Sesiune demonstrativă dedicată bunelor practici in utilizarea produselor de protecția plantelor

Cum se aplică corect pesticidele, care este echipamentul individual de protecție recomandat și cum se folosește, cum sunt colectate și valorificate ambalajele produselor de protecție a plantelor sau care sunt ultimele noutăți legislative privind utilizarea pesticidelor, reprezintă doar câteva dintre întrebările care au primit răspuns în cadrul sesiunii demonstrative, organizată de AIPROM, în 10 mai, la centrul de excelență al industriei din cadrul Institutului de Cercetare – Dezvoltare pentru Pomicultură Mărăcineni.


Peste 50 de inspectori fitosanitari de pe tot teritoriul țării au participat, săptămâna trecută, la sesiunea demonstrativă pe tematica bunelor practici pentru utilizarea durabilă și în siguranță a produselor de protecția plantelor, organizată de AIPROM.


De la teorie la practică pentru o agricultură durabilă

Structurată în două părți, sesiunea demonstrativă de la Mărăcineni a început cu o scurtă trecere în revistă a noutăților legislative referitoare la utilizarea produselor de protecție a plantelor, context în care reprezentanții MADR au confirmat că acțiunile autorităților sunt îndreptate spre susținerea și dezvoltarea agriculturii durabile.

În continuare, echipa AIPROM a realizat un rezumat al măsurilor pe care le susține și le implementează în cadrul proiectului SUI – Inițiativa de Utilizare în Siguranța a Produselor de Protecția Plantelor, pentru utilizarea produselor de protecția plantelor, cu responsabilitate și în siguranță pentru sănătatea oamenilor și a mediului înconjurător. Prezentarea a inclus informații despre normele de depozitare și transport, pregătirea soluției de stropit utilizând sistemele de transfer închise de tip easyFlow, soluțiile de gestionare a efluenților fitosanitari, reducerea emisiilor de praf din timpul semănatului la culturile de porumb și floarea soarelui cu ajutorul deflectorului, folosirea echipamentului individual de protecție, până la gestionarea deșeurilor de ambalaje prin programul SCAPA – Sistemul de Colectare a Ambalajelor de Pesticide.  


Reprezentanții AIPROM au menționat și eforturile depuse și rezultatele obținute în cadrul proiectului  SCUT – Proiect de luptă împotriva utilizării de produse contrafăcute de protecția plantelor.

 

De asemenea, echipa AIPROM le-a prezentat invitaților și informații despre campania de comunicare #CusauFără #pesticide, organizată în parteneriat cu Asociația Europeană pentru Protecția Culturilor și care are, ca obiectiv principal, prezentarea prezentarea beneficiilor utilizării durabile a produselor de protecția plantelor, în vederea obținerii unei producții de calitate, în contextul măsurilor responsabile de protejare a sănătății oamenilor și a mediului, practicate de industrie. 

Totodată, participanții au putut asista și la o demonstrație practică a folosirii echipamentului de protecție individuală, care trebuie utilizat în momentul aplicării produselor de protecție a plantelor.

În cea de-a doua parte a sesiunii, echipa AIPROM i-a invitat pe participanți pe teren pentru a vedea cum trebuie organizat corect depozitul de produse de protecția plantelor, cum se utilizează deflectorul sau cum se gestionează deșeurile de produs, respectiv efluenții fitosanitari, cu ajutorul sistemelor Phytobac și Heliosec. În încheiere, dl dr. Cristian Marin, reprezentantul ICDP Mărăcineni, a demonstrat utilizarea diferitelor tipuri de duze, evidențiind avantajele folosirii duzelor antidrift, pentru prevenirea derivei.

Contact

Carmen Botez

Director Executiv

carmen.botez@aiprom.ro


+40 21 231 95 64

Ai putea fi interesat si de

Cu sau fara pesticide

Mai multe detalii

Proiectele noastre

Mai multe detalii

Despre AIPROM


Asociația Industriei de Protecția Plantelor din România, AIPROM, a fost înființată în 2002 și reprezintă companiile care dezvoltă, formulează și reambalează produse pentru protecția plantelor. AIPROM reprezintă aproximativ 80% din piața de produse de protecția plantelor din România.

Mai multe detalii
Contact