Siguranța ambalajelor pentru produsele de protecția plantelor prin inovație

Georg Heitmann este Șeful diviziei de Global Packaging Technology, Crop Science, în cadrul companiei Bayer AG din Monheim, Germania. Vă invităm să citiți mai jos traducerea articolului său publicat pe pesticidesfacts.org, „Innovating for Safety in Pesticide Packaging.”

La fel ca dezvoltarea produsele de protecția plantelor, și ambalarea acestora se bazează pe inovație continuă. Recipientele bine concepute sunt mai ușoare și mai sigure pentru utilizatorii produselor de protecția plantelor și, în plus, protejează mediul și autenticitatea produsului. Acestea au o perioadă de valabilitate de minim 2-3 ani și sunt concepute pentru a rezista condițiilor dure de transport. De asemenea, pot include măsuri de depistare împotriva contrafacerii.

Iată 10 moduri prin care industria de protecție a plantelor apelează la inovație pentru a realiza ambalaje și recipiente sigure:

1. Capac, logo și sigiliu

Sigiliile de siguranță, prezența logo-ului producătorului pe recipientele sau capacele produselor, precum și capacele rezistente și sigure pentru copii protejează împotriva scurgerilor, contrafacerii, dar și intrarea în posesia persoanelor nepotrivite. Capacele rezistente termic au un inel de protecție care se rupe pentru a deschide sticla.

2. Indici de măsurare

Încorporarea indicilor de măsurare minimizează riscul utilizării în exces sau, dimpotrivă, utilizarea unor cantități prea mici de produse de protecția plantelor. La fel ca o cupă de măsurare, există indici pe ambalaje, astfel încât fermierii să nu necesite echipamente separate pentru a amesteca produsele cu apă. O bandă translucidă situată pe partea laterală a recipientului conține indici de măsurare de sus în jos, respectiv de jos în sus, pentru a arăta cât produs este folosit și pentru a facilita utilizarea. Gelurile au dozele măsurate pe ambalaje.

3. Sticle cu gâturi alungite

Pentru a preveni stropirea și vărsarea lichidului în timpul turnării, gura recipientelor este lărgită, iar forma acestora permite intrarea aerului și asigură o turnare precisă a produsului.

4. Mâner exterior

Mânerele recipientelor pentru produsele de protecția a plantelor sunt proiectate într-un mod ergonomic pentru a permite manevrarea cu ușurință a acestora. În plus, mânerele fixate la exterior previn blocarea produsului în spații inaccesibile și o clătire eficientă la finalul utilizării.

5. Dimensiune potrivită

Recipientele ușor de manevrat care au o dimensiunile adaptate tipului de ferme, fie ele mici, mari sau mijlocii, descurajează transferarea produselor de protecția plantelor în alte recipiente nepotrivite și ne-etichetate. Spre exemplu, în America de Sud și în Statele Unite ale Americii, unde fermele sunt mari, și recipientele de produse pentru protecția plantelor au dimensiuni mari. Dar în India și în China, unde fermele sunt de obicei mici, și dimensiunile recipientelor sunt mici.

6. Etichetare inteligentă

Prin încorporarea unor caracteristici unice și ascunse, cum ar fi holograme cu logo-ul companiei sau literele invizibile care pot fi citite doar de comercianții care dispun de echipamente speciale, producătorii de produse de protecția plantelor iau măsuri împotriva contrafacerii.

7. Codul de bare și codul QR

Aceste coduri reprezintă o altă modalitate prin care industria pentru protecția plantelor asigură autenticitatea produselor. Cu ajutorul unei aplicații de scanare instalată pe telefonul mobil, fermierii pot citi codurile și verifica originea produselor. În cazul în care codul a fost deja scanat de mai multe ori – dacă recipientul a fost golit și reumplut cu alt produs de către un infractor, atunci utilizatorul va fi avertizat să nu îl folosească.

8. Recipiente mai ușoare și mai rezistente

Ambalarea produselor de protecția plantelor se realizează cu materiale plastice mai ușoare și au un design inteligent (de exemplu, striații la exteriorul sticlelor) care conduc la manevrarea lor stabilă și la reducerea deșeurilor și a costurilor.

9. Straturi multiple de protecție

Mai multe straturi – de la trei până la cinci, în funcție de proprietățile produsului de protecția plantelor, realizate din rășini polimerice sunt integrate în pereții recipientului pentru a asigura compatibilitatea chimică sau a servi drept barieră împotriva migrării produsului. În Statele Unite ale Americii și în Canada, containerele pentru produsele lichide la vrac, reîncărcabile și returnabile sunt folosite pentru a reduce deșeurile și costurile, acestea având o durată de valabilitate de cinci ani.

10. Sistemul închis de transfer sau CTS (Closed Transfer system)

Utilizarea recipientelor cu un sistem închis de transfer CTS (Closed Transfer system) împiedică fermierii să intre în contact direct cu substanțele chimice lichide. Astfel, fermierii pun pur și simplu o sticlă sigilată pe un dispozitiv care o deschide, măsoară în mod corespunzător cantitatea de produs de protecția plantelor și îl transferă în rezervorul mare de pulverizare. Doar un procent mic din fermierii europeni și americani utilizează în prezent acest sistem de tip CTS, proiectat de producătorii de echipamente Agricole, însă potențialul său este imens, mai ales dacă autoritățile stipulează utilizarea produselor de protecția a plantelor doar în combinație cu CTS.

Folosirea inovației pentru recipientele și ambalajele de pesticide are mereu în prim plan siguranța fermierilor și protecția mediului.

Articolul original este disponibil aici.

Contact

Carmen Botez

Director Executiv

carmen.botez@aiprom.ro


+40 21 231 95 64

Ai putea fi interesat si de

Cu sau fara pesticide

Mai multe detalii

Proiectele noastre

Mai multe detalii

Despre AIPROM


Asociația Industriei de Protecția Plantelor din România, AIPROM, a fost înființată în 2002 și reprezintă companiile care dezvoltă, formulează și reambalează produse pentru protecția plantelor. AIPROM reprezintă aproximativ 80% din piața de produse de protecția plantelor din România.

Mai multe detalii
Contact