STOP! Pesticide contrafăcute și ilegale

Fiind unul dintre numeroasele instrumente esențiale ale fermierilor pentru gestionarea integrată a dăunătorilor, dezvoltarea unui produs de protecție a plantelor necesită mai mult de zece ani de investiții, acoperind intervalul de cercetare și dezvoltare până la autorizarea finală. Înainte ca o nouă substanță activă să poată să ajungă pe piață se cheltuiesc mai mult de 250 de milioane de euro.

Nu este și cazul pesticidelor contrafăcute, care nu sunt testate și nu sunt autorizate. Contrafacerea produselor de protecție a plantelor a devenit o afacere foarte profitabilă pentru infractori, generând venituri de peste 1 miliard de euro pe an în Europa, în timp ce produsele contrafăcute de protecție a plantelor reprezintă aproximativ 9-14% din piața europeană.

Sistemul UE de siguranță alimentară este unul dintre cele mai stricte din lume, asigurându-se că sunt aplicate standarde înalte în producția de alimente și mecanisme riguroase pentru a gestiona cu succes orice criză alimentară. Pesticidele contrafăcute și ilegale trebuie abordate la fel de eficient. Pentru a opri comerțul internațional cu pesticide contrafăcute și ilegale este necesară:

- cooperarea transfrontalieră între autoritățile responsabile de aplicarea legii (autorități vamale, autorități responsabile de domeniul pesticidelor și poliție) și industrie;

- cooperarea privată în ceea ce privește derularea programelor de responsabilizare și educare;

- implementarea legislației europene și naționale.

Cum păcălesc infractorii sistemul?

Pesticidele contrafăcute și ilegale ajung pe piața europeană în principal prin declarații false la punctele de frontieră (contrabandă) sau sunt acoperite de importuri paralele ilegale. Aceste produse pot intra sub diferite forme, fie ca substanțe active, fie ca loturi în vrac de concentrat prefabricat sau în recipiente mici gata pentru a fi utilizate de către fermieri.

La momentul importului, ambalajului îi lipsește adesea eticheta sau are etichete foarte simple, fără instrucțiuni de utilizare sau, ocazional, are o copie foarte bine concepută a etichetei originale. Bazându-ne pe dovezile furnizate de autorități și industrie, putem afirma faptul că pesticidele contrafăcute și ilegale sunt realizate de către rețele criminale extrem de sofisticate care operează pe scară largă în întreaga Uniune Europeană, cu transporturi care provin în principal din China.

Închiderea lacunelor legislative

Prin exploatarea lacunelor din legislația existentă, pesticidele contrafăcute și ilegale intră în UE și își găsesc drumul către fermieri și către culturile acestora.

Îndemnăm factorii de decizie și autoritățile de reglementare să adapteze legile relevante, care să îi ajute pe funcționarii vamali care lucrează în tandem cu autoritățile responsabile din domeniul pesticidelor, să oprească pesticidele contrafăcute și ilegale la frontierele UE.

Asigurarea unei piețe sigure pentru produsele de protecție a plantelor

Industria de protecție a plantelor încurajează și promovează ferm conștientizarea fermierilor pentru a-și cunoaște furnizorul și pentru a evita cumpărarea de produse din surse necunoscute, care ar putea comercializa produse contrafăcute și ilegale. Pesticidele contrafăcute și ilegale nu au o eficiență garantată și implică riscuri ridicate de siguranță deoarece sunt netestate. Alături de membrii săi, AIPROM a dezvoltat multe campanii de informare și responsabilizare a fermierilor, existând pe site-ul AIPROM un formular unde fermierii pot semnala orice situație atunci când au suspiciunea că produsele achiziționate sunt contrafăcute.

Campaniile de informare și responsabilizare care îi vizează pe fermieri, dar și pe distribuitorii de produse de protecție a plantelor sunt esențiale pentru a determina comportamente pozitive privind achiziționarea de produse de protecție a plantelor sigure, testate și înregistrate. Închiderea lacunelor legislative, aplicarea riguroasă a legislației și un răspuns puternic din partea fermierilor pentru a-și proteja interesele poate crea bariere simple și eficiente în calea traficului de produse contrafăcute și ilegale în UE.

Cu toate acestea, la fel ca în cazul oricărui comerț cu produse falsificate și ilegale, constatăm faptul că rețelele criminale se adaptează rapid. Din acest motiv toate părțile interesate trebuie să lucreze împreună. Industria de protecție a plantelor se angajează să investească în continuare în campanii de informare și responsabilizare pentru protejarea sănătății fermierilor, consumatorilor și mediului.

Articol preluat și tradus de pe croplifeeurope.eu.



Contact

Carmen Botez

Director Executiv

carmen.botez@aiprom.ro


+40 21 231 95 64

Ai putea fi interesat si de

Cu sau fara pesticide

Mai multe detalii

Proiectele noastre

Mai multe detalii

Despre AIPROM


Asociația Industriei de Protecția Plantelor din România, AIPROM, a fost înființată în 2002 și reprezintă companiile care dezvoltă, formulează și reambalează produse pentru protecția plantelor. AIPROM reprezintă aproximativ 80% din piața de produse de protecția plantelor din România.

Mai multe detalii
Contact