM este membră a Asociației Europene de Protecția Culturilor - ECPA. Inițiativa „Time to change - Este timpul schimbării!" reflectă ambiția industriei de a oferi soluții durabile la provocările agricole contemporane.

Mai multe detalii